Jongeren bij de Mensenrechtenraad: Interview




“They are the hope of our future”
- Ban Ki-moon








De dames vertrokken geheel in stijl per privéjet naar Genève. Wegens een probleempje met het wiel van het vliegtuig, werd het vertrek wat uitgesteld. Na een uurtje was er een nieuwe privéjet uit een hangar getrokken en konden ze vertrekken. Dit zorgde er echter wel voor dat ze een bijzonder deel van de Raad hebben gemist, namelijk de speech van Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Die ene tegenslag was gelukkig de enige en zonder verder problemen landden ze tegen 12 uur in Genève en kwamen aan op het Palais des Nations. Hier woonden ze een aantal speeches bij, onder andere die van onze eigen minister Verhagen. Tijdens zijn speech sprak hij verschillende landen aan, maar deelde ook mee dat hij de twee dames meegenomen had. ”Ik vind het terugkijkend wel jammer dat we er niet bij waren toen landen een officiële reactie gaven op de Nederlandse speech, zeker omdat het redelijk felle reacties waren en er over het algemeen weinig gebruik wordt gemaakt van het "right to reply" dus het was best spectaculair”, vertelt Nelly in een terugblik op deze dag.

Doordat dit uitliep, moesten ze rennen naar de volgende ontmoeting. Ze hadden een onderonsje met een aantal mensenrechtenactivisten, waarmee ze de mensenrechtensituatie in Afrika bespraken. Vervolgens kregen ze de kans om minister Verhagen eens goed aan de tand te voelen. ”De onderwerpen gingen van Sudan via lespakketten naar kinderrechten en de politici-quote. Dat willen we hoger op de agenda zetten. En toen kreeg de minister een briefje met “afronden” onder z’n neus geschoven.”

Tijdens de hierop volgende receptie, kregen ze van Ban-Ki-Moon te horen: ”You are the hope of our future.” "Dit is me het best bijgebleven van het hele bezoek”, aldus Sofia. Voor Nelly was dat het gesprek bij het Office of the High Commissioner of Human Rights, het kantoor van de hoge commissaris voor de rechten van de mens. ”Ik kon er echt mijn ei kwijt, vooral ook over de mensen/kinderrechtensituatie in Nederland, bijvoorbeeld over wachtlijsten in de jeugdzorg want als je 9 maanden moet wachten op behandeling wordt dan wel aan het recht op bescherming en gezondheidszorg voldaan?

Was de eerste dag nog een dag geweest van voornamelijk luisteren, de tweede dag mochten de dames zelf hun mond open trekken. Hun dag stond vooral in het teken van kinderrechten en kinderarbeid. Ze lunchten met de Nederlandse Mensenrechtenadviseur en hadden een meeting bij de International Labour Organisation (ILO). De rest van de dag vulden zij met interviews, gesprekken, een filmvertoning en pizza.

De vraag waar alle FOK!kers op zitten te wachten, mocht natuurlijk ook niet uitblijven: “Hoe is Verhagen in het echt?” ” Verhagen viel me reuze mee!”, aldus Nelly. “Op tv lijkt het nogal een saaie man maar het is echt een joviale man die ons ook echt serieus nam.” Sofia sloot zich hier volledig bij aan. “Jazeker, echt een sympathieke man! Ik had ook echt het gevoel dat echt naar ons luisterde en dat was natuurlijk wel zo fijn!”

Natuurlijk zou dit verhaal niet compleet zijn zonder antwoorden op de vragen die door POLers in het politieke subforum van FOK! gesteld zijn. Deze zijn op de volgende pagina te lezen.