Concert: Almeida + Egos At the Door + B.H.F.

Na de overdosis stonerrock van donderdagavond was het gisteren tijd voor een fikse portie punkmuziek van de bovenste plank in het Leeuwarder muziekcafe Mukkes. Bij punk zullen velen aan simpele drie-akkoordenschema's denken, maar daar was zeker geen sprake van gisteravond. Het Oostenrijkse B.H.F. en de Britse bands Egos At the Door en Almeida lieten het van verre toegestroomde publiek duidelijk horen dat punk anno 2013 nog steeds ontzettend melodieus kan klinken.

Tour-poster 2013

De avond begon klokslag 21.30 uur met de uit Wenen afkomstige band B.H.F. De viermansband werd in 2007 opgericht en maakt muziek met een politieke inslag. In 2009 verscheen het debuutalbum Profit Über Menschen, gevolgd door de EP Ignorance Is Bliss in 2011 en het onlangs verschenen tweede album Shoplifting At Stock Markets. Wat meteen opvalt bij het optreden in Mukkes is de gejaagdheid van de vier mannen. De band, bestaande uit zanger en gitarist Andreas, bassist Franz, gitarist Hirschi en drummer Döme, heeft haar setlist namelijk ingedeeld in blokjes, waarbij de liedjes naadloos op elkaar aansluiten. Uiteraard wordt er voornamelijk werk van het nieuwe album gespeeld, wat op zich een beetje jammer is aangezien ook het oudere werk van deze groep erg fijn is. B.H.F. was voor veel van de aanwezigen nog een beetje de onbekende eend in de bijt, maar wist zeker te overtuigen in een zeer intense set. Nu zou ik hier een rits namen op kunnen noemen van bands waar de muziek van B.H.F. aan doet denken maar ik zou zeggen, kijk op hun Bandcamp-pagina en beluister hun albums.

Na B.H.F. was het tijd voor Egos At the Door. De uit Blackburn afkomstige band had bij het concert in Leeuwarden een invaldrummer meegenomen in de persoon van niemand minder dan John Holt van Fair Do's. Ik wil niet veel zeggen maar wat is die kerel een drumbeest. De muziek van Egos At the Door, die zich het beste laat omschrijven als een combinatie van mathcore en skatepunk, vergt namelijk behoorlijk wat van de muzikanten. In een, naar mijn mening iets te korte set, beuken de mannen zich door de tracks 'Polar Perspectives', 'Salad', 'For Lack Of Better Words... Schnapps', 'Sorry About Him, He's Alright Really' en sloten daarna overtuigend af met 'Convincing'. Egos At the Door is een bandje waar we vast nog veel van gaan horen.

Toen was het tijd voor de band waarvoor velen naar het knusse muziekcafé in de Leeuwarder binnenstad waren gekomen. Almeida is een band wiens muziek niet in één hokje past, de groep speelt een onnavolgbare mix van skatepunk en progressieve thrashmetal en maakt liedjes in het genre van bands zoals A Wilhelm Scream, Protest The Hero en het Japanse Fact. Sinds het concert van The Mars Volta destijds in Vera in Groningen zag ik niet meer een band die zo druk aanwezig was op een podium als deze band. Zanger en toetsenist Tom West, de gitaristen Chris Mason en Chris Lowe en bassist Barry Straker stuiteren over het toch al niet zo grote podium, terwijl drummer Marc Morey het stel bijelkaar weet te houden met zijn imponerende drumroffels. Ik was al onder de indruk van het drumwerk van John Holt bij de voorgaande band, maar Morey laat wederom duidelijk horen dat hij gewoon één van de allerbeste drummers is, die er in het genre te vinden zijn. Almeida speelde enige maanden geleden hun allereerste concert op het Europese vasteland en dat was de mannen kennelijk zo goed bevallen dat ze nog maar eens terugkwamen. Het aanwezige publiek was in elk geval zwaar onder de indruk van een brute set, waarbij de groep vooral nummers van hun eerste elpee Fantastic Massacre speelde. Nadat we eerst nog samen met Almeida's mascotte Christmaspig door de band op de foto werden gezet, eindigde de band haar set met een explosieve uitvoering van het titelnummer van haar album.

Een zeer aangenaam begin van het weekend!