Nederlanders krijgen maar net genoeg jodium binnen
De hoeveelheid jodium die Nederlanders binnenkrijgen is maar net genoeg, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het is belangrijk dat deze hoeveelheid niet lager wordt, vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Jodium is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind en voor een goede werking van de schildklier.
De Gezondheidsraad adviseerde volwassenen eerder 150 microgram jodium en maximaal 6 gram zout per dag. Te veel zout kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Dat zorgt voor een grotere kans op hart– en vaatziekten. Het blijft daarom belangrijk dat de innamehoeveelheid van zout blijft dalen. De overheid nam hiervoor al verschillende maatregelen. Denk aan het invoeren van de Nutri-Score en de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Daarin worden fabrikanten aangemoedigd om de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen te verlagen. Meer maatregelen en een betere uitvoering daarvan zijn nodig om de gewenste hoeveelheid te halen, vindt het RIVM.
Onderzoeken op een rij
Het RIVM zette de onderzoeken naar de hoeveelheid zout (natrium), kalium en jodium die Nederlanders binnenkrijgen op een rij. Dit overzicht maakt duidelijk welke kennis ontbreekt, welk onderzoek nog nodig is en welke aanbevelingen er zijn voor beleid. Net als in het Signalement Voeding en Gezondheid van ZonMw(externe link) beveelt het RIVM meer onderzoek aan om voedingsrichtlijnen en voedingsnormen beter aan te laten sluiten bij de voedingsbehoeften van specifieke (kwetsbare) bevolkingsgroepen.
Maatregelen in samenhang
Het RIVM vindt het belangrijk te onderzoeken met welke maatregelen mensen nog minder zout binnenkrijgen. Deze maatregelen moeten wel in samenhang worden bekeken: omdat jodium aan zout wordt toegevoegd, mag minder zout in voedingsmiddelen er bijvoorbeeld niet toe leiden dat mensen minder jodium binnenkrijgen. En omdat kalium vaak als vervanger van zout wordt gebruikt, kan die hoeveelheid stijgen. Bij het verlagen van de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen moet dus rekening worden gehouden met het niet te weinig binnenkrijgen van jodium en te veel binnenkrijgen van kalium.
Ook andere ontwikkelingen hebben invloed op deze innames. Zo is het de bedoeling dat mensen dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige eiwitten om het milieu minder te belasten (de eiwittransitie), maar in producten van dieren zit vaak jodium. Plantaardige producten bevatten juist vaak kalium.
Onderzoek jodium en zwangeren
Het RIVM doet ook onderzoek naar hoeveel jodium in het lichaam van een zwangere zit en of dit genoeg is. Daarvoor is het RIVM nog op zoek naar vrouwen die mee willen doen, wonen in de regio’s Nijmegen en Maastricht en maximaal 16 weken zwanger zijn. Meer informatie en de link voor aanmelden is te vinden op de webpagina Jodium en zwangeren.
Liters jodium binnengekregen toen.
Nou heb ik lays de vorige keer dat ze de smaak verziekten door het zout eruit te halen al links laten liggen, maar nu weet ik zeker dat ik het niet meer hoef te kopen.
Koop m'n chips nu is Duitsland, waar ze niet zo zaniken over zout en bv zoute sticks nog gewoon zout bevatten. Tuc idem. Heerlijk. De Nederlandse varianten hebben nog amper zout (en nog amper smaak).
Iedere week deze snacks in huis, ik krijg genoeg binnen
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
En nu gaat de overheid fabrikanten dwingen om voedsel te veranderen. Mensen eten nog steeds hetzelfde, maar krijgen niet meer die stoffen in waar hun lichaam mee opgegroeid is en die het nodig heeft.
Miljoenen mensen begrijpen niet meer waarom hun lichaam toch verandert terwijl ze nog steeds hetzelfde eten.
En wat gaan de overheden en de fabrikanten doen? Nog meer sleutelen aan wat we eten.
Nou, er nog meer aan sleutelen zal alle problemen gaan oplossen hoor, ik weet het zeker.
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)school-laaggeletterd
https://www.rtvdrenthe.nl(...)aar-spraakberichtjes
https://www.rtlnieuws.nl/(...)hatten-leesmotivatie
Op 16-04-2007 22:29 schreef Noodly het volgende:
ik wilde even zeggen dat ik die nickname altijd zo leuk vind :@ _O_
Sommige kaas een score C in de categorie zuivel.
Je zou toch wel moeten snappen dat een Nutriscore B voor Doritos niet te vergelijken is met een zelfde score voor een salade?
Je moet wel in dezelfde groep blijven.
Vergelijking tussen dezelfde soort producten
Nutri-Score geeft producten op basis van hun voedingswaarde een score met kleuren (groen tot donkeroranje) en letters (A tot E). Consumenten kunnen hierdoor snel zien hoe de voedingswaarde van het product scoort ten opzichte van andere, dezelfde soort producten. Hoe scoort bijvoorbeeld een ontbijtkoek vergeleken met een ander soort ontbijtkoek. En niet hoe een ontbijtkoek scoort vergeleken met saus.
- Ik ben de reden voor wie voor zijn lijden reden zoekt!
- Those people who tell you not to take chances, they are all missing on what life is about.
https://www.ad.nl/binnenl(...)utri-score~a9c5949a/
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
in Nederland hebben ook die andere merken (veel) minder zout (en smaak) dan de b-merken in Duitsland, omdat ze in Duitsland (nog) niet aan die betutteling doen.
Er zit altijd een kern van waarheid in de leuzen, maar men weet nou nooit echt wat het betekent. Want "patat en pizza" voldoet ook als je het zo ambigu stelt. Totdat je het op micro niveau gaat bekijken in plaats van macro niveau en dan ga je praten over jodium, kalium en natrium in plaats van "zout". Of sucrose en fructose in plaats van "suiker". Verzadigde, enkelvoudige onverzadigde vetten, meervoudige onverzadigde vetten en transvetten in plaats van "vet". HDL en LDL cholesterol in plaats van enkel "cholesterol". Etc. etc. Maar ja... dan wordt het allemaal te moeilijk.
Kalium is Nederlands voor Potassium overigens. De Engelse term zul je wat meer tegen komen op het net. En ja... die krijg je van je groentjes. Maakt niet uit hoe hard je met je voeten stampt. Je hebt ze nodig want met een tekort aan kalium dan gaat het op de lange termijn niet goed met je.
Merk ook dat ik veel vaker grijp naar het chipsmerk Chio, die lijken toch veel lekkerder te zijn voor me, Kan ik daaruit concluderen dat zij niet hun zout hebben geminderd?
Zout is vooral een smaak-versterker, dus het is normaal dat de scherpte er van af gaat, maar dat kun je prima compenseren door meer andere kruiden toe te voegen. Het is ook een kwestie van gewenning. Je krijgt er uiteindelijk meer van de natuurlijke smaak voor terug.
Ik ben 5 jaar geleden gestopt met het toevoegen van zout (behalve op een gekookt eitje) in mijn eten en bewust gaan letten in potten en pakken hoeveel er in zit, waarbij ik vooral veel losse kruiden gebruik als dat mogelijk is. Desondanks is het behoorlijk lastig om dat gemiddelde van die 6 gram te halen, want ik eet verder wel wat ik lekker vind en in een paar boterhammen met kaas zit al behoorlijk wat zout. Ik maak alleen bewuste keuzes bij wat ik gebruik en eet. Hart- en vaatziekten komen wel voor in mijn familie en ik ben nu wel op een leeftijd dat ik later graag zo gezond mogelijk oud wil worden.
Wat ze uiteindelijk doen is kijken wat de gemiddelde amerikaan eet, en dan het advies daar op aanpassen.
Het lijkt nu net of je ongezond voedsel aanwijst als een goede manier om bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. En omdat dit nu minder ongezond wordt gemaakt dat dit een probleem is. Best wel bijzonder.
Of wil je eigenlijk vertellen dat je baalt dat onze chips minder lekker is geworden? Ik vind in het buitenland de chips eigenlijk altijd tegenvallen trouwens. Denk dan meestal dat de chips in NL het lekkerste is... Waarschijnlijk omdat die van ons het ongezondste is. Maar als ik jouw verhaal lees is de Duitse nog ongezonder? Misschiend die een keer proberen. Welke is het lekkerste daar?
EDIT:
Ik haal uit een andere post dit als text van jou naar voren -->
"De smaak is voor mij de ENIGE factor die van belang is, hooguit gevolgd door de prijs."
Dat meen je serieus? Het kan jou geen ene reet schelen of iets ongezond is of niet? Als je maar de lekkerste versie hebt?
[ Bericht gewijzigd door FritadoMaster op dinsdag 12 december 2023 @ 14:22 ]
Vorig jaar kregen we nog genoeg binnen.....
https://www.rivm.nl/nieuw(...)doende-jodium-binnen
Verder heeft ons lichaam gewoon zout nodig om bijvoorbeeld de hersenfuncties goed te houden.
Maar goed,RIVM promoot ook nog steeds vrolijk het klavertje vier qua voeding alsof het de jaren 50 is.
Soms lijkt het mij of al de adviezen zonder recent onderzoek en enorme lobbys to stand komen
https://youtu.be/_ErjCOv2AYA?si=_nkLnNyYoH6f_n6T
Ze maken zo'n ophef om zout, dan zal er wel iets achtergehouden worden, misschien dat het de gezondheid bevordert. e621 is geen ophef over dus daar gebruiken ze steeds meer van.
Vet doen ze ook panisch over, vetvrij is cashen: melkvet eruit, maïszetmeel erin, geel ongezonder.
https://www.bmj.com/compa(...)s-for-heart-failure/
goh
Hoop dat het intussen beter gaat met jou en het thuisfront.
aangezien ik niet anders hoor dan dat Nederlanders VEEL te ongezond eten zal die hoge leeftijd in ieder geval NIETS met voedsel te maken hebben.
Veel zout dat men gebruikte in producten was jodiumhoudend zout. Omdat nu fabrikanten steeds minder zout in hun eten doen is dat niet alleen minder lang houdbaar en minder lekker, maar het zorgt ook voor bv dat tekort in jodium.
houdt niet over. kutperiode. doen er niks mee. geen boom, geen versiering, geen maaltijden, niks. geen zin in
Sowieso een kutdatum vandaag. 6e, 7e en 12e van elke maand zijn compleet ruk hier...
Staat overigens los van het idee van groente eten, maar het argument kalium is zwak.
C. Sagan
In Mekka
Dat is pas leuk
ik niet. Ik eet normaal voedsel en soms iets lekkers. En dat moet dan ook gewoon lekker zijn.
Als jij alleen je eerste levensbehoefte eet en drinkt, prima. Jouw ding. Niet de mijne.
Als je doorzet raak je ook snel gewend aan minder zout erin. Als je dan de zoute versie weer zou eten vind je die walgelijk.
Zelfde geldt voor suikers.
Het gaat niet zo zeer om tekorten, maar om het metabolisme dat ineens met andere of anders-geprepareerde voedingsmiddelen moet zien om te gaan.
Maar tegenwoordig is het wat minder duidelijk omdat kinderen tegenwoordig meestal eerst een tijdje single op zichzelf gaan wonen, voordat ze gaan samenleven. De meesten eten eerst een tijdje heel slecht, totdat ze merken dat het niet zo goed gaat met hun lichaam. Dan beginnen ze voor zichzelf te koken, meestal de dingen die ze thuis ook aten. Maar toch net even anders, en het metabolisme past zich aan. Als ze dan gaan samenwonen is er al een periode van aanpassing geweest.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken