NBA Live 07

Basketbal is nooit echt een grote sport geweest in Nederland. Iets wat ik nog steeds best wel betreur. Ik genoot er enorm van toen ik nog klein was om eens per twee weken naar de wedstrijden te gaan van EBBC (tegenwoordig heet deze club Eiffeltowers Den Bosch). Snelle sport, mooie cheerleaders en een heerlijke vriendschappelijke sfeer, zeg maar alles wat voetbal niet is. De spelregels zijn mij helaas tot op de dag van vandaag niet echt duidelijk geworden, maar ik kijk nog steeds met veel plezier naar wedstrijden als ze op tv zijn. Een basketbal-game aan de andere kant is iets waar ook ik me vrijwel nooit aan waag, hiervoor moet je toch de regels kennen en ik heb nooit de zin gehad om me daar in te verdiepen. Hierdoor ben ik dan ook niet verder gekomen dan Space Jam een aantal jaren geleden. Met NBA Live 07 moet ik er toch maar aan geloven, maar uiteraard eerst maar eens kijken hoe de sport nu werkt.

Tenminste dat dacht ik, het eerste wat me opviel toen ik de game opstartte was dat er geen training-mode in de game aanwezig was. Nu staan alle moves wel in het bijgeleverde boekje, maar als complete newb op het gebied van basketbal-games is dit toch vrij ongemakkelijk; ik had werkelijk geen idee hoe ik aan de game moest beginnen. Gelukkig heeft EA altijd een erg toegankelijk (lees: veel te makkelijk) starter-niveau. Toch heb je hier als je nooit basketbalt helemaal niks aan, je leert de regels er niet mee, je leert de moves er niet mee en het is dus eigenlijk totaal willekeurig zoeken hoe alles nu maar werkt.

Na een tijdje klooien en willekeurig op knopjes rammen in vriendschappelijke partijtjes dacht ik de besturing wel genoeg te begrijpen en werd het tijd om de game te gaan verkennen. NBA Live 07 is een uitgebreid spel met veel verschillende modi. Natuurlijk heb je de standaard losse wedstrijden die je kunt spelen en het seizoen dat je kunt afwerken. Hiernaast zitten in de game ook de all-star weekend-mode, waarin je vier events afwerkt waarin je bijvoorbeeld wedstrijden zult spelen met het nieuwste talent in de NBA, maar ook met de echte All-stars. Ook zijn er in deze game wat mini-games toegevoegd, zoals de 2Ball, Handles en de Superstar Challenge. Deze mini-games zijn vermakelijk en zorgen voor wat afwisseling van het standaard basketbal de hele tijd, helaas gaan ze wel weer snel vervelen, omdat ze weinig om het lijf hebben.

Een mode die absoluut het vermelden waard is, is de dynasty-mode. Dit is een soort career-mode waarin je een team kiest dat je naar de top mag leiden (of daar houden). Nu kennen we dit allemaal al, maar er zitten hier een hoop dingen in die we nog niet kenden. Zo zul je er goed op moeten letten dat de sfeer binnen het team goed blijft, ongelukkige spelers presteren slechter. Daarnaast kun je nu ook bepalen wat je team doet tussen de wedstrijden door, of je nu wilt dat ze trainen, met de pers bezig zijn of gewoon een dagje vrij hebben, het is aan jou. Naast deze vernieuwingen kun je ook weer over de standaard dingen beslissen, zoals wie je inhuurt voor de trainingen en hoe je de trainingkampen inricht. Je kunt ook data uitwisselen met de PlayStation 2, mits je op dat systeem begonnen bent.

De game heeft dus genoeg te bieden om je even zoet te houden, maar daarvoor moet de game ook lekker spelen. Helaas is dit iets waar de game nogal in gebreke blijft. Hoe lang je de game namelijk ook speelt, het wordt nooit veel meer dan tegenstander bestormen en een superstar-move uit je mouw schudden waarmee je in 95% van de gevallen wel kan afwerken. Met name de power-superstar-move is extreem sterk en zorgt in eigenlijk elk geval wel voor score. Een ander nadeel is dat jouw verdediging nogal brak is. Je spelers verdedigen echt dramatisch slecht. De meest matige aanvaller kan nog moeiteloos langs de beste verdediger komen en dit zorgt ervoor je weinig lol zult beleven aan de game.