De grote games canon - deel 6
Er zijn vele films gemaakt die gebaseerd zijn op games, oude klassiekers zijn verfilmd (Street Fighter met Van Damme bijvoorbeeld), maar ook recentere games als Resident Evil kregen één of meerdere films. De eerste was echter een film over twee bekende loodgieters.
<\/center>
Het succes van de Super Mario-games drong door tot Hollywood en daar zagen ze wel brood in een film met de gebroeders Mario in de hoofdrol. Het verhaal in de film volgt grotendeels het verhaal van elke Mario-game; de Prinses (Daisy in dit geval) wordt ontvoerd en Mario en Luigi moeten het opnemen tegen Bowser (in de film nog King Koopa genaamd). Het verschil met de games is dat de film een iets dieper verhaal heeft en een aantal zaken uit de game verandert. De film speelt zich af in Brooklyn, New York, waar Mario en Luigi twee hardwerkende loodgieters zijn. Ze zijn bevriend met de paleontologe Daisy die een aantal nieuwe dino-botten ontdekt. Tegelijkertijd is er een paralelle wereld waar King Koopa heerst. Hij wil naast zijn wereld ook de ‘echte’ wereld regeren en heeft daarvoor een steen nodig die om de nek van de prinses van de dinowereld hangt. Het blijkt dat Daisy deze prinses is en daarom moet Daisy dus ontvoerd worden. Uiteraard schieten Mario en Luigi te hulp om haar terug te halen. Het grote verschil met de games is dat de film vrij ‘gewelddadig’ is, het is een echte Hollywood actiefilm met geweren, explosies en knokpartijen.
De personages in de film worden gespeeld door een aantal bekende en minder bekende acteurs: Mario wordt vertolkt door Bob Hoskins en John Leguizamo doet Luigi. Dennis Hopper heeft King Koopa voor zijn rekening genomen en Prinses Daisy wordt gespeeld door Samantha Mathis.
In 1993 ging de film Super Mario Bros. in première en ondanks de populariteit van Mario kreeg de film slechte recencies en werd de film maar matigjes ontvangen bij het grote publiek (op dit moment scoort de film een userrating van 3.7 op IMDB).
De trailer van de film uit 1993<\/center>
De meeste films die gebaseerd zijn op games floppen (Alone in the Dark, Super Mario Bros., BloodRayne, Double Dragon) en halen minder op dan ze gekost hebben. Er zijn echter uitzonderingen en toevalligerwijs zijn dat dan ook meteen films die meerdere sequels krijgen (Tomb Raider en Resident Evil). Eén van de bekendste game verfilmers is Uwe Boll, regisseur van onder andere Postal en House of the Dead. Dankzij een maas in de Duitse belastingwet was het voor bedrijven erg voordelig om in zijn projecten te investeren, ook al werd de film geen succes. Voor de komende jaren heeft hij onder meer BloodRayne 3, Alone in the Dark II en Far Cry in de planning staan, films waar de fans van de games niet blij mee zijn aangezien Uwe\\\'s eerdere gameverfilmingen allemaal in de top 100 slechtste films terug te vinden zijn. Gelukkig zijn er ook nog steeds betere game-verfilmingen zoals Max Payne die momenteel in de bioscoop draait.