Poolse vrouw vier jaar gemarteld in schuur: Mond was gapend gat

Een Poolse vrouw, bekend als Malgorzata, heeft na jaren van gruwelijke gevangenschap eindelijk haar vrijheid terug, maar ze zal voor altijd de littekens van haar traumatische ervaring met zich meedragen. Haar ontvoerder, Mateusz Jach (35), wordt beschuldigd van jarenlange mentale, fysieke en seksuele mishandeling.

Malgorzata werd vier jaar lang vastgehouden in een stal in het dorp Glogow, Polen, waar ze onderworpen werd aan afschuwelijke martelingen en experimenten. Zo werden al haar tanden verwijderd en werden haar beide lippen afgesneden, waardoor haar mond louter een gat is.

Het verhaal van Malgorzata kwam aan het licht nadat ze naar het ziekenhuis ging voor de behandeling van een ontwrichte schouder. Tijdens haar verblijf begon ze tegen andere patiënten te praten over haar afschuwelijke ervaringen, wat uiteindelijk leidde tot een alarm door het ziekenhuispersoneel. De medische rapporten toonden aan dat haar hele lichaam bedekt was met littekens en verwondingen. Malgorzata was in het verleden al vaker naar het ziekenhuis gebracht voor andere verwondingen, maar was te bang om hulp te vragen.

Haar ontvoerder ontmoette haar in 2019 via een datingapp. Hun relatie eindigde al snel in een ware nachtmerrie toen hij haar gevangen hield in een stal op het terrein waar hij met zijn ouders woonde. Volgens de aanklagers werd Malgorzata herhaaldelijk verkracht, geslagen en psychisch vernederd. Ze werd zelfs gedwongen haar kind af te staan dat ze tijdens haar gevangenschap ter wereld bracht. Ondanks dat buren dichtbij woonden, hoorden of zagen zij niets, waarschijnlijk vanwege de isolatie en het geluiddichte karakter van de stal.

De ouders van Jach beweren niets te hebben geweten van de gevangenschap van Malgorzata. Zijn moeder, Zofia, was "geschokt" toen ze hoorde wat er zich afspeelde, terwijl zijn vader, Josef, in tranen uitbarstte en vol ongeloof reageerde. Buren omschreven Jach als een "vreemde man" die zich meestal op de achtergrond hield. Het politieonderzoek gaat verder, en Jach wordt momenteel vastgehouden in de gevangenis van Glogow.

Jach riskeert tot 25 jaar gevangenisstraf als hij schuldig wordt bevonden aan de gruweldaden waarvan hij beschuldigd wordt.