Samir A. is hobbyist en meer niet...

Natuurlijk is het terecht dat iemand wordt vrijgesproken, wanneer er gebrek aan bewijs is, zoals kennelijk in April van dit jaar bij Samir A. het geval was. Natuurlijk is het ook logisch dat het Openbaar Ministerie dan in hoger beroep gaat wanneer het meent dat die vrijspraak ten onrechte is.

Toch hou ik mijn hart weer vast over de uitkomst van dit hoger beroep, aangezien het OM nu een eis van zes jaar neerlegt en dat is dus lager dan de eis in eerste aanleg. Je zou verwachten dat het OM met een hogere eis komt, zeker wanneer het over meer bewijzen beschikt. Dit laatste lijkt dus niet het geval en daarmee zou een nieuwe vrijspraak logisch zijn.

Als alles normaal verloopt tenminste en dat is natuurlijk een beetje de vraag. Gezien de laatste ontwikkelingen rond Samir A. heeft iedereen nu toch wel het idee dat de jongeman terroristische neigingen heeft. Wanneer het Hof hem vrijspreekt dan zal zo'n beetje iedereen daar over vallen en dat is voor het Hof natuurlijk geen aanlokkelijk vooruitzicht.

Volgens advocaat V. Koppe is Samir trouwens gewoon een hobbyist die houdt van knutselen en van het teweeg brengen van chemische reacties. Het is voor het Openbaar Ministerie te hopen dat het harde bewijzen heeft om het tegendeel aan te tonen, want anders is de uitkomst van deze rechtzaak erg voorspelbaar.

Ondanks alle kritiek die in het verschiet ligt bij vrijspraak, heb ik namelijk het volle vertrouwen in het onafhankelijke oordeel van het Hof.