CD: Amon Amarth - Jomsviking

De afgelopen week verscheen Jomsviking, het tiende studioalbum van de uit Tumba in Zweden afkomstige Vikingen van Amon Amarth. Het is dit jaar alweer twintig jaar geleden dat de band, die zich vernoemde naar een woeste vulkaan uit het verhaal The Lord Of The Rings van J.R.R. Tolkien, haar indrukwekkende debuut maakte met het mini-album Sorrow Throughout The Nine Worlds, waarmee de aftrap werd gegeven voor een intense en bombastische veldtocht. Dat feit wordt gevierd met hun eerste conceptalbum Jomsviking, dat vanaf nu bij de betere platenboeren te vinden is.

Amon Amarth - Jomsviking

Amon Amarth is een band die in 1992 voortkwam uit de grindcore band Scum. Nadat de band een nieuwe zanger vond in de persoon van Johan Hegg volgde al snel een drastische muzikale koerswijziging en werd het vizier gericht op melodieuze death metal. Al vanaf hun eerste demo Thor Arise in 1993 hoorden we vele epische avonturenverhalen voorbijkomen uit de Noorse mythologie. In 1997 verscheen hun debuutalbum Once Sent From The Golden Hall waarmee de zegetocht van de woeste Vikingen van Amon Amarth begon.

De mannen van Amon Amarth hadden al jarenlang plannen voor een episch conceptalbum en hebben die knoop nu eindelijk doorgehakt op Jomsviking, het verhaal van een jonge Viking die verliefd wordt op een meisje dat is uitgehuwelijkt. Nadat hij per ongeluk iemand vermoordt ('First Kill') slaat de jongeman op de vlucht. Nadat hij een ontmoeting heeft met de Jomsvikingen ('Wanderer'), een groep huurlingen die hun diensten ('The Way of Vikings') aanbieden aan de meestbetalende opdrachtgever ('One Against All'), zint de jonge Viking op bloedige wraak ('Vengeance Is My Name'). Wat volgt is een heroische strijd die voor niemand echt goed afloopt ('Back on Northern Shores').

Jomsviking is de eerste plaat van Amon Amarth die opgenomen werd zonder drummer Fredrik Andersson, die zeventien jaar deel uitmaakte van de groep. Zijn plaats werd overgenomen door sessie-drummer Tobias Gustafsson, die de liefhebbers ook kennen van zijn prima beukwerk voor onder meer God Macabre, Cut Up en Vomitory. Voor de opnames van Jomsviking dook de band de studio in met producer Andy Sneap, een man die we naast zijn werk als snarenplukker in de Britse band Sabbat ook kennen van zijn uitstekende werk voor bands zoals Cradle Of Filth, Benediction, Cathedral en Megadeth, die ook met het album Jomsviking wederom een uiterst explosieve schijf af weet te leveren, die we nu al tot het beste werk van Amon Amarth durven te benoemen.

Amon Amarth (Foto: Ester Segarra)
Amon Amarth (Foto: Ester Segarra)

Met Jomsviking heeft Amon Amarth een zeer afwisselend en veelzijdig album uitgebracht die geheel in de smaak zal vallen bij de fans van de groep. Daarbij krijgt de groep ook nog eens een aangename muzikale gastbijdrage van zangeres Doro Pesch ('A Dream That Cannot Be'), wiens stemgeluid voor een verrassende extra noot weet te zorgen op dit kolkende eposante album. Jomsviking van Amon Amarth zit verpakt in een prachtig hoesje dat er uitziet als een strijdlustig episch boekwerk, met prachtige concept-art van Tom Thiel, die de fans van Amon Amarth ook kennen van zijn prachtige hoezen voor de albums The Crusher (2001), Twilight of the Thunder God (2008), Surtur Rising (2011) en Deceiver of the Gods (2013). Kortom, ben je wel een liefhebber van bombastische death metal met een inhoudelijk historisch verhaal, dan mag Jomsviking van Amon Amarth absoluut niet in je platen- of cd-kast ontbreken! Bij Thor, kopen deze plaat!