FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 april 2016

'Volgende film Spider-Man heet Homecoming'

De volgende film van Spider-Man heet waarschijnlijk Homecoming. De titel is uitgelekt doordat filmdistributeur Sony Pictures de domeinnaam SpiderManHomecomingTheMovie.com eind vorige week heeft geclaimd, meldt de BBC.

In de jaren tachtig verscheen een stripverhaal van Spider-Man onder dezelfde naam. In deze strip maakten Captain America en Iron Man ook hun opwachting. Het is niet ondenkbaar dat de superhelden samenwerken. Zo is Spider-Man te zien in Captain America: Civil War, die eind deze maand in de bioscopen verschijnt.

De 19-jarige Britse acteur Tom Holland kruipt in de huid van held Peter Parker in de nieuwste Spider-Manfilm. Tom volgt Andrew Garfield op die de hoofdrol speelde in The Amazing Spider-Man (2012) en The Amazing Spider-Man 2 die in 2014 uitkwam.

'Volgende film Spider-Man heet Homecoming'
'Volgende film Spider-Man heet Homecoming' (Foto: BuzzE)

AFM waarschuwt opnieuw voor fraudeurs

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor zes nieuwe frauduleuze partijen. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van deze zogeheten boiler rooms, aldus de toezichthouder maandag.

Boiler rooms zijn frauduleuze organisaties die gehaaide verkopers laten bellen naar potentiële beleggers, om ze te interesseren voor waardeloze aandelen. "Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie", aldus de waakhond.

Deze vorm van oplichting komt ook voor met in het oog springende aandelen. Een van de partijen die de AFM in het eerste kwartaal op zijn waarschuwingslijst heeft gezet was Kirkwood Global, die consumenten benaderde met het aanbod om aandelen Apple te kopen. KMJ Limited probeerde aandelen in het bedrijf achter de app Snapchat te slijten.

Advocatenkantoor
De andere vier partijen waar de AFM voor waarschuwt zijn Mitsui Credit Global, Global Consulting Europe, Bayside Financial Services en FX-CI Ltd.

Slachtoffers van een boiler room moeten volgens de AFM overigens ook opletten dat ze niet dubbel opgelicht worden. De toezichthouder ontvangt tevens signalen dat gedupeerde beleggers worden gebeld door fraudeurs die zich voordoen als een advocatenkantoor. Deze nep-advocaten bieden dan aan om het verloren geld via een procedure terug te vorderen, als aan hen vooraf een fors bedrag wordt overgemaakt. "Ook hierbij geldt dat beleggers niet moeten ingaan op dit aanbod."

AFM waarschuwt opnieuw voor fraudeurs
AFM waarschuwt opnieuw voor fraudeurs (Foto: ANP)

Man downloadt 1 terabyte via 4GX-netwerk

Twee weken geleden kreeg de Australische provider Telstra voor de vierde keer in twee maanden te maken met een grote netwerkstoring. Ter compensatie bood het bedrijf haar klanten een dag gratis onbeperkt data aan. Een 27-jarige inwoner van Sydney maakte daar gretig gebruik van en wist in 25 uur bijna 1 terabyte aan data te downloaden.

Volgens de Sydney Morning Herald lukte het John Szaszvari om maar liefst 994 gigabyte te downloaden via zijn mobiele telefoon. Hij gebruikte het aanbod van Telstra onder meer voor het downloaden van de complete seizoenen van MythBusters en The Simpsons, de volledige Wikipedia database, Microsoftprogramma's voor zijn werk, updates van Xbox-spellen en het synchroniseren van al zijn Spotify-afspeellijsten.

Het lukte Szaszvari om zoveel data binnen te slepen doordat zijn woning vlak naast een 4GX zendmast stond. 4GX is vele malen sneller dan het gewone 4G-netwerk. Hij sloot zijn laptop aan op de WiFi-hotspot van zijn mobiele telefoon die verbonden was met het 4GX-netwerk waardoor hij een gemiddelde downloadsnelheid van ongeveer 180Mbps had.

Man downloadt 1 terabyte via 4GX netwerk
Man downloadt 1 terabyte via 4GX netwerk (Foto: BuzzT)

VPRO Boeken-presentator Wim Brands (57) pleegt zelfmoord

Radio- en televisiemaker Wim Brands is maandag op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat maakte de VPRO bekend. Brands maakte zelf een eind aan zijn leven. Hij presenteerde onder meer het tv-programma VPRO Boeken op zondagochtend, sinds 2005. Ook zat hij in de jury van de ECI Literatuurprijs.

Brands was samen met Wim Noordhoek oprichter van het radioprogramma De Avonden. Dat programma kreeg in 2009 een erepenning van de Vereniging van Letterkundigen (VvL). Brands maakte geruime tijd op Radio 1 het wekelijks interviewprogramma Brands met Boeken en was bekend van vele VPRO-radio-uitzendingen, vooral op het terrein van literatuur en filosofie. Ook werkte hij voor de omroep Human.

"Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen", zegt Karen de Bok, hoofdredacteur van VPRO televisie.

Boekenman
Brands, geboren in Brummen op 29 maart 1959, begon zijn journalistieke loopbaan bij het Leidsch Dagblad en was ook dichter. Al op 19-jarige leeftijd werd er werk van hem gepubliceerd. Zijn laatste bundel, 's Middags zwem ik in de Noordzee, verscheen in 2014.

De Bok: "Wim was de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie. Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. De VPRO heeft een van zijn bekende en gewaardeerde makers verloren."

Radio- en tv-maker Wim Brands (57) overleden
VPRO Boeken-presentator Wim Brands (57) pleegt zelfmoord (Foto: BuzzE)

FC Twente krijgt punten in mindering

De vrees van FC Twente is bewaarheid geworden met een straf van de KNVB. De club uit Enschede moet dit seizoen drie punten inleveren in de Eredivisie.

FC Twente kon wachten op de straf doordat de jaarrekening over het seizoen 2014/15 onlangs werd teruggetrokken. Dit vanwege onregelmatigheden rondom de transfer van Dusan Tadic naar Southampton. De KNVB bestraft de club met een mindering van drie punten op de ranglijst van de Eredivisie.

Door de straf zakt Twente naar de dertiende plek in de Nederlandse competitie. Er is geen sprake van direct degradatiegevaar door de uitstekende vorm waarin het team van trainer Rene Hake de afgelopen weken verkeerde. Afgelopen weekend werd tegen Willem II karakter getoond door terug te komen van een 2-0 achterstand (2-3).

"Toen we onlangs de jaarrekening introkken, wisten we dat de kans zeer groot was dat dit zou gebeuren", meldt interim-directeur Onno Jacobs op de clubsite van Twente.

"Dat maakt het natuurlijk niet minder pijnlijk. Zeker niet voor spelers en staf, die met massale steun van supporters, week in week uit knokken voor ieder punt. We moeten dit accepteren en alles op alles blijven zetten om FC Twente op de been te houden. Er wordt met man en macht gewerkt om een crediteurenakkoord te realiseren."

FC Twente krijgt punten in mindering (Pro Shots / Peter Lous)
FC Twente krijgt punten in mindering (Pro Shots / Peter Lous)

Tesla levert minder auto's af dan verwacht

Tesla Motors heeft in het eerste kwartaal 14.820 auto's aan de man gebracht. Dat zijn er bijna de helft meer dan een jaar eerder, maar wel minder dan de 16.000 stuks waar het bedrijf zelf voor die periode op rekende.

Over heel 2015 leverde de fabrikant van elektrische voertuigen in totaal ruim 50.000 auto's af. Dat moeten er dit jaar tussen de 80.000 en 90.000 worden. Die doelstelling is ondanks de tegenvaller in het eerste kwartaal niet in gevaar, stelt Tesla. Het lagere aantal geleverde wagens is een gevolg van een tekort aan onderdelen.

Afgelopen weekeinde werd bekend dat Tesla inmiddels meer dan een kwart miljoen bestellingen ontvangen heeft voor de nieuwe Model 3, een meer betaalbare wagen die vorige week aan het publiek werd gepresenteerd. Het duurt nog meer dan een jaar voordat de eerste Model 3 wordt geleverd.

Tesla levert minder auto's af dan verwacht
Tesla levert minder auto's af dan verwacht (Foto: BuzzT)

Nederlandse robotvoetballers winnen wél

Hun menselijke varianten kunnen er geen bal van, maar de Nederlandse robotspelers zijn des te beter. 'We' hebben weer eens een prijs in de wacht gesleept. Met voetbal nog wel. Een vaderlands team heeft de RoboCup European Open op zijn naam geschreven.

Om precies te zijn gaat het om het team van de TU Eindhoven en dan nog wel in de koningsklasse van het internationale Robotvoetbal.

Maar liefst 2000 toeschouwers waren er getuige van dat het team uit de lichtstad het Portugese CAMBADA met 2-0 aan de kant schoof. Het kan dus wél; winnen van Portugezen.

In de Middle Size League, nemen rijdende robots met een hoogte van zo'n 80 centimeter het tegen elkaar op. Net als bij het mensenvoetbal zijn de regels verschrikkelijk ingewikkeld: degene die de meeste doelpunten maakt, wint de wedstrijd. Louis van Gaal heeft er overigens niets te zoeken, want de robotspelers worden verondersteld geheel zelfstandig te handelen, zonder dat er een joystick of een console aan te pas komt.

Geheel in de lijn der verwachting, wanneer je tegen Portugese tegenstander treft, stond het met de rust 0-0. Na de thee echter, hanteerde de Nederlandse ploeg een andere tactiek: "na de pauze zijn we eerder op goal gaan schieten, waardoor kansen en vrije trappen ontstonden", aldus teamleider Lotte Koning. "Ook de sfeer was enorm goed in het stadion. Iedereen was aan het juichen. Het komt maar zelden voor dat je voor zoveel publiek speelt. Ik kreeg er echt kippenvel van".

Net zoals in het normale voetballeven gingen de prijzen in de andere twee categorieën 'gewoon' naar de Duitse ploegen. Zij pakten de titels in de Small Size League en de Standard Platform League.

Het doel van het toernooi is stimulatie van de ontwikkeling van autonome en betaalbare robots. Na afloop delen de verschillende teams kennis met elkaar, zodat de technologie met sprongen vooruit gaat.

Nog paar dagen Bowie-expo: 185.000 bezoekers

Met nog maar een paar dagen te gaan heeft de tentoonstelling over David Bowie in het Groninger Museum 185.000 bezoekers getrokken. Het museum gaat uit van een eindspurt en hoopt op nog eens 10.000. Zondag 10 april is de allerlaatste dag van 'David Bowie is'.

De expositie - die al draaide voor het overlijden van Bowie - zou eigenlijk lopen tot 13 maart, maar is na de dood van de zanger met een maand verlengd. De Britse popster overleed op 11 januari, twee dagen na zijn 69e verjaardag. Daarna liep het storm richting het Groninger Museum.

Om tegemoet te komen aan de enorme belangstelling waren ook al de openingstijden verruimd.

Nog paar dagen Bowie-expo: 185.000 bezoekers
Nog paar dagen Bowie-expo: 185.000 bezoekers (Foto: ANP)

Duizenden IJslanders eisen vertrek premier

Duizenden IJslanders zijn maandag in Reykjavik de straat opgegaan om het aftreden te eisen van premier Sigmundur David Gunnlaugsson, wiens naam is gevallen in de Panama Papers. De betogers slaan op trommels bij het parlement, dat door de politie met hekken is afgezet.

De oppositie in het parlement diende maandag een motie van wantrouwen in tegen de regering. Over de motie van de Piratenpartij wordt mogelijk donderdag gestemd.

Gunnlaugsson heeft laten weten niet te zullen aftreden. In plaats daarvan riep hij het parlement op de zaak 'rustig en eerlijk' te benaderen. Hij zei nooit geld te hebben verborgen in een belastingparadijs.

Voor de betoging van maandag kwamen meer mensen op de been dan in 2009, toen toenmalig premier Geir Haarde in verband met het Icesave-schandaal tot aftreden werd gedwongen.

Duizenden IJslanders eisen vertrek premier
Duizenden IJslanders eisen vertrek premier (Foto: ANP)

Delen dossier Holleeder moeten van internet

De op internet gepubliceerde delen van het strafdossier tegen Willem Holleeder moeten daar van worden afgehaald. De rechtbank in Amsterdam heeft dit maandagavond besloten. De waarheidsvinding van het strafproces weegt zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting, zo oordeelde de rechter.

De website Vlinderscrime.nl publiceerde passages uit het verhoor van Willem Holleeder bij de rechter-commissaris. De onderzoeksrechter en de aanklagers ondervroegen Holleeder onder meer over zijn contacten met andere criminelen uit het milieu. Dit verhoor werd achter gesloten deuren gehouden. Volgens het OM is het publiceren van de informatie schadelijk voor het onderzoek.

Holleeder wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij verschillende criminele afrekeningen, waaronder die met Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Dwangsom
De rechtbank kwam maandag tot het oordeel dat het "een belang van algemene orde is." Martin Kok van Vlinderscrime.nl moet daarom de informatie van internet verwijderen op straffe van een dwangsom van 5000 euro per uur, dat kan oplopen tot maximaal 50.000 euro.

Tijdens de eerdere openbare zittingen tegen Holleeder, beriep de 'topcrimineel' zich op zijn zwijgrecht.

Delen dossier Holleeder moeten van internet
Delen dossier Holleeder moeten van internet (Foto: ANP)

Sportwinkelketen Topshelf aast op V&D-panden

Voor het pand van de failliete warenhuisketen V&D in Arnhem is een nieuwe huurder gevonden. Topshelf opent er binnenkort een megastore. Het wordt meteen de grootste vestiging van de sportkleding- en modewinkelketen, die maandag liet weten nog meer V&D-locaties op het oog te hebben.

Topshelf heeft momenteel vijf vestigingen, in Rotterdam, Utrecht, Leerdam, Beuningen en Cruquius. Het bedrijf wil op termijn filialen in heel Nederland openen. Daarom is het ook met de verhuurders van enkele andere V&D-warenhuizen in gesprek.

De nieuwe megastore in Arnhem krijgt een uitgebreider assortiment. Met onder meer beautyartikelen, parfums, modeaccessoires, reisbenodigdheden en schoolspullen zitten daar ook productcategorieën bij die sterk doen denken aan V&D in betere tijden.

Failliet
V&D werd op oudjaarsdag failliet verklaard. Alleen voor de zelfstandige vestigingen van restaurantketen La Place bleek een doorstart mogelijk. Zij gaan verder onder de vleugels van supermarktconcern Jumbo.

Onderhandelingen over een nieuwe toekomst voor V&D zelf liepen op niets uit. De warenhuizen zijn momenteel bezig met de laatste uitverkoop en sluiten daarna definitief de deuren. Duizenden mensen zijn hun baan kwijtgeraakt.

Sportwinkelketen Topshelf aast op V&D-panden
Sportwinkelketen Topshelf aast op V&D-panden (Foto: ANP)

Laatste Amerikaanse oorlogsopperhoofd dood

Het laatste oorlogsopperhoofd van de Amerikaanse Crow-indianen is op 102-jarige leeftijd overleden.

Joe Medicine Crow voldeed nog aan alle eisen die de Crow-indianen vroeger aan hun opperhoofden stelden. Die moesten met succes een aanval leiden, 's nachts het vijandelijk kamp inkruipen en een paard stelen, een wapen bemachtigen van een vijand en de eerste vijand die viel aanraken, zonder hem te doden.

Medicine Crow vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa, waar hij volgens The Washington Post oorlogskleuren onder zijn uniform droeg en een gele adelaarsveer onder zijn helm had. Hij leidde een missie dwars door Duitse linies en ontwapende een Duitser zonder hem te doden. Vlak voor een geplande aanval zorgde hij ervoor dat vijftig paarden uit een Duitse stal op hol sloegen.

De Crow-indiaan was de laatste overlevende van een lange militaire lijn in de stam. Zijn oudoom White Man Runs Him streed tijdens de Amerikaans-indiaanse oorlogen in de slag bij Little Bighorn onder de vlag van de Noordelijke staten, waar zijn commandant George Armstrong Custer sneuvelde.

Laatste Amerikaanse oorlogsopperhoofd dood
Laatste Amerikaanse oorlogsopperhoofd dood (Foto: ANP)

Overheid wil af van oplopende schuld burgers

Burgers die schulden hebben bij de overheid, kunnen nog verder in de financiële problemen komen door de uiteenlopende aanpak van de instanties die het geld terug willen. Dat kan anders, vindt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij de schulden gaat het bijvoorbeeld om te hoge toeslagen of gemeentelijke belastingen.

De overheden die openstaande schulden terugvorderen, moeten beter met elkaar samenwerken. Dit om te voorkomen dat door een opeenstapeling van vorderingen de schulden verder toenemen, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma maandag aan de Tweede Kamer.

In de praktijk heeft iemand met schulden vaak met meerdere overheidsorganisaties te maken. Elk van die instanties heeft een eigen aanpak en mogelijkheden om betalingsregelingen te treffen. Klijnsma wil dat de instellingen zo vroeg mogelijk contact leggen met burgers om afspraken over afbetalingen te maken.

Overheid wil af van oplopende schuld burgers
Overheid wil af van oplopende schuld burgers (Foto: ANP)

Dolle stier vlucht supermarkt in

Vanmorgen is in de Duitse plaats Eggenfelden een ongeval gebeurd waarbij een aanhanger waarin 10 koeien en een stier zaten omsloeg. De dieren namen de benen maar konden snel weer worden gepakt. Alleen de stier was hardleerser.

Het dier raakte in paniek, liep op straat eerst een brandweerman ondersteboven en vluchtte toen een winkel in. Personeel en klanten zochten snel een veilig heenkomen. De dolle stier veroorzaakte eerst voor zo'n 10.000 euro schade waarna een politieman hem met een pistoolschot doodde.

Volgens de Süddeutsche Zeitung liepen een cassière en een brandweervrouw een shock op.

De leukste sporttweets van week 13

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We starten vandaag met de Ronde van Vlaanderen, zo'n fles champagne op het podium is nog best moeilijk:

Winnaar Peter Sagan is echt een held:

In de krant die Michael Boogerd leest zijn ze nog niet helemaal op de hoogte van de namen van de Nederlandse wielrenners:

Als wielercommentator moet je ook nog eens de boel schoon houden:

Hier zou je rood voor kunnen geven:

Kleine jongens worden groot:

Basketballer D'angelo Russell kwam in de problemen nadat een ploeggenoot een filmpje liet uitlekken waarin Russel vertelde dat hij zijn vriendin Iggy Azalea bedroog. Azalea reageerde op Twitter ijskoud op het nieuws:

Romeo Castelen, kent u die nog?:

Australische snelwandelaar Jared Tallent (krijgt 50km goud van Londen en nu mogelijk ook een nieuwe medaille van Beijing) en die heeft nog wel wat te wensen:

Taki Inoue durft te dromen...... of te grappen:

Verschrikkelijk:

Ongemakkelijk:

Bij Haas waren ze blij met de vijfde plaats:

In Amsterdam en Barcelona waren er prachtige herdenkingen voor Johan Cruijff:

Dat liet ook zoon Jordi Cruijff niet onberoerd:

Zo kennen we de Formule 3:

Verdedigen is ook een kunst:

Thijs Zonneveld deed mee aan de Volta Limburg Classic en was kieskeurig over de steun die hij wilde ontvangen:

Maar gelukkig is er nog hoop voor Zonneveld:

'Werkgevers nemen meer jonggehandicapten aan'

Werkgevers zijn steeds meer bereid om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, constateert het UWV. Het lukt de uitkeringsinstantie vaker om afspraken te maken met grote werkgevers over het aan een baan helpen van zogeheten Wajongers.

Afgelopen jaar werden onder meer deals gesloten met Albert Heijn, facilitair dienstverlener Vebego en het ministerie van Defensie. "Ik merk dat steeds meer bedrijven de samenwerking met het UWV zoeken en jonggehandicapten een plek willen bieden", zegt UWV-bestuursvoorzitter Bruno Bruins. "Dat is een positieve ontwikkeling. Want ook met een arbeidsbeperking kan je prima functioneren op de arbeidsmarkt."

In 2014 wist het UWV 8000 Wajongers aan de slag te krijgen. Dat aantal steeg vorig jaar tot ruim daarboven. Precieze cijfers mag het UWV later deze week pas geven, bij publicatie van het jaarverslag.

Wajong-uitkeringen zijn bedoeld voor mensen die op jonge leeftijd een ziekte of handicap hebben gekregen. Het UWV probeert uit te zoeken wie van hen toch nog kan werken. Die worden geholpen bij het zoeken naar een geschikte baan.

'Werkgevers nemen meer jonggehandicapten aan'
'Werkgevers nemen meer jonggehandicapten aan' (Foto: ANP)

Boegeroep voor Justin Bieber

Justin Bieber heeft zijn fans in zijn thuisland Canada zondag flink teleurgesteld. Hoewel de zanger bij de Juno Awards de publieksprijs won, kwam hij niet opdagen bij de ceremonie. Zijn acceptatie via een videoboodschap kon op boegeroep rekenen, meldt Billboard.

Justin koos in plaats van de Juno Awards voor de iHeartRadio Music Awards in Los Angeles. Daar won hij de prijs voor Artiest van het jaar. Bij de vrouwen ging Taylor Swift er met die prijs vandoor.

Biebers landgenoot The Weeknd, die bij de iHeartRadio Music Awards samen met Taylor Swift de meeste nominaties had, gaf wel voorrang aan de belangrijkste muziekprijzen van zijn thuisland. Hij was de grote winnaar van de Juno Awards, met prijzen voor Single van het jaar (Can't Feel My Face), Album van het jaar (Beauty Behind The Madness), Artiest van het jaar, Songwriter van het jaar en R&B/soul opname van het jaar (Beauty Behind The Madness). Drake kreeg de award voor Rap opname van het jaar.

Boegeroep voor Justin Bieber bij Juno Awards
Boegeroep voor Justin Bieber (Foto: BuzzE)

'Niet te veel arseen in rijstwafels'

In rijstwafels zit niet te veel arseen. Het ligt onder de wettelijke norm die sinds januari geldt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht 37 pakken met rijstwafels. Op 1 na voldeden alle 37 monsters aan de norm.

Zweeds onderzoek was de aanleiding voor de NVWA om ook in Nederland te kijken naar het arseengehalte in rijstwafels. De Zweedse autoriteiten adviseren om niet iedere dag rijst of rijstproducten te eten en om kinderen onder de zes jaar geen 'rice cakes' te geven. De NVWA adviseert om kinderen niet elke dag rijst of rijstproducten te geven.

Het giftige arseen is van nature aanwezig in gesteenten en spoelt ook uit in het grondwater. Grondwater met arseen wordt gebruikt als irrigatiewater. Bij de teelt van rijst staan de rijstvelden voortdurend onder water, en rijst neemt het arseen uit de grond en het water goed op. Daarom kan in rijst een hoger arseengehalte gevonden worden dan in andere gewassen.

'Niet te veel arseen in rijstwafels'
'Niet te veel arseen in rijstwafels' (Foto: ANP)

18 Russische atleten betrapt op doping bij hertesten WK atletiek 2005

Russische media melden op basis van bronnen binnen wereldatletiekbond IAAF dat maar liefst achttien Russische sporters zijn betrapt op het gebruik van verboden middelen tijdens het WK van 2005. Ingevroren urine- en bloedmonsters van dat toernooi, gehouden in het Finse Helsinki, zijn met nieuwe methoden opnieuw getest en met resultaat, zo blijkt.

Onder de positieve sporters vallen meerdere medaillewinnaars. Kogelslingeraarster Tatyana Lysenko won zilver en trapte daarmee een carrière af waarin ze onder meer WK-goud in 2011 en 2013 en olympisch goud in 2012 zou winnen. Olga Ryabinkina won goud bij het kogelstoten, Yulia Pechenkina pakte de wereldtitels op de 400 meter horden en de 4x400 meter. Ekaterina Volkova won zilver op de 3000 meter steeplechase, eenzelfde medaille als snelwandelaar Aleksey Voyevodin. 

Het is echter nog maar de vraag of er iets met de positieve resultaten gedaan kan worden. In 2005 mochten stalen nog acht jaar bewaard worden voor hertesten, iets wat later is opgevoerd naar de huidige tien jaar. De kans lijkt groot dat men zal kijken naar de tijdens het WK van 2005 geldende regels en dan lijkt het dus onwaarschijnlijk dat de betreffende atleten gestraft worden. 

Punten Formule 1-manager ronde 2

Ronde twee van het wereldkampioenschap Formule 1 zit er alweer op. Op het circuit van Bahrein pakte Nico Rosberg zijn tweede zege van het seizoen, werd Kimi Raikkonen tweede, pakte Max Verstappen een zesde plaats en debuteerde Stoffel Vandoorne met een knappe tiende plaats.

Voor de manager was het vooral lastig voor de mensen met Toro Rosso chassis en/of motor, vanwege de uitvalbeurt van Carlos Sainz en ook de resultaten van Renault en Force India hielpen niet echt mee. Mede hierdoor zijn er veel wijzigingen bovenin het klassement. Daarin viel ondergetekende zelfs terug van de 13e naar een 527e plaats en dat gebeurde bij meer deelnemers. 

Er waren liefst 32 deelnemers die de beste score van 417 punten haalden en daardoor ook allemaal doorstootten naar de kop van het klassement. Die punten konden worden gescoord door het opstellen van Max Verstappen, Romain Grosjean en het chassis en de motor van Manor. Van de 32 met de hoogste score was er één die in de eerste ronde zeven puntjes meer had gepakt dan de rest. Dit is user Badeendkarl en die mag zich ook de leider in het klassement noemen.

Algemeen klassement na ronde 2 - GP van Bahrein

# team user ronde 2 totaal
1 Kwetteraar Badeendkarl 417 730
2 Gras F1 Abri 417 703
- Grolsch Racing BazingaF1 417 703
- MiniRacer blackbird-x 417 703
- Brainster F1 brainster 417 703
- High Voltage Racing CactusJack 417 703
- ScholingF1 DenS 417 703
- v/d laan racing team dutch-lycan 417 703
- Team ElmAx Elmax 417 703
- Brabant GP EnterDutchman 417 703
- Nog 21 anderen   417 703

Voor de volledige stand klik je hier.
Voor je eigen punten en positie kan je terecht in je teammanagement.

Ook bij de subleagues waren er grote verschuivingen. De nieuwe leider is BHL Ozzie, dat met 618 punten Formel Einz en ZZZZwaffelendeZwierenzwaaiers vier punten achter zich weet te houden. Laatstgenoemde subleague scoorde met 348 punten de hoogste score van de tweede ronde.

Algemeen klassement subleagues na ronde 2

# subleague beheerder ronde 2 totaal leden
1 BHL Ozzy Wanders 338 618 9
2 Formel Einz ben.hahlen 332 614 4
- ZZZZwaffelendeZwierenzwaaiers Zuurtje 348 614 6
4 Meijer Zwolle Dish 338 608 3
5 Go-3-Go ocbar 341 607 4
6 AlienTrick BoopMeister 335 600 7
7 Scuderia Hollandia alucard1980 318 599 3
- MHEKEBDETH dickiedik 328 599 4
- !ForTheFun! KingGeitje 339 599 3
10 Racing for FOK! FiRePaTH 317 597 3

Voor de volledige stand bij de subleagues klik je hier. 

De manager is vanaf nu weer open en in je teammanagement kan je weer wisselen en aankopen doen met je nieuwe budget. De manager blijft open tot vrijdag 15 april 23.59 uur. Tot dan kan er worden gewisseld voor de Grand Prix van China. Mocht je de eerste races hebben gemist en ondanks een achterstand toch nog mee kunnen doen, dan kan je je nog steeds inschrijven

Voor vragen kan je een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2016-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Rosberg op weg naar zijn overwinning (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Rosberg op weg naar zijn overwinning (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Rechter staat ov-staking toe

De buschauffeurs van vervoerder Connexxion mogen dinsdag in Almere staken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag in kort geding bepaald. Connexxion was naar de rechter gestapt om de actie te verbieden. Het bedrijf vindt dat een staking de reiziger te veel dupeert.

De chauffeurs willen met de staking hun werkgever bewegen meer maatregelen te treffen om de veiligheid in de bussen te verbeteren. Zo willen ze meer toezicht in de bussen en bij haltes om onder meer zwartrijden en overvallen tegen te gaan.

FNV Streekvervoer reageerde opgelucht op de uitspraak. "Ja, mooi. Alle eisen van Connexxion zijn afgewezen", aldus vakbondsbestuurder Jan Heilig. Volgens hem leggen zo'n veertig chauffeurs van de vroege ploeg het werk voor enkele uren stil. Dat betekent geen busvervoer in Almere en geen streekbussen naar Amsterdam, Utrecht en Hilversum.

De staking begint bij aanvang van de dienstregeling om half 5 en duurt tot 9.30 uur.

Connexxion is teleurgesteld in de uitspraak.

Rechter staat ov-staking toe
Rechter staat ov-staking toe (Foto: ANP)

Sagan niet in Amstel Gold Race

Peter Sagan laat dit jaar verstek gaan in de Amstel Gold Race. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De Slowaak, die gisteren de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef, houdt zich vast aan hetzelfde programma als vorig jaar.

"De piek was gepland naar Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daarna neemt Peter een korte rustperiode om vervolgens op hoogtestage te gaan in Californië. Vervolgens rijdt hij de Ronde van Californië en Zwitserland richting de Tour de France", aldus Tristan Hoffman, ploegleider van Sagan.

Toch zijn ze er bij Team Tinkoff-Saxo wel van overtuigd, dat Sagan de Amstel Gold Race aankan. Vier jaar geleden finishte hij al eens als vierde. "Juist wanneer je focus op de kasseienklassiekers ligt, is de overschakeling naar de heuvelklassiekers toch wel groot", benadrukte Hoffman.

"Verder komen er vanuit het Baskenland ineens ook heel wat nieuwe fitte renners in competitie. Ik ben er wel van overtuigd dat Sagan in de toekomst nog diverse keren in Maastricht aan de start zal staan."

Cavendish voor de tweede maal in Parijs - Roubaix

Mark Cavendish verschijnt zondag aan de start van de klassieker Parijs - Roubaix. Het is voor de topsprinter van Team Dimension Data pas de tweede keer, dat hij aan deze koers begint.

Volgens ploegleider Rudi Aldag moeten de wielerliefhebbers geen wonderen van Cavendish verwachten. De renner begeeft zich in Parijs - Roubaix namelijk op onbekend terrein. "Hij is er om te leren. Ik ga niet zeggen dat Cavendish zesde gaat worden of zelfs wint, maar het punt is dat hij graag wil rijden. Als het goed gaat, kan hij er energie in steken en zich gaan toeleggen op de koers."

Cavendish deed in 2009 voor het eerst mee aan de wielerklassieker, maar haalde de finish toen niet. In dat jaar ging Tom Boonen met de zege aan de haal. Filippo Pozzato en Thor Hushovd completeerden destijds het podium.

Zaakwaarnemers cashen het meest in Duitsland

Zaakwaarnemers in de Duitse competitie hebben hun zakken in het lopende voetbalseizoen flink kunnen vullen. De achttien ploegen uit de Bundesliga gaven in de zomer- en winterperiode gezamenlijk een bedrag van 127,7 miljoen euro uit aan deze lieden.

Schalke 04 trok het meeste geld uit voor deze bemiddelaars: bijna 17 miljoen euro. Deze ploeg wordt op de voet gevolgd door Bayern München (16,6 miljoen) en Borussia Dortmund (15,7 miljoen). SV Darmstadt bleek uiteindelijk de enige Duitse club in de Bundesliga te zijn, die onder het miljoen bleef: 761.000 euro

Een vergelijking met de Eredivisie en Jupler League is snel gemaakt. Beide divisies keerden in het afgelopen jaar 'slechts' 9,5 miljoen euro uit aan tussenpersonen.

Volgens richtlijnen van de wereldvoetbalbond FIFA moeten nationale bonden sinds 1 april 2015 een register van zaakwaarnemers bijhouden. Daarbij wordt dan ook jaarlijks vermeld hoeveel geld een club in een jaar tijd aan deze tussenpersonen uitkeert.

'Apart register doodgeboren kinderen nutteloos'

Er komt mogelijk een landelijk register waarin ouders de gegevens van hun levenloos geboren kind kunnen plaatsen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat onderzoeken hoe zo'n registratie vorm kan krijgen. Een van de initiatiefneemsters van een petitie hiertoe is echter niet tevreden.

Ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Justitie) spraken maandag af met de indieners van de petitie af dat de zaak wordt onderzocht. Ouders hadden gevraagd om levenloos geborenen in de gemeentelijke basisregistratie (BRP) op te nemen.

Ouders willen vaak meer erkenning van hun doodgeboren kind. Ze kunnen nu al een speciale akte laten opmaken bij de burgerlijke stand. Plasterk onderzoekt nu of deze gegevens in een landelijk register kunnen komen. De minister had eerder gemeld dat hij de BRP niet geschikt vond voor doodgeborenen.

Daarnaast zal Van der Steur bekijken hoe een formulering in het wetboek zo kan worden aangepast dat die meer recht doet aan de gevoelens van ouders. Nu staat er dat "levenloos geborenen geacht worden niet te hebben bestaan".

Update 19.42 uur
Petitie-initiatiefneemster en columniste Roos Schlikker zegt in het Parool dat het door de bewindslieden voorgestelde speciale register nutteloos is omdat iets dergelijks er al is. Ze pleit onomwonden voor opname van doodgeboren kinderen in de BRP. Ze is het niet eens met de grens dat net na de geboorte gestorven kinderen hier wel in terecht komen.

"Ik heb die grens nooit begrepen. Het enige verschil is of een kind in de baarmoeder overlijdt of net daarbuiten. We hebben er meerdere malen naar gevraagd, maar een antwoord kregen we niet."

Mogelijk wordt het in stand houden van de Nederlandse abortuswetgeving echter een stuk ingewikkelder wanneer technisch ongeboren kinderen in de BPR terechtkomen. Die afkorting staat namelijk voor Basisregistratie Personen en opname zou dan impliceren dat ongeborenen persoonsrechten hebben.

Landelijk register voor doodgeboren kinderen
Landelijk register voor doodgeboren kinderen (Foto: ANP)

Air France: vrouw mag vlucht Iran weigeren

Vrouwelijk vliegend personeel van Air France mag weigeren te worden ingezet op vluchten naar Iran. Dat heeft de leiding van de luchtvaartmaatschappij maandag toegezegd na een gesprek met de vakbonden.

Air France wil vanaf 17 april drie keer per week van Parijs naar Teheran vliegen. Pilotes en stewardessen mogen weigeren op die vluchten te worden ingezet als ze bezwaar hebben tegen de verplichting in Iran een hoofddoek en andere bedekkende kleding te dragen. Ze moeten hun bezwaren vooraf kenbaar maken en zullen dan op vluchten naar andere bestemmingen worden ingedeeld.

Air France wijst er op dat het in Iran wettelijk verplicht is dat vrouwen hun haar in het openbaar bedekken en dat alle buitenlandse maatschappijen die op het land vliegen zich daaraan houden. De verplichting geldt niet tijdens de vlucht.

Air France: vrouw mag vlucht Iran weigeren
Air France: vrouw mag vlucht Iran weigeren (Foto: ANP)

Martinair-piloten vangen bot bij rechter

KLM is niet verplicht piloten van vrachtdochter Martinair die door een reorganisatie hun baan kwijtraken, een gelijkwaardige post aan te bieden in de organisatie. Maar de luchtvaartmaatschappij mag ze ook niet zomaar ontslaan, vindt de rechtbank in Amsterdam.

Martinair moet inkrimpen omdat moederbedrijf Air France-KLM af wil van de jarenlange verliezen op het goederenvervoer. Het aantal pure vrachttoestellen wordt sterk teruggebracht en daardoor worden ruim honderd piloten boventallig.

KLM heeft geprobeerd de vliegers elders aan het werk te krijgen, maar in eigen huis is daarvoor gezien de slechte resultaten van de afgelopen jaren weinig ruimte. De piloten eisten bovendien dat zij zouden instromen op hetzelfde senioriteitsniveau als zij bij Martinair hadden. Dat werd KLM te duur.

Rechter
De piloten stapten naar de rechter om alsnog behoud van hun baan en arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Zij meenden dat sprake was van een overgang van onderneming, waarbij zij dezelfde rechten hadden moeten krijgen als de KLM-piloten.

De rechtbank gaat daar evenwel niet in mee, en wijst erop dat Martinair nog steeds een zelfstandige vennootschap is die onder de naam Martinair Cargo opereert met eigen vliegtuigen. Wel vindt de rechtbank dat KLM zich moet inspannen om piloten te herplaatsen, ook omdat de luchtvaartmaatschappij zelf wel nieuwe vliegers aanneemt.

KLM liet in een reactie weten haar uiterste best te doen om gedwongen ontslagen te voorkomen. Zo wordt geprobeerd ruimte te creëren via een vrijwillige vertrekregeling. Vacatures voor piloten zijn er op dit moment echter niet, zei een woordvoerder.

Martinair-piloten vangen bot bij rechter
Martinair-piloten vangen bot bij rechter (Foto: ANP)

Rammstein wil vergoeding voor censuur

De Duitse rockband Rammstein eist van de staat een schadevergoeding van 66.000 euro wegens censuur. De band heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank in Bonn, zo deelde een woordvoerder van de Duitse justitie maandag mee.

Een overheidsorganisatie voor jeugdbescherming plaatste in 2009 een album van Rammstein onder censuur omdat zowel het lied Ich tu dir weh (Ik doe je pijn) als een afbeelding van folteren in een boekje dat bij het album hoorde, schadelijk voor jongeren werd geacht. De band wil nu geld zien voor de ongeveer 85.000 cd's die destijds moesten worden vernietigd.

Waarom Rammstein zo lang heeft gewacht met een gang naar de rechter, is niet duidelijk. De zaak komt komende zomer voor.

Aliens: Colonial Marines wellicht gered door mod

Veel gamers zullen de titel ongetwijfeld alweer vergeten zijn, maar in 2013 kwam Aliens: Colonial Marines uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. De game werd finaal afgeslacht in reviews vanwege technische mankementen, de vele bugs, de matige graphics en de slecht uitgewerkte multiplayer. Nu is er een mod in ontwikkeling die de game nieuw leven inblaast, in zeer positieve zin.

Onder de vele klachten over de Alien-shooter was ook de zeer matige A.I., terwijl dit juist een van de aspecten was waar de game in de aanloop naar release mee leek te willen scoren. Er is nu een mod in ontwikkeling genaamd ACM Overhaul, die hierin verandering moet brengen. "De grootste uitdaging voor de mod was het oplossen van het gedrag en de mechanics van de Xenomorphs in de game, om ze daadwerkelijk enge en uitdagende vijanden te maken", zo vertelt het brein achter de mod, TemplarGFX.

De mod is hier te downloaden, maar houd er rekening mee dat deze nog wel steeds in ontwikkeling is. Op zijn YouTube-kanaal heeft TemplarGFX alvast een korte gameplaysessie gezet. De beelden zien er een heel stuk interessanter uit dan die van het origineel. Bekijk ze hieronder. De FOK!-review van de originele Aliens: Colonial Marines kun je hier lezen.

Verhaal van Valkyria Chronicles

SEGA heeft een verhaaltrailer van Valkyria Chronicles: Remastered gemaakt voor de mensen die het origineel van PlayStation 3 nog niet kennen. Het spel draait op HD-resolutie in 60fps.

In de wereld van Valkyria Chronicles is het 1935 E.C. en wordt het continent Europa verscheurd door de Tweede Europese Oorlog tussen de Autocratic East Europan Imperial Alliance – ook wel bekend als The Empire – en de Atlantic Federation, met als inzet de kostbare grondstof Ragnite. The Empire raast als een uitslaande brand over het continent en heeft nu zijn zinnen gezet op de rijke Ragnite-voorraden van het prinsdom Gallia. Hoewel het vreedzame Gallia altijd neutraal is gebleven in het conflict, zullen de inwoners nu hun huis en land moeten verdedigen tegen de onvermijdelijke invasie. Spelers volgen luitenant Welkin Gunther en het beroemde Squad 7 van de Gallian Militia in hun strijd tegen de onverslaanbaar lijkende krachten van The Empire.

Valkyria Chronicles: Remastered komt 17 mei uit op PlayStation 4. Dit keer staat alle DLC die voor het origineel zijn gemaakt er meteen bij.

Widowmaker in actie in animatie Overwatch

Blizzard Entertainment heeft een korte animatie online gezet met twee van de personages in team-based shooter Overwatch in de hoofdrol. Tracer en Widowmaker vechten het uit in deze video.

The Widowmaker is duidelijk uit op een kill, en gebruikt daar haar sniperkwaliteiten voor. Haar grappling hook gebruikt ze om niet te lang op een plek te blijven, campers hebben het in multiplayer altijd vrij snel druk om zich heen. Door haar Venom Mines weet ze in ieder geval dat er mensen in de buurt zijn. Haar ultimate Infra-Sight, de kracht die we ook in de video zien, zorgt ervoor dat ze vijanden ook door gebouwen kan zien. Niet alleen voor jou, maar het hele team.

Tracer is juist weer een spring-in-het-veld. Ze kan ergens naar toe springen, een explosief neerleggen en door haar kracht een paar seconden terug warpen in de tijd en zelf dus buiten de radius van de knal zijn.

Overwatch komt 24 mei uit op Xbox One, PlayStation 4 en pc. Van 5 tot 9 mei is er een open bèta, waarin alle 21 helden beschikbaar zijn.

Oud-Ajacied Boerrigter vertrekt bij Celtic

Celtic en Derk Boerrigter zijn van elkaar verlost, en dat opent volgens de zaakwaarnemer van de oud-Ajacied ergens anders weer een deur. In de zomer van 2013 verkocht Ajax de vleugelspeler voor 2,5 miljoen euro aan de Schotse topclub. Mede door de vele blessures kon Boerrigter in Glasgow de verwachtingen nooit waarmaken. In augustus 2014 speelde hij zelfs zijn laatste duel voor de Bhoys.

Tegenover FOX Sports laat de belangenbehartiger van de voormalige RKC-aanvaller, Sören Lerby, weten dat de contractontbinding heeft plaatsgevonden ‘in goede harmonie’. Lerby: “Derk is fit en gaat nu voor zichzelf trainen. We gaan in alle rust op zoek naar een nieuwe club.”

Een terugkeer op de Nederlandse velden, of gewoon de kosmopoliet uithangen, daarover isBoerrigter nog niet uit. “We richten ons daarbij in eerste instantie op volgend seizoen; het zou mooi zijn als hij dan weer bij een nieuwe club kan aansluiten. Derk staat open voor alles. Amerika? Is ook een optie, want Derk is altijd wel in voor wat avontuur”, aldus Lerby.

Waterpolomannen winnen ook tweede duel op OKT

De waterpolomannen hebben op het OKT in Triest een goed gevolg gegeven aan hun verrassende overwinning op Spanje van gisteren. In hun tweede duel werd vandaag Kazachstan met 8-5 verslagen.

Het verschil van drie werd in de eerste periode (3-0) al bereikt door de heren, die wel slordig speelden, maar desondanks wel wisten te winnen. Een kwartfinaleplaats lijkt al zeker, aangezien ook het zwakke Zuid-Afrika nog op het programma staat.

Mochten de Oranjemannen ook nog weten te winnen van Duitsland, dan is zelfs de tweede plaats in beeld in een poule waar ook Italië in zit. In dat geval treffen ze in de beslissende kwartfinale de nummer drie van de andere groep. De winnaar van dat duel gaat naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Martin Luther King: I Have a Dream + U2: Pride

Early morning, April 4. A shot rings out in the Memphis Sky. Free at last, they took your life, they could not take your pride!

'April 4', en de rest van het bovenstaande droop vanzelf m'n bewustzijn in toen ik vandaag op de kalender keek. Afkomstig uit het nummer 'Pride (In the Name of Love)' uit 1984 van U2. Op 4 april 1968 werd namelijk de Amerikaanse predikant en mensenrechtenactivist Martin Luther King doodgeschoten.

King predikte de niet-gewelddadige opstand, en werd beroemd door zijn 'I have a Dream'-speech tijdens de zogeheten Mars naar Washington in 1963, waarin hij opriep tot een einde aan racisme.

I have a dream that one day this nation will rise up
And live out the true meaning of its creed:
"We hold these truths to be self-evident; that all men are created equal."

I have a dream that one day on the red hills of Georgia
The sons of former slaves and the sons of former slave owners
Will be able to sit down together at the table of brotherhood.

I have a dream that one day even the state of Mississippi,
A state sweltering with the heat of injustice
Sweltering with the heat of oppression,
Will be transformed into an oasis of freedom and justice.

I have a dream that my four little children will one day live in a nation
Where they will not be judged by the color of their skin
But by the content of their character.

I have a dream today.

Op Madagascar schatten zoeken in Uncharted 4

Naughty Dog en Sony hebben een nieuwe gameplayvideo uitgegeven van Uncharted 4: A Thief's End. In dit stuk zien we meer van het Madagascar-level, waar Nathan een fijn eindje aan het rijden gaat.

In de demo zijn Nathan Drake, zijn broer Sam en zijn mentor Sully op zoek naar de schat van Henry Avery, die hij blijkbaar op Madagascar heeft verborgen. Als speler mag je uit je jeep om te gaan zoeken naar collectibles die in het landschap te vinden zijn. Deze vrijheid noemt Naughty Dog "wide lineair"-verkenning, waardoor de speler meer vrijheid krijgt zonder de snelheid uit het verhaal te halen.

Uncharted 4: A Thief’s End komt 10 mei uit voor PlayStation 4.

BBC maakt castleden Doctor Who-spinoff Class bekend

Doctor Who keert pas aan het einde van dit jaar weer terug met een nieuwe aflevering. De BBC-serie neemt een jaartje pauze, maar slaat niet de traditionele kerstaflevering over. Wel kunnen fans van het Whoniversum een andere groep personages volgen, in de op een jonger publiek gerichte spinoff Class, waarvan de BBC vandaag de cast bekend maakte.

De cast wordt gevuld door voornamelijk onbekende namen: Greg Austin, Fady Elsayed, Sophie Hopkins en Vivian Oparah. Zij spelen leerlingen op Coal Hill school, de school die al sinds 1963 in Doctor Who te zien is, en waar voormalig companion Clara (Jenna Coleman) werkte als lerares. Een nieuwe lerares zal te zien zijn in deze serie; zij wordt gespeeld door Katherine Kelly, bekend van Happy Valley, The Night Manager en Mr Selfridge.

De cast van Class
De cast van Class

"Er is niets leuker dan sterren ontmoeten waar nog nooit iemand van gehoord heeft," licht Stephen Moffat, executive producer van zowel Doctor Who als Class, toe in het persbericht van de BBC. "We hebben de scriptlezing van de eerste paar afleveringen vorige week gedaan, en er was een hele rij van hen. Coal Hill School is een onderdeel van Doctor Who geweest sinds de allereerste opnamen in 1963, maar deze nieuwe show is allesbehalve geschiedenis. Class is duister en sexy en heel erg van nu. Ik heb me altijd afgevraagd of er een Britse Buffy kon bestaan - de briljante Patrick Ness heeft uitgevogeld hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen."

Ness is bekend als schrijver van Young Adult-boeken, en Class richt zich op hetzelfde publiek. De BBC noemt deze serie "eng, grappig en zo pijnlijk en scherp als de jeugd". Ook schijnt het een licht op een nieuwe hoek van het Whoniversum.

Class is niet de eerste spinoff van Doctor Who. Sinds de revival in 2005 zijn ook de series Torchwood en The Sarah Jane Adventures ontstaan uit de verhaallijnen van Doctor Who zelf. Beide series draaiden om een oud-companion van de Doctor en richtten zich op een verschillend publiek. Tijdens de originele run van Doctor Who (die liep van '63 tot '89) is ook al eens geprobeerd een spinoff van de grond te kijken: het robothondje K-9 zou in 1981 een eigen serie krijgen, maar na de productie van een pilot is besloten er geen serie van te maken.

Class zal vanaf later dit jaar te zien zijn op het online platform BBC Three en bij BBC America. Nu BBC Three niet langer in Nederland te ontvangen is, is niet bekend of er er Nederlandse omroep geïnteresseerd is om de serie naar ons land te brengen.

Politie slaat grote slag tijdens drugsactie

Bij een grote politieactie tegen drugscriminelen die maandagochtend begon heeft de politie met name in het zuiden van Nederland 111 doorzoekingen verricht en 55 mensen aangehouden.

In Best, volgens de politie een belangrijke ontmoetingsplek voor drugscriminelen, heeft de politie criminelen geobserveerd en afgeluisterd. Tientallen verdachten verzamelden zich onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf. Dit leverde zoveel informatie op dat hier vijftig deelonderzoeken uit voortkwamen.

De actie van maandag leverde op verschillende locaties in totaal zes drugslabs, 15 kilo pillen, 15 kilo MDMA, 20 kilo amfetamine, 5000 liter aan chemicaliën en een wietplantage op. Ook heeft de politie twintig wapens in beslag genomen. Daarbij ging het om handvuurwapens, een Uzi, een Kalasjnikov, diverse stroomstootwapens, steekwapens en boksbeugels.

Aanhouding hoofdverdachten
Verder nam de politie in totaal 400.000 euro in beslag en twee Harley-Davidsons, 26 auto's, een vrachtwagen, vijf scooters, twee boten, een jetski en een quad. De politie vermoedt dat deze spullen met crimineel geld zijn gekocht.

Twee hoofdverdachten konden in Best worden aangehouden. Een derde hoofdverdachte werd in Tsjechië opgepakt.

Politie slaat grote slag tijdens drugsactie
Politie slaat grote slag tijdens drugsactie (Foto: ANP)

E-bikes helpen fietsverkopers aan meer omzet

De verkoop van e-bikes is vorig jaar fors gestegen. Inmiddels is bijna één op de drie nieuwe fietsen voorzien van een elektrisch hulpmotortje, blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging.

In totaal werden er circa 276.000 e-bikes verkocht. Dat is bijna een kwart meer dan een jaar eerder, toen er 223.000 exemplaren aan de man werden gebracht. Uit de cijfers komt naar voren dat er ook steeds meer verschillende soorten elektrische fietsen te koop zijn, van vouwfiets en racefiets tot mountainbike.

Mede door de toenemende populariteit van de relatief dure e-bikes zagen fietsenverkopers hun omzet vorig jaar licht toenemen, met 1,4 procent naar ruim 899 miljoen euro. Het totaal aantal verkochte fietsen kwam wel iets lager uit. Alles bij elkaar werden er in Nederland 983.000 nieuwe tweewielers verkocht. Dat is dik 6 procent minder dan in 2014.

E-bikes helpen fietsverkopers aan meer omzet
E-bikes helpen fietsverkopers aan meer omzet (Foto: ANP)

Kort geding 'gluurverhoging' niet-ontvankelijk

Het kort geding van de Woonbond tegen de Belastingdienst over de 'gluurverhoging' is door de rechtbank Amsterdam niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank vindt dat de zaak voorgelegd moet worden aan de bestuursrechter in plaats van de burgerrechter.

De Woonbond wilde een eind maken aan de verstrekking van inkomensgegevens van huurders aan verhuurders. Op basis van die gegevens is de huur van veel mensen verhoogd, de zogenoemde 'gluurverhoging'. Onlangs bepaalde de Raad van State dat de verstrekking van die gegevens onrechtmatig was, maar volgens de Woonbond is er niets veranderd.

Veel mensen betalen volgens de Woonbond nu een maandhuur die meer dan 100 euro hoger ligt dan drie jaar geleden, aldus de bond.

Kort geding 'gluurverhoging' niet-ontvankelijk
Kort geding 'gluurverhoging' niet-ontvankelijk (Foto: ANP)

Huizen bevingsgebied lastig te verkopen

Huizen in het 'aardbevingsgebied' in Groningen worden maar moeizaam verkocht. In vergelijking met andere gebieden in de provincie staan meer woningen te koop en ze staan ook langer te koop. Gemiddeld stonden te koop staande woningen eind vorig jaar 540 dagen te koop in het bevingsgebied, tegen zo'n 430 dagen in een vergelijkbaar gebied in de provincie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Het bureau deed eerder al onderzoek tot en met het tweede kwartaal van 2015. Nu is gekeken naar de periode tot en met 31 december. Met uitzondering van de verkoopprijzen, waar het verschil niet zo groot is, ontwikkelen andere onderzochte indicatoren zich minder in het aardbevingsgebied dan in het andere gebied, het zogenoemde referentiegebied. Dat was in de eerste twee kwartalen van 2015 nog minder goed zichtbaar.

Wie zijn huis in het vierde kwartaal van 2015 in het bevingsgebied wist te verkopen, moest gemiddeld ruim 50 dagen langer op een koper wachten dan iemand die zijn huis in het referentiegebied verkocht. Voor de aardbeving bij Huizinge in 2012 (de grootste beving tot nu toe), was dat juist andersom. Huizenverkopers moeten in het bevingsgebied wat prijs betreft ook meer water bij de wijn doen om tot overeenstemming te komen. Woningen in het aardbevingsgebied werden eind vorig jaar gemiddeld voor 92 procent van de vraagprijs verkocht. In het vergelijkingsgebied was dat 94 procent.

Huizen bevingsgebied lastig te verkopen
Huizen bevingsgebied lastig te verkopen (Foto: ANP)

Dijkhoff: nog massa's huizen nodig voor asielzoekers

Gemeenten moeten in de tweede helft van dit jaar 23.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning een huis zien te bezorgen. Dat meldt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag. Voor de eerste helft van 2017 denkt hij al aan minstens hetzelfde aantal.

In de eerste helft van dit jaar moesten gemeenten volgens de plannen 20.000 zogenoemde statushouders aan een huis helpen. Maar door de grote toestroom kwamen er voor deze periode nog eens 3400 vergunninghouders bovenop. Het gaat hierbij om mensen voor wie in 2015 nog niks was gevonden. De gemeenten doen volgens Dijkhoff vreselijk hun best, maar ook nu lopen er opnieuw achterop.

Het kabinet wil de statushouders die nu nog in de opvang zitten zo snel mogelijk naar een gewoon huis hebben, zodat er in die opvang plaats komt voor nieuwe asielzoekers.

Nog massa's huizen nodig voor asielzoekers
Dijkhoff: nog massa's huizen nodig voor asielzoekers (Foto: ANP)

De 'Panama Papers'

Panama Papers is de naam van een groot journalistiek onderzoek, gebaseerd op gelekte documenten die verkregen zijn uit een datalek bij het bedrijf Mossack Fonseca.

Uit dit bedrijf zijn ongeveer 11,5 miljoen e-mails, oorkondes, verdragen, declaraties en bankafschriften gelekt. Bij elkaar was dit 2,6 terabyte aan data, wat in 2015 door een anonieme informant is gegeven aan de Süddeutsche Zeitung. Vervolgens coördineerde het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) het eenjarige onderzoek. Gisteren presenteerden 109 kranten, televisiestations en online-media tegelijkertijd de eerste resultaten.

Mossack Fonseca is één van de grootste aanbieders van zogenaamde offshorebedrijven, oftewel brievenbusfirma's in een belastingparadijs. Het bedrijf richtte rond 214.500 brievenbusfirma's in 21 belastingparadijzen op, waardoor het voor klanten van het advocatenkantoor, waaronder meerdere belangrijke politici, zakenmensen en sporters, mogelijk geworden zou zijn om hun financiële situatie te verhullen en om belastingen te ontduiken.

Aan het onderzoek namen 376 journalisten van 109 organisaties uit 76 landen deel, in Nederland werkten journalisten van het Financieele Dagblad en Trouw hieraan mee. In de databank komen 12 (voormalige) staatshoofden, 132 (voormalige) politici en publieke bestuurders, 29 miljonairs uit de Forbes 500 en 511 banken voor.

Update 17:55 uur:
De Belastingdienst gaat gegevens uit de Panama Papers die over Nederland gaan onderzoeken. De organisatie kijkt daarbij vooral of daar gegevens bij zitten die bruikbaar zijn voor de belastingheffing, zo laat het ministerie van Financiën maandag weten.

"Nederland maakt zich immers sterk voor de aanpak van belastingontduiking en fraude'', aldus het ministerie. "Nederland werkt ook internationaal aan maatregelen om belastingontwijking en belastingontduiking tegen te gaan. Dat gebeurt onder meer door het automatisch uitwisselen van gegevens tussen belastingdiensten.''

Oxfam Novib
De gegevens die onderzoeksjournalisten boven tafel hebben gekregen over belastingontwijking via Panama tonen hoe "multimiljonairs Nederland kunnen gebruiken als belastingparadijs''. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een reactie.

"Buitenlandse bedrijfseigenaren kunnen zich namelijk verbergen achter Nederlandse vennootschappen om buiten het zicht te blijven van hun eigen belastingdiensten'', aldus Oxfam-belastingexpert Francis Weyzig. "Verder speelt Nederland een kwalijke rol bij het doorsluizen van geld. Door een speciale constructie via Nederland te gebruiken, kunnen aandeelhouders ook belasting ontwijken in sommige landen waarmee Nederland geen belastingverdrag heeft. Ontwikkelingslanden lopen daardoor ieder jaar miljarden aan belastinginkomsten mis.''

Topje van ijsberg
De onthullingen naar aanleiding van de zogenoemde Panama Papers zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Dat zei EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maandag tegen de Deense krant Finans Borsen.

Uit het journalistieke onderzoek naar wereldwijde belastingontduiking blijkt dat vele bedrijven, vermogende politici en sporters hun geld via brievenbusfirma's in belastingparadijzen stallen. Mogelijk is op grote schaal geld witgewassen of belasting ontdoken.

Vestager is verrast door de omvang van de affaire, die is gebaseerd op uitgelekte documenten van het Panamese juridische adviesbureau Mossack Fonseca & Co. De Deense EU-commissaris stelt dat vele andere bedrijven diensten aanbieden die vergelijkbaar zijn met het Panamese advocatenkantoor.

"Propaganda van het westen"
De aantijgingen tegen het Kremlin in de 'Panama Papers' vormen onderdeel van de propaganda van het Westen tegen Rusland. Dat zei maandag de voorzitter van de commissie veiligheid van het Russische parlement, Irina Jarovaja. Ze zei dat "er ontzettend veel gif wordt gespuid over Poetin, waarschijnlijk in de hoop dat er ergens iets van blijft hangen''.

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov beklemtoonde maandag dat de naam van Poetin helemaal niet voorkomt in de omstreden documenten van financieel adviseur Mossack Fonseca & Co. Maar Poetin is volgens de woordvoerder wel het voornaamste doelwit van makers van deze berichten. Dat zijn volgens het Kremlin oud-CIA-medewerkers.

Geld van overval ook via Panama witgewassen
Een deel van de opbrengst van een van de grootste roofovervallen in Groot-Brittannië is 'offshore' verdwenen.

De documenten over het opzetten van offshorefirma's door Panamees financieel adviesbureau Mossack Fonseca & Co. stellen dat de buit van de roofoverval op de luchthaven Heathrow in 1983 voor een deel is witgewassen via een firma uit de koker van Mossack Fonseca & Co. Dat adviesbureau zegt dat het geen commentaar heeft op specifieke zaken en dat het nog nooit is aangeklaagd wegens criminele activiteiten.

Bij de roofoverval door zes overvallers eind november 1983 op een opslagruimte van onderneming Brink's Mat op de Londense luchthaven werd naar schatting 26 miljoen pond aan goud, juwelen en geld buitgemaakt. Naar de huidige maatstaven is dat omgerekend circa 100 miljoen euro. De buit werd geroofd van de Johnson Matthey Bankers.

Volgens de Panama Papers is er in 1985 door de Panamese adviseurs een offshorebedrijf, Feberion, opgericht voor vastgoedman Gordon Parry. Die zou geld van de overval witwassen en is daarvoor in 1992 veroordeeld.

Update 17:40 uur
De coalitiepartijen in de Tweede Kamer zijn blij met het onderzoek naar de Nederlandse kant van de zogenoemde Panama Papers, dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft aangekondigd. Maar voor de SP gaat dit niet ver genoeg.

SP-leider Emile Roemer wil dat de Tweede Kamer een parlementaire enquête gaat voorbereiden naar de rol die Nederland speelt in "het ontduiken van belasting door miljardairs''.

Helma Neppérus (VVD) vindt grondig onderzoek nodig. PvdA'er Ed Groot wil dat de Belastingdienst de Nederlandse betrokkenheid onderzoekt en "waar mogelijk boetes uitdeelt en naheft''. SP'er Roemer wil de zaak "nu tot de bodem onderzoeken en de rol van Nederland Belastingparadijs ontmantelen''.

Update 14:10 uur:
Panama heeft medewerking toegezegd als er een strafrechtelijk onderzoek komt naar de gelekte Panama Papers. "De Panamese overheid zal daadkrachtig voldoen aan ieder verzoek, of verzoek om assistentie", aldus een verklaring. Het is nog niet bekend of er een onderzoek komt, maar dat lijkt wel waarschijnlijk.

Update 14:02 uur:
Ook de naam Petro Porosjenko duikt op. De president van Oekraïne is al enige jaren actief in belastingparadijzen. Sinds 2010 duiken er transacties op via de Britse Maagdeneilanden die aan Porosjenko gelinkt zijn. Een opvallende transactie is er 1 uit december 2010. De Oostenrijkse Raffeisenbank leent 115 miljoen dollar aan Roshen, een chocolade- en snoepconcern waaraan Porosjenko het grootste deel van zijn fortuin te danken heeft. De bank krijgt daarvoor een onderpand. Het bedrijfje Linquist Services Ltd, gevestigd op de Britse Maagdeneilanden stort voor iedere dollar die Roshen leent een dollar op een geblokkeerde rekening. Er zijn sterke aanwijzingen dat Linquist in handen is van Porosjenko, waarmee hij feitelijk zijn eigen bedrijf financiert.

Een aanwijzing hiervoor is dat alle post aan Linquist wordt doorgestuurd naar het hoofdkantoor van Roshen, zo blijkt uit mails van Mossack Fonseca, die Linquist heeft helpen opzetten. Een tweede aanwijzing is dat Linquist in augustus 2012 een soortgelijke transactie met de Raffeissenbank doet. Het gaat hierbij om een lening van 12,7 miljoen dollar aan het Oekraïnse mediabedrijf UMH, dat grotendeels in handen was Boris Lozhkyn. In die periode waren Lozhkyn en Porosjenko zakenpartners en was Linquist bovendien mede-eigenaar van UMH. Kort nadat Porosjenko in 2014 benoemd werd tot president, stelde hij Lozhkyn aan als zijn stafchef. De handel en wandel van Lozhkyn wordt momenteel onderzocht door de Oostenrijkse autoriteiten vanwege witwassen bij de verkoop van UMH in 2013. Zijn banktegoeden zijn bevroren.

Update 13:43 uur:
Ook vertrouwelingen van Vladimir Poetin maken gebruik van complexe netwerken van brievenbusfirma's om belangen in Russische bedrijven onder te brengen in belastingparadijzen. Ook wordt er geschoven met leningen van soms honderden miljoenen dollars, die op geen enkele economische activiteit lijken gebaseerd.

Onder hen is cellist Sergej Roldoegin, tevens peetvader van Poetins oudste dochter. Hij staat niet op de internationale sanctielijsten die zijn uitgevaardigd tegen Russische prominenten naar aanleiding van de Russische inval in de Oekraïense regio de Krim. In het onderzoek zijn ongeveer honderd transacties gevonden met een gezamenlijke waarde van twee miljard dollar, geld dat eindigt in de kring rond Poetin. Onder de betrokkenen zijn ook de gebroeders Rotenberg, voormalige judomaatjes van de Russische president, en bankier Joeri Kovaltsjoek. Die drie staan al wel op de internationale sanctielijst.

Een woordvoerder van het Kremlin die is gevraagd naar de achtergrond van deze transacties omschreef dit als een poging van buitenlandse geheime diensten en media om de Russische president in diskrediet te brengen.

Update 12:42 uur:
De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson wordt maandag geconfronteerd met een motie van wantrouwen in het parlement, naar aanleiding van de onthullingen in de Panama Papers. De premier is een van de staatshoofden en regeringsleiders die volgens de onthulde documenten geld zouden hebben gestald in belastingparadijzen.

Gunnlaugssons vermogende echtgenote had belangen in waardepapieren van IJslandse banken, toen die in 2008 op omvallen stonden. Gunnlaugsson was betrokken bij de onderhandelingen over de redding van banken. De vraag is of hij met zijn optreden de financiële belangen van zijn vrouw heeft bevoordeeld.

Update 12:30 uur
Juan Pedro Damiani, lid van de ethische commissie van de Fifa, heeft zaken gedaan met 3 personen die worden vervolgd in het Fifa-corruptieschandaal. Dit blijkt uit onderzoek naar de Panama Papers.

Damiani werkte met zijn advocatenkantoor voor ten minste 5 offshore-bedrijven van Eugenio Figuerdo, voormalig vicevoorzitter van de Fifa die in mei 2015 is gearresteerd vanwege verdenking van misleiding en witwassen in het Fifa-omkopingsschandaal.

Hugo en Mariano Jinkis deden ook zaken met Damiani. Deze ondernemers zouden volgens de Amerikaanse justitie miljoenen dollars steekpenningen hebben betaald om uitzendrechten van Fifa-evenementen in Latijns Amerika in handen te krijgen.

Ook voetballers maken gebruik van brievenbusfirma's. Ten minste twintig voetballers, van onder andere FC Barcelona, Manchester United en Real Madrid, hebben bedrijven bij juridisch dienstverlener Mossack Fonseca. Zo heeft Lionel Messi een brievenbusfirma met de naam Mega Star Enterprises Inc. Ook hockeyers en golfers zijn klant bij dit Mossack Fonseca. 

Al eerder was bekend dat de Spaanse voetbalclub Real Sociedad en een aantal van zijn spelers volgens de Spaanse autoriteiten offshore-entiteiten gebruikten om via Nederland belasting te ontduiken. Deze spelers, onder wie de Nederlandse oud-keeper Sander Westerveld, hadden een officieel arbeidscontract voor zo'n 1000 tot 1500 euro per maand. Deze inkomsten werden opgegeven bij de Spaanse fiscus. Daarbovenop kregen de spelers een veelvoud aan imagorechten uitbetaald in belastingparadijzen, buiten het zicht van de fiscus.

Bericht van 7:53 uur
Meerdere landen zijn onderzoeken begonnen vanwege de onthullingen uit de zogenoemde Panama Papers. Zo maakten de autoriteiten in Australië en België al bekend te kijken naar de gegevens.

De Australische belastingdienst liet weten meer dan achthonderd klanten van het bedrijf te onderzoeken vanwege mogelijke belastingontduiking. "De boodschap is duidelijk: belastingbetalers kunnen er niet op rekenen dat dit soort geheime regelingen ook geheim blijven", waarschuwde de dienst.

Ook de Belgische autoriteiten hebben belangstelling voor de onthullingen. Minister Johan Van Overtveldt (Financiën) maakte bekend dat hij de Bijzondere Belastinginspectie heeft gevraagd de gegevens te onderzoeken.

Lees ook: Panamees Advieskantoor: we zijn gehackt en Tientallen staatshoofden in 'Panama papers'

Erdogan doet lelijk naar Koerden

De tijd voor vredesbesprekingen tussen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en de Turkse regering is voorbij. Met die woorden bezwoer de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maandag dat hij de dertig jaar durende opstand tot een einde zal brengen, goedschiks of kwaadschiks.

De opstandelingen moeten zich ofwel overgeven of ze worden afgemaakt "geneutraliseerd", zei Erdogan in een toespraak in Ankara, die live werd uitgezonden.

De PKK maakte in juli vorig jaar een einde aan het staakt-het-vuren, dat twee jaar had standgehouden. Daarmee bliezen de separatisten nieuw leven in het conflict, dat sinds 1984 al aan 40.000 mensen het leven heeft gekost.

Erdogan gebruikt spierballentaal naar Koerden
Erdogan gebruikt spierballentaal naar Koerden (Foto: ANP)

Doctor Strange: setfoto's van Benedict Cumberbatch in kostuum

Marvel is druk bezig de release van Captain America: Civil War later deze maand af te trappen, maar werkt tegelijkertijd ook hard door aan de volgende film: Doctor Strange. Dankzij een aantal oplettende omstanders kunnen we nu een betere blik werpen op hoe Stephen Strange eruit gaat zien.

De magiër Dr. Stephen Strange wordt gespeeld door Benedict Cumberbatch, die al in december in kostuum te zien was op de cover van Entertainment Weekly. Dit weekend waren er echter opnamen in New York City, waar iedereen de boel van dichtbij kon aanschouwen en, natuurlijk, foto's maken. Cumberbatch was bovendien niet alleen; ook Chiwetel Ejiofor was aanwezig en te bewonderen in zijn Baron Mordo-outfit, net als Mads Mikkelsen, die de belangrijkste slechterik van de film speelt.

Cumberbatch bezocht tijdens de opnames ook een comic shop, waar nietsvermoedende fans ineens naast een levensechte Stephen Strange stonden. In onderstaande beveiligingsbeelden komt de Sherlock- en Star Trek-acteur ongeveer na 1 minuut langslopen.


De foto die vervolgens genomen werd ziet er als volgt uit:

Doctor Strange vertelt over een chirurg die, dankzij een auto-ongeluk, zijn handen niet meer kan gebruiken. Wanhopig zoekt hij naar verlossing van dit lot en komt uit bij The Ancient One, een kluizenaar die hem van magische gaven voorziet. Het maakt van Doctor Strange een machtige magiër en stelt hem voor de taak om onze planeeet te beschermen tegen bedreigingen van bovennatuurlijke en magische aard.

Naast Cumberbatch, Ejiofor en Mikkelsen zijn er in Doctor Strange ook rollen voor Tilda Swinton, die de Ancient One speelt, en Rachel McAdams. De film wordt geregisseerd door Scott Derrickson en verschijnt in de VS op 3 november in de bioscoop.

Keeper stopt penalty zonder te kijken

De keeper Rafael Goballo van de Braziliaanse club Glória beleefde afgelopen weekend wel een heel speciaal moment. Internacional speler Marquinhos nam een strafschop die op de paal belandde. Toen de speler in de rebound opnieuw probeerde te scoren was het de hak van keeper Goballo, die met de rug naar de speler toe stond, die een doelpunt voorkwam. 

Overigens had de scheidsrechter al gefloten nadat de spits de bal opnieuw in het net probeerde te schieten. Als de bal na een genomen penalty een 'dood object' raakt, als de paal of de lat, mag de penaltynemer niet opnieuw schieten. Internacional kon de wedstrijd uiteindelijk wel met 3-0 winnend afsluiten.


Keeper stopt penalty zonder te kijken (Bron:YouTube)

'Uitspraken jongerenimam niets nieuws'

De Amsterdamse politie heeft geen concrete informatie dat hoofdstedelijke moslimjongeren dusdanig zijn geradicaliseerd dat ze op termijn een aanslag zouden kunnen plegen. Dat liet de politie maandag weten na een gesprek met jongerenimam Yassin Elforkani.

De imam zei in een zaterdag gepubliceerd interview in Het Parool dat tientallen moslimjongeren in Amsterdam zo geradicaliseerd zijn dat niets hen meer lijkt tegen te houden. "De terroristische netwerken staan klaar (..) Veel mensen in de wijken weten ervan, maar kiezen ervoor hun mond te houden." Hij voorspelt dat binnen anderhalf jaar een aanslag zal worden gepleegd, als die netwerken niet worden opgerold.

"We nemen alle signalen bijzonder serieus en hebben naar aanleiding van het interview maandag Elforkani duidelijk gemaakt dat dit nu even niet zo goed uitkomt een gesprek met Elforkani gevoerd", aldus een politiewoordvoerder. "Dit heeft echter totaal geen concrete informatie opgeleverd. Er is niets nieuws naar voren gekomen."

'Uitspraken jongerenimam niets nieuws'
'Uitspraken jongerenimam niets nieuws' (Foto: ANP)

Rijkswaterstaat versterkt kust Zandvoort

Deze maand begint Rijkswaterstaat met het aanbrengen van 2,4 miljoen kuub zand voor de kust bij Zandvoort en Bloemendaal. In 2004 en 2008 gebeurde dit ook al, maar om de kustlijn op z'n plaats te houden is aanvoer van nieuw zand nodig, liet Rijkswaterstaat maandag weten.

Het zand wordt gestort op 750 meter van het strand op een diepte van vijf meter. Wind, golven en stroming verspreiden het zand vervolgens geleidelijk richting het strand. De werkzaamheden hebben plaats over een lengte van 7,5 kilometer langs de kustlijn. Strandbezoekers hebben er de komende maanden geen last van, meldt Rijkswaterstaat.

,,Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee", aldus de overheidsorganisatie.

Rijkswaterstaat versterkt kust Zandvoort
Rijkswaterstaat versterkt kust Zandvoort (Foto: ANP)

Madurodam houdt Nationale Kinderherdenking

Naast de jaarlijkse Nationale Herdenking op 4 mei heeft op die avond voor het eerst een Nationale Kinderherdenking plaats. Het is een speciale herdenking voor en door kinderen, aldus initiatiefnemer Madurodam in Den Haag.

De herdenking wordt gehouden op het plein voor de ingang van het kleinste stadje van Nederland, het George Maduroplein. In samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei zullen driehonderd kinderen uit heel Nederland een herdenkingsvoorstelling uitvoeren. Dat gebeurt met theater, zang en dans. Het levensverhaal van oorlogs- en verzetsheld George Maduro (1916-1945) speelt een belangrijke rol tijdens de herdenking. De miniatuurstad is naar hem vernoemd.

Om 20.00 uur nemen de aanwezigen twee minuten stilte in acht. Daarna is er een kranslegging en een kinderdefilé.

Madurodam wil van de kinderherdenking een jaarlijkse traditie maken.

Madurodam houdt Nationale Kinderherdenking
Madurodam houdt Nationale Kinderherdenking (Foto: ANP)

Samurai-rpg Nioh krijgt demo

De samurai-actiegame Nioh, die later dit jaar exclusief uitkomt voor PlayStation 4, krijgt een demo. Dat heeft uitgever Koei Tecmo laten weten. De game is in ontwikkeling bij Team Ninja.

De demo wordt beschikbaar gemaakt op PSN van 26 april tot en met 5 mei. Volgens ontwikkelaar Team Ninja, bekend van onder andere Ninja Gaiden en Dead or Alive, is de demo bedoeld om feedback op te doen over de game. Mensen die een level halen in de alpha-demo krijgen tevens toegang tot latere DLC genaamd The Mark of the Conqueror.

Nioh combineert klassieke Japanse folklore met buitennatuurlijke wezens en pure samurai-actie. Koei Tecmo heeft aangegeven dat de game èrg moeilijk gaat worden en noemt zelfs het woord 'masocore' in een verklaring. Masocore is een portmanteau van masochisme en hardcore, daarmee schijnbaar duidend op een zeer hoge moeilijkheidsgraad.

Bo Saris is failliet

Bo-Rush Productions, het bedrijf van zanger Bo Saris, is door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. De zanger, eerder bekend als Boris, liet in november al via Facebook weten dat hij met financiële problemen kampt. De voormalig winnaar van Idols moest daardoor noodgedwongen al zijn optredens annuleren.

"Financieel kan ik het niet meer bolwerken omdat mij al langere tijd door deze partijen alle zuurstof wordt ontnomen om te kunnen ademen, bewegen en dus werken", schreef Bo Saris destijds. "Ik vind het enorm spijtig dat ik niet alleen mijn fans maar ook mijn bandleden, die altijd voor mij klaarstaan, wederom moet teleurstellen."

Wat het faillissement voor Bo Saris betekent, is niet duidelijk. Het management van de zanger, die in het echt Boris Titulaer heet, was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Rechtbank garandeert Van Rey eerlijk proces

De rechtbank in Rotterdam heeft de van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey (70) maandag een eerlijk proces gegarandeerd. "We zitten hier om dat te waarborgen", zei de rechtbankpresident aan het begin van een reeks zittingsdagen, die tot 7 juni duurt.

De rechtbank ging aan het begin van het proces tegen de oud-wethouder en voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer (VVD) in op diens uitspraken dat hij het vertrouwen in de rechtstaat was verloren. Gewezen werd op de enorme aandacht voor de zaak in de media. Het dossier telt meer dan 100 dossiers en beslaat volgens de rechtbank ruim 31 gigabyte.

Van Rey zei in zijn openingswoord dat de doorzoeking in zijn woning in Herten en de daaropvolgende mediastorm "grote impact" hebben gehad op zijn leven en dat van zijn gezin. "Het is onbeschrijfelijk wat wij hebben meegemaakt", aldus Van Rey. Hij noemde de doorzoeking van zijn woning en die van zijn kinderen "een inval, een van de grootste doorzoekingen sinds de Tweede Wereldoorlog".

In ellende gestort
De aantijgingen van het Openbaar Ministerie en de slepende procedure hebben hem en zijn familie "in ellende gestort". Van Rey herhaalde zijn woorden die hij sprak bij zijn afscheid uit de Eerste Kamer: "Ik ben vermoord, maar ik leef nog."

De politicus wordt verdacht van het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen, vertrouwelijke informatie over een burgemeestersbenoeming hebben doorgespeeld en 175.000 euro hebben witgewassen.

Rechtbank garandeert Van Rey eerlijk proces
Rechtbank garandeert Van Rey eerlijk proces (Foto: ANP)

Eagles-zanger Don Henley geeft concert in HMH

Don Henley komt naar Nederland. Mede-oprichter en zanger van de Eagles treedt op 22 juni op in de Heineken Music Hall in Amsterdam, meldt concertorganisator Mojo.

Henley bouwde in de jaren tachtig na het (tijdelijke) uiteenvallen van The Eagles een solocarrière op. Hij scoorde onder meer hits met 'The Boys of Summer' en 'New York Minute'. Vorig jaar lanceerde Henley met Cass County zijn eerste soloplaat in vijftien jaar. De cd bereikte in Nederland de top 10 van de albumlijst.

De andere mede-oprichter van de Eagles, Glenn Frey, overleed in januari. De kaartverkoop voor het concert van Henley begint vrijdag.

Don Henley geeft concert in HMH
Eagles-zanger Don Henley geeft concert in HMH (Foto: BuzzE)

Konten kijken met Dark Souls III-glitch

De kont, wie is er geen fan van? Fans van Dark Souls en achterwerken kunnen nu hun hart ophalen met Dark Souls III, want in de game is een glitch ontdekt waarmee je de kont van je personage op je scherm kan toveren.

De glitch komt af en toe voor wanneer je personage een gewaad draagt en vervolgens hurkt. Het maakt niet uit of er iets gedragen wordt onder het gewaad, zodra je hurkt verschijnen de rozige stukjes zitvlees in alle glorie op je scherm. Bekijk de amusante beelden hieronder.

Dark Souls III komt op 12 april uit voor de pc, Xbox One en PlayStation 4.

Kont1

Kont2

Kont3



FC Twente nog niet akkoord met crediteuren

De inktzwarte wolken hangen nog altijd boven het stadion van FC Twente. De club uit Enschede zit diep in de financiële problemen en er is nog altijd geen akkoord bereikt met enkele schuldeisers, zo wordt op de website van de club gemeld. Het is echter wel een voorwaarde om een garantstelling van 32 miljoen euro van de gemeente te krijgen.

In december lag er al een akkoord op tafel om 5,7 miljoen euro aan schulden kwijt te schelden en nog eens 10,3 miljoen euro om te zetten in achtergestelde leningen. Dit bleek echter verre van genoeg te zijn, omdat er bij Twente nog veel financiële lijken uit de kast kwamen. Dit leidde tot het intrekken van de jaarrekening over het seizoen 2014/2015 en een gewijzigd risicoprofiel voor de club. Nieuwe onderhandelingen met de schuldeisers volgden, maar deze zijn nog niet afgerond.

Twente vreest dan ook dat het puntenaftrek krijgt van de licentiecommissie die vorig jaar de Tukkers al tweemaal drie punten afnam. Na de volgende puntenaftrek is de eerstvolgende sanctie het intrekken van de proflicentie. Deze is op dit moment al voorwaardelijk ingetrokken nadat bleek dat investeerder Doyen Sports zich met het beleid van de club kon bemoeien.

Hoewel er allerlei initiatieven zijn om te club te redden nadert de deadline om de boel op orde te krijgen snel. "FC Twente heeft nog geen akkoord bereikt met enkele crediteuren. Wel vindt er intensief overleg plaats en realiseren alle partijen zich de enorme tijdsdruk richting 1 mei. Van de ontwikkelingen worden de gemeente Enschede en de KNVB op de hoogte gehouden. FC Twente kan op dit moment in het belang van de club geen verdere mededelingen doen."

Bertens en Sijsling klimmen op tennisranglijst

Tennisser Igor Sijsling heeft een flinke sprong gemaakt op de tennisranglijst. De Nederlander verloor gisteren weliswaar de finale in de Challenger in Saint-Brieuc, maar zijn finaleplaats zorgde een stijging van 25 plekken op de ranglijst naar positie 132. Hij moet wel Robin Haase (ATP-62) en Thiemo de Bakker (ATP-105) voor zich dulden.

Bij de vrouwen glipte Kiki Bertens met plek 96 weer de top 100 in. Richel Hogenkamp (WTA-138) en Cindy Burger (WTA-159) bleven vrijwel gelijk, maar Lesley Kerkhove steeg met veertien plekken naar positie 176.

Veel munitie gevonden bij terreurverdachte

De politie heeft ongeveer 45 kilo munitie gevonden in het Rotterdamse appartement waar de opgepakte terreurverdachte Anis B. verbleef. Die werd vorige week zondag met twee andere terreurverdachten gearresteerd.

Het gaat om onder meer kaliber 7.62-kogels, die gebruikt kunnen worden voor kalasjnikovs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM in reactie op een bericht van de NOS.

De antiterreureenheid DSI pakte B. op straat op. Hij verbleef in een appartement aan de Burgemeester Meineszstraat.

Uitlevering
De drie mannen uit Algerije kwamen in beeld toen politie en justitie in Nederland bezig waren met het opsporen van de 32-jarige Franse terreurverdachte B. Justitie in Frankrijk zocht hem. B. zou een kompaan zijn van de onlangs gearresteerde terreurverdachte Reda Kriket (34). Na diens arrestatie en een huiszoeking in zijn woning in Argenteuil, bleek dat hij al heel ver was met het voorbereiden van een aanslag.

Frankrijk heeft om de uitlevering van B. gevraagd. De Fransman werkt niet mee aan een snelle uitlevering naar Frankrijk. Volgens het OM betekent dit dat de rechtbank binnen negentig dagen moet beslissen of de vermeende terrorist toch aan de Fransen mag worden overgedragen.

Veel munitie gevonden bij terreurverdachte
Veel munitie gevonden bij terreurverdachte (Foto: ANP)

Maher: "Dit seizoen is anders gegaan dan gedacht"

Adam Maher lijkt bij PSV op een dood spoor te zitten. De middenvelder kwam tegen AZ nog als invaller in het veld, maar speelt voornamelijk zijn wedstrijden voor Jong PSV. Sinds de winterstop heeft Maher weinig uitzicht op speeltijd in het eerste elftal van PSV. De middenvelder wordt zelfs regelmatig buiten de selectie gelaten en maakt zijn minuten in Jong PSV. De middenvelder denkt hierdoor aan een vertrek.

"Het seizoen is anders gegaan dan ik had gedacht", vertelde Maher in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ik heb de trainer nooit om een verklaring gevraagd, want ik hoeft niet te weten waarom hij niet voor mij kiest. Voor mij is dat niet belangrijk, omdat ik weet wat ik wil."

"Ik wil spelen. Is dat niet bij PSV, dan is het ergens anders. Maar ik wil het mooi afsluiten bij PSV", vertelde de middenvelder, die nog niet teveel kwijt wilde over zijn toekomst. "Ik heb mijn trots opzijgezet en speel nu lekker mijn wedstrijden bij Jong PSV. Ik voel me fitter worden en richt me op de aankomende vijf, zes weken."

Road Redemption deze zomer naar pc

Het is een tijdje stil geweest rondom motor/actiegame Road Redemption maar de ontwikkelaar heeft bekendgemaakt dat de game zeer waarschijnlijk deze zomer officieel uit de Early Access-fase geraakt. Ook zijn consoleversie voor zowel Xbox One en PlayStation 4 in de maak; een Wii U-versie zit tevens in de pijplijn maar is volgens de ontwikkelaar een stuk lastiger qua optimalisatie.

Toen de ontwikkelaar DarkSeas Games aankondigde dat de pc-versie waarschijnlijk deze zomer komt maar dat een Wii U-versie 'erg moeilijk wordt', werd dit door de community op Kickstarter niet goed ontvangen. Inmiddels heeft DarkSeas in een verklaring laten weten dat de Wii U-versie zeker nog in de maak is en ook ondersteuning biedt voor local co-op en de GamePad op dat systeem.

Road Redemption is een motorrace/actiegame geïnspireerd door de oude Road Rash-games. Bekijk onderstaande trailer voor een impressie van de game, waarin ook Shovel Knight te zien is.

Format Nieuwsuur op de schop

Nieuwsuur gaat er vanaf maandagavond iets anders uitzien. Het format van het actualiteitenprogramma is op de schop gegaan, melden omroepen NOS en NTR.

De belangrijkste wijziging is de rol van de presentatoren. Voortaan zit alleen de 'anchor', Twan Huys of Mariëlle Tweebeeke, nog achter het bureau en hebben de presentatoren van het nieuws- en sportblok een eigen staande plek bij een groot scherm. Op die manier moet het programma "nog meer een logisch geheel worden", stelt hoofdredacteur Joost Oranje. "Dat is waar de kijkers nadrukkelijk om vragen en met deze aanpassing van het format komen we aan die wens tegemoet."

Nieuwsuur wordt sinds september 2010 uitgezonden. Huys en Tweebeeke zijn al sinds de start de gezichten van het programma.

Format Nieuwsuur op de schop
Format Nieuwsuur op de schop (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een blik op de weg #1

Elk weekend gebeuren er een hoop ongelukken en kleine incidenten op de weg. De meeste daarvan halen het nieuws niet, maar op FOK! vind je ze vanaf nu wel! Elke maandag verzamelen we het blik op de weg en geven we je een overzicht van de meest opmerkelijke ongelukken en incidenten van het afgelopen weekend.  

Op vrijdag 1 april was het flink raak op de A12 doordat er een auto over de kop ging. 

Op de N201 belandde er een auto in de sloot.

Op zaterdag kon je met wat mazzel een struisvogel zien op de A7:

Op zondag belandde er een caravan in de sloot op de N359:

En stond er een auto in de hens op de N232 bij Haarlem:

Op de A17 liep er een paard op de weg:

Op het Prins Clausplein richting Rotterdam was het ook raak:

En als bonus nog wat biefstuk op de A59:

Footage Pokémon Sun en Moon laat nog even op zich wachten

Veel Pokémon-fans keken uit naar 3 april. Naar aanleiding van diverse berichtgeving werd duidelijk dat op die dag in Japan de eerste tv-beelden werden getoond van Pokémon Sun en Moon. Dat is gebeurd, maar helaas niet wat de fans hoopten.

De beelden die werden uitgezonden waren namelijk dezelfde die we in februari bij de aankondiging te zien krijgen. Het zijn wel daadwerkelijk de eerste tv-beelden voor de games, maar het is uiteraard niet wat de verwachting was. Helaas moeten we dus nog even wachten op de eerste daadwerkelijk gameplay en andere onthullingen.

Pokémon Sun en Moon zijn in de maak voor 3DS en komen later dit jaar beschikbaar.

Tiental staatshoofden in 'Panama Papers'

Meer dan tien staatshoofden duiken op in de Panama Papers, het resultaat van een onderzoek naar belastingontduiking door media uit de hele wereld. De informatie is afkomstig van opererend Panamees adviesbureau, Mossack Fonseca & Co. Het bedrijf zegt te zijn gehackt.

In het onderzoek worden de namen genoemd van hoogwaardigheidsbekleders die hun geld discreet in belastingparadijzen zouden hebben gestald. Onder hen de presidenten van Oekraïne, Rusland en Argentinië, respectievelijk Petro Porosjenko, Vladimir Poetin en Mauricio Macri.

Ook duikt de naam op van koning Salman van Saudi-Arabië, die van een tante van de Spaans koning Felipe VI, Pilar de Borbón en die van een neef van president Bashar al-Assad van Syrië. In de berichten over deze belastingontduiking worden ook voetballer Lionel Messi en ex-voorzitter van de UEFA Michel Platini genoemd, net als de IJslandse premier Sigmundur Davio Gunnlaugsson.

Porosjenko dringt aan op wapensteun (Foto: ANP)
Tiental staatshoofden in 'Panama Papers' (Foto: ANP)

Microsoft niet geïnteresseerd in 'anderhalve Xbox'

De laatste tijd doen geruchten de ronde dat Sony bezig is met een 'PlayStation 4.5'. Uiteraard kon de vraag voor Microsoft niet lang achterblijven: heeft Microsoft plannen voor een verbeterde Xbox One? Phil Spencer weet het antwoord en dat antwoord is nee.

Spencer: 'Ik ben geen groot fan van een 'anderhalve Xbox'. Als we verder gaan, wil ik met grote stappen verder gaan. Onze doos doet het goed. Hij is betrouwbaar en de servers doen het goed. Als we verder gaan, zoals ik zei, wil ik dat het een substantiële verandering is voor mensen, een echte upgrade.'

Of Sony daadwerkelijk bezig is met een PlayStation 4.5 is nog afwachten. We hoeven in ieder geval geen gelijke aanpak te verwachten van Microsoft.

Forza 6 Xbox One-console

Klachtenstroom tolkastjes nog niet opgedroogd

Nog altijd stromen bij branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) klachten binnen over de invoering van de kilometerheffing in België. Volgens een woordvoerder zijn de problemen van vrijdag nog altijd niet opgelost. De klachten gaan onder meer over problemen met de uitgifte van tolkastjes bij grensovergangen. Ook vallen de kastjes uit of klopt het geregistreerde gewicht van auto's niet.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) is gevraagd met haar Belgische collega in overleg te gaan om tot een oplossing voor de problemen te komen. "Wij zijn nu in afwachting van haar antwoord", aldus TLN maandag.

Sinds vrijdag zijn vrachtwagenchauffeurs die door België rijden verplicht in hun cabine een kastje te plaatsen dat de gereden kilometers registreert op basis van gps-gegevens. Chauffeurs die zonder kastje rijden, riskeren een boete van 1000 euro.

Klachtenstroom tolkastjes nog niet opgedroogd
Klachtenstroom tolkastjes nog niet opgedroogd (Foto: ANP)

2,4 miljoen zien eerbetoon Cruijff

Ruim 2,4 miljoen mensen hebben zondagavond naar Studio Sport op NPO1 gekeken, waarin het eerbetoon aan Johan Cruijff aan bod kwam. Dat blijkt uit de maandagochtend gepubliceerde kijkcijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Rondom de thuiswedstrijd van Ajax in de Amsterdam ArenA tegen PEC was een eerbetoon georganiseerd voor de anderhalve week geleden overleden voetballer. Zijn zoon Jordi was naar de ArenA gekomen voor het eerbetoon aan de wereldberoemde nummer veertien.

Het NOS Journaal van 20.00 uur was zondagavond ook goed bekeken, daar stemden eveneens 2,4 miljoen mensen op af. Naar de Postcode Loterij Miljoenen Jacht op RTL4 keken 2,3 miljoen mensen.

2,4 miljoen zien eerbetoon Cruijff
2,4 miljoen zien eerbetoon Cruijff (Foto: ANP)

Internet op vakantie zonder extra kosten

T-Mobile maakt het als eerste provider mogelijk om op vakantie in het buitenland te surfen, WhatsAppen en foto's te versturen zonder hiervoor een aparte bundel te moeten kopen.

Klanten met een Stel Samen of Stel Bij abonnement kunnen vanaf 4 april in de EU tot 250 Mb internetten vanuit de eigen bundel. Als die 250 Mb's zijn verbruikt, wordt het mobiele internet automatisch afgesloten en kan men een buitenlandbundel kopen.

T-Mobile maakt hiermee als eerste een volgende stap in het verlagen van de kosten voor surfen in het buitenland. De tarieven hiervoor zijn bij alle providers de laatste tijd al aanzienlijk verlaagd.

Internet op vakantie zonder extra kosten
Internet op vakantie zonder extra kosten (Foto: BuzzT)

Dader Zaventem liet audioboodschap achter

Een van de zelfmoordterroristen die zich op de Belgische luchthaven Zaventem opbliezen heeft op zijn laptop een verklaring achtergelaten waarin hij de andere verdachten probeert vrij te pleiten. Ibrahim El Bakraoui zegt in de opname dat de anderen onder meer woningen huurden voor de operatie, maar dat ze niets af wisten van de plannen voor de aanslagen op Zaventem en in de Brusselse metro. Dat schrijft de Belgische krant De Standaard.

De laptop van El Bakraoui werd gevonden in een vuilnisbak in de Brusselse wijk Schaarbeek, in de buurt van het appartement waar de terroristen hun bommen vervaardigden. El Bakraoui beschrijft wat elk van de verdachten bijdroeg aan de operatie, zoals het huren van woningen en het kopen van bepaalde benodigdheden. Zij wisten volgens de omgekomen terrorist niet waar hun handelen uiteindelijk toe zou leiden.

Dader Zaventem liet audioboodschap achter
Dader Zaventem liet audioboodschap achter (Foto: ANP)

Griekenland begint met terugsturen migranten

Griekenland is begonnen met het terugsturen van migranten naar Turkije. Twee passagiersschepen met asielzoekers vertrokken maandagochtend vroeg vanaf het eiland Lesbos. De migranten worden overgebracht naar de Turkse havenstad Dikili.

De meeste asielzoekers op de boten waren afkomstig uit Pakistan en Bangladesh, zei een woordvoerster van het Europese grensagentschap Frontex. Voor iedere migrant reisde een Frontex-agent in burger mee. Uit voorzorg waren ook eenheden van de Griekse oproerpolitie aan boord.

Het terugsturen is onderdeel van een akkoord dat Turkije en de EU hebben gesloten om de toestroom van vluchtelingen en migranten te stoppen. De Turken zijn bereid alle migranten terug te nemen die Griekenland illegaal zijn binnengekomen. In ruil daarvoor nemen de Europese landen Syrische vluchtelingen over van Turkije.

Griekenland begint met terugsturen migranten
Griekenland begint met terugsturen migranten (Foto: ANP)

Cybercrime kost miljarden

Cybercriminaliteit levert Nederlandse bedrijven jaarlijks een schadepost op van 10 miljard euro. Volgens organisatieadviesbureau Deloitte gaat het onder meer om verlies van intellectueel eigendom, schade door het vrijkomen van privacygevoelige data en het verdwijnen van geld, meldt De Volkskrant.

Uit het onderzoek blijkt dat de techsector, defensie- en luchtvaartorganisaties, de publieke sector en banken het kwetsbaarst zijn. Voor een bank kan het waardeverlies in het slechtste geval zelfs achttien keer hoger zijn dan de gemiddelde verwachting in de sector.

Volgens cybersecurityspecialist Dick Berlijn van Deloitte heeft de verregaande digitalisering van het bedrijfsleven enorme economische voordelen opgeleverd. De schadepost van 10 miljard zou daarom moeten worden gezien als een bijverschijnsel.

Panamees advieskantoor: we zijn gehackt

Het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca & Co ontkende zondag (lokale tijd) ook maar iets te maken hebben met belastingontduiking of witwaspraktijken. Het bedrijf is naar eigen zeggen het slachtoffer van computercriminaliteit.

Medeoprichter Ramón Fonseca Mora erkende in een interview met tv-zender TVN dat de gelekte informatie deels afkomstig is uit zijn kantoor. "We zijn gehackt", aldus de voormalige adviseur van president Juan Carlos Varela. "Dat is een misdrijf."

Het Panamese bedrijf belandde in de schijnwerpers toen kranten uit verschillende landen informatie publiceerden uit de gelekte administratie van Mossack Fonseca. Het kantoor zou voor klanten bedrijven vestigen in belastingparadijzen.

Bezit van een offshore-bedrijf is niet verboden. Maar omdat belastingparadijzen niet of nauwelijks gegevens over de eigendom openbaar maken, zijn zulke bedrijven bij uitstek geschikt voor het ontduiken van belastingen of andere illegale praktijken.

Panamees advieskantoor: we zijn gehackt
Panamees advieskantoor: we zijn gehackt (Foto: ANP)

Ophef over verdrag verbaast minister Oekraïne

De Oekraïense minister Pavlo Klimkin (Buitenlandse Zaken) is verrast door de ophef in Nederland over het associatieverdrag met zijn land. "Ik had nooit gedacht dat het zo'n omstreden kwestie zou zijn", zei de bewindsman in een interview met de Volkskrant.

Volgens Klimkin bestaan verkeerde ideeën over het verdrag. "Bijvoorbeeld dat de EU zal worden overspoeld door Oekraïners. Daar zet het verdrag niet de deur voor open", aldus de minister. Ook zou niets in het akkoord staan over nieuwe geldstromen naar het Oost-Europese land of een Oekraïens EU-lidmaatschap.

Het verdrag is volgens de bewindsman een middel om Oekraïne te hervormen. Het land wil het Sovjetverleden achter zich laten, benadrukte Klimkin. "De Europese Unie is voor ons een voorbeeld als het gaat om democratie, mensenrechten en de rechtsorde."

Ophef over verdrag verbaast minister Oekraïne
Ophef over verdrag verbaast minister Oekraïne (Foto: ANP)

Te hard rijden blijft grootste ergernis wijk

Te hard rijden blijft de grootste bron van overlast van het verkeer in de wijken. Bijna 21 procent van de ondervraagden gaf vorig jaar aan veel last te hebben van 'snelheidsduivels' in hun buurt. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor, een jaarlijkse enquête die het CBS maandag heeft gepubliceerd.

Ruim 16 procent noemt parkeerproblemen dicht bij huis een bron van overlast, bijvoorbeeld door drukte of omdat andere auto's fout geparkeerd staan. Van agressief verkeersgedrag in de eigen woonomgeving zegt 6 procent van de ondervraagden veel last te hebben.

Inwoners van Limburg en Zuid-Holland zeggen bovengemiddeld vaak last te hebben van het verkeer in hun wijk. Een op de drie ondervraagden klaagt erover. In andere provincies, zoals Friesland en Flevoland, is dat maar een kwart.

Te hard rijden blijft grootste ergernis wijk
Te hard rijden blijft grootste ergernis wijk (Foto: ANP)

Enorme operatie tegen drugscriminelen Brabant

De opsporingsdiensten zijn maandagochtend vroeg begonnen met een enorme operatie tegen drugscriminelen. Er worden invallen gedaan op honderd locaties, vooral in Noord-Brabant. De autoriteiten verwachten tientallen aanhoudingen te kunnen verrichten, maar hebben drie hoofdverdachten in beeld.

De ruim 1500 medewerkers van onder meer de fiscale opsporingsdienst FIOD, Defensie, politie en het Openbaar Ministerie zijn mogelijk nog de hele dag in touw. De operatie moet meer inzicht geven in criminele netwerken in het zuiden van Nederland.

Aan de operatie ging een onderzoek van ruim 2,5 jaar vooraf naar de handel in en productie van amfetamine. Onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf verzamelden zich volgens de politie tientallen verdachten in het Brabantse Best. "Ze maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische drugs."

Nader onderzoek
De ontmoetingsplek is afgeluisterd en in de gaten gehouden door de politie. De afgelopen jaren bezochten zo'n 700 mensen de locatie. Zij worden volgens de politie allemaal onder de loep genomen. Uit nader onderzoek moet blijken wie zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten.

Dankzij de observatie van het bedrijf in Best konden tientallen onderzoeken en interventies worden uitgevoerd. De politie gebruikte de verzamelde informatie onder meer om drugslabs op te rollen, aanhoudingen te verrichten en om wapenvondsten te doen.

Enorme operatie tegen drugscriminelen Brabant
Enorme operatie tegen drugscriminelen Brabant (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolking en kans op zon

Na een hele mooie zondag is het vandaag weer een stuk minder, met veel bewolking en motregen in de ochtend. Later op de dag maken de wolken plaats voor een waterig zonnetje en is er lokaal nog een bui mogelijk. De temperaturen komen rond de 16 graden uit en de matige wind draait richting het zuidwesten. 

Lichturen 13:13
Zon op 07:06
Zon onder 20:19

Vandaag nog een foto met een verhaal. Dit keer van qltel. Een klein kapelletje met een beeld dat een hele reis heeft afgelegd voor het hier geplaatst werd. 

Kapelletje. (Foto: qltel)
Kapelletje. (Foto: qltel)

Verhaal bij het kapelletje. (Foto: qltel)
Verhaal bij het kapelletje. (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

 Wikiweetjes van vandaag
1949  De Noord Atlantische Verdragsorganisatie werd opgericht. 
1968 Martin Luther King werd vermoord door James Earl Ray
1969 Denton Cooley plaatste het eerste kunsthart in een mens. De patiënt bleef nog 65 uur in leven. 
1973 Het World Trade Center in New York werd geopend.  
1983 Vanaf Cape Canaveral werd de Challenger gelanceerd. 


I have a dream - Martin Luther King

Google verwijdert 'Taliban-app'

Google heeft een app verwijderd die was ontwikkeld door de Taliban. Het programma voor Android-smartphones diende om de extremistische beweging wereldwijd meer bekendheid te geven.

Jihadmonitor SITE maakte begin april melding van de app in de digitale winkel Google Play. Gebruikers van het programma kregen onder meer toegang tot officiële verklaringen en videofilmpjes van de extremisten, die een bloedige guerrillastrijd voeren in Afghanistan.

De app maakte onderdeel uit van een digitale campagne van de Taliban, die wereldwijd een groter publiek willen aantrekken. Zo heeft de beweging een website in vijf talen en zijn de extremisten actief op sociale netwerksites.

Google verwijdert 'Taliban-app'
Google verwijdert 'Taliban-app' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.