Ruim 1000 boetes voor telefoon in de hand bij controles Noord-Holland

Afleiding in het verkeer leidt in Nederland tot tientallen doden per jaar en een veelvoud aan gewonden. Daarom controleerde de politie in Noord-Holland vorige week extra op het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur. Tijdens de zogenoemde Week van de Afleiding werden maar liefst 1040 bekeuringen uitgedeeld.

Naast (burger)surveillance, groepscontroles en de monocam, werd tijdens de controleweek ook drie dagen lang een touringcar ingezet. Vanuit deze bus kon de politie goed zien of vrachtwagenchauffeurs en automobilisten een mobiele telefoon in hun hand hadden. Collega’s die in de buurt van de bus reden, konden de heterdaadgevallen meteen langs de weg zetten voor een goed gesprek en een bekeuring. In totaal werden tijdens de Week van de Afleiding 1040 boetes uitgeschreven voor afleiding.

Daarnaast werden nog eens 140 boetes uitgeschreven voor andere verkeersovertredingen, zoals te hard rijden, het niet dragen van een gordel, rijden over een puntstuk en rechts inhalen.

De politie houdt regelmatig een Week van de Afleiding waarin extra gecontroleerd wordt op het gebruik van mobiele apparaten tijdens verkeersdeelname. Hoe dat eruitziet, zie je in de video hieronder.