CD: Boysetsfire - While A Nation Sleeps

We hebben er zeven jaar op moeten wachten maar er is een nieuw album uit van Boysetsfire. Op While A Nation Sleeps... gaat de legendarische emohardcoreband uit Newark, Delaware weer ouderwets tekeer. Boysetsfire is een band die opgericht werd in 1994 en die sindsdien een vijftal fijne albums uitgebracht heeft. In juli 2006 hielden de mannen het voor gezien en gingen uitelkaar, om in 2010 weer bijelkaar te komen voor een reunie. Nadat we op 20 april al 'Bled Dry' op single zagen verschijnen in het kader van de Record Store Day, is er nu dus ook een nieuw album van de groep verschenen.

Boysetsfire - WANS

Rise ye wolves up above the sound.
Through the choir of sheep as they drown.
Raise the banner of the proud and untamed.
Burn the kingdom down.
Until nothing remains.
('Until nothing remains')

Zanger Nathan Gray heeft de laatste jaren behoorlijk inspiratie op kunnen doen voor het nieuwe album en gaat weer als vanouds tekeer tegen alle misstanden in de wereld. Er zit nog steeds enorm veel agressie in de muziek van Boysetsfire maar, net als bijvoorbeeld bij Shai Hulud en Ignite, weet ook deze band haar woede zeer melodieus te verpakken in catchy nummers die goed in het gehoor liggen. Het album opent meteen stevig met 'Until Nothing Remains', een beukend stuk hardcore met een diep grommende Gray op vocalen in meerdere lagen. Het daaropvolgende 'Closure' laat vervolgens een zeer poppy geluid horen, met opvallend cleane zang. In 'Heads Will Roll' combineert Boysetsfire zware grunts met cleane zang, met een zeer verrassend resultaat. Dit is nog steeds een band die woeste moshpits kan laten ontstaan bij hun spetterende concerten.

So this is what you want.
Choices are made and given up.
I just can’t comprehend the need to sit when you can stand.
The game is rigged, the money spent.

Shut your mouth look around.
This motherfucker is burning down.
And nothing’s gonna save us now.
Get out... and save yourself.
('Save Yourself')

'Phone Call (4am)' verscheen al eerder als gratis download, toen de band destijds in 2006 de handdoek in de ring wierp. Ook anno 2013 laat dit sterke nummer nog steeds het vertrouwde geluid van de band horen, die destijds in 2000 nog hoge ogen opwierp met haar spraakmakende album After The Eulogy. Bij tracks als 'Everything Went Black', 'Far From Over' en 'Wolves Of Babylon' horen we duidelijk dat de groep haar naam eer aandoet als een hardcoreband, die op vurige wijze haar mening over maatschappelijke problemen bezingt. While A Nation Sleeps... werd opgenomen in de studio van gitarist Chad Istvan. Die opnames werden vervolgens afgemixt door niemand minder dan Lou Giordano, die we ook kennen van zijn uitstekende producties voor onder meer Hüsker Dü en Sunny Day Real Estate.

Boysetsfire (Foto: David Norbut)
Boysetsfire (Foto: David Norbut)

Heb je de vorige albums van Boysetsfire ook in je platenrek staan of kan je de betere melodieuze emohardcore wel waarderen, dan mag While A Nation Sleeps... van Boysetsfire eigenlijk niet aan je collectie ontbreken. Dit is zonder enige twijfel één van de leukere comebacks van 2013.