Historische Afrikaanse WK-medaille turnster Nemour, Andrade klopt Biles op sprong

Op het wereldkampioenschap turnen in Antwerpen zijn zaterdag de eerste vijf individuele toestelfinales afgewerkt, met daarbij Nederlandse deelname én mooie internationale historie. Zondag staan er voor de mannen nog drie en voor de vrouwen nog twee toestelfinales op het programma.

Vloer mannen
Met olympisch goud in Tokyo was de carrière van Artem Dolgopyat natuurlijk al geslaagd, maar na zilveren WK-medailles in 2017 en 2019 wilde de Israëliër meer en dat lukte: hij zette 14,866 punten neer, nam daarmee de leiding en zag dat niemand er meer aan kwam. Zilver was met 14,666 punten voor de Japanner Kazuki Minami, net als twee jaar geleden, voor Milad Karimi uit Kazachstan (14,600).

Sprong vrouwen
Tweevoudig wereldkampioene sprong en kersvers zesvoudig meerkampwereldkampioene Simone Biles opende de finale, maar de Amerikaanse ging bij haar eerste van twee sprongen onderuit bij de landing. Toch bleef ze met gemiddeld 14,549 punten bovenaan staan, tot Rebeca Andrade de finale afsloot. De Braziliaanse olympisch kampioene sprong twee keer geweldig goed en pakte met 14,750 punten de wereldtitel, net als in 2021. Het brons was met 14,416 punten voor de Zuid-Koreaanse Yeo Seo-jeong.

Voltigepaard mannen
De Ier Rhys McClenaghan is een absolute specialist op het voltigepaard en de wereldkampioen liet zijn kunsten weer op indrukwekkende wijze zien: met 15,100 punten verdedigde hij met succes en overtuiging zijn wereldtitel. Met 14,966 punten was het zilver voor de Amerikaan Khoi Young, met brons voor de Jordaniër Ahmad Abu Al-Soud (14,633), die vorig jaar met zilver al Jordanië's eerste WK-medaille ooit pakte in het turnen.

Brug vrouwen
België moest het uitgerekend voor eigen publiek doen zonder de geblesseerde superster, tweevoudig wereldkampioene en olympisch kampioene Nina Derwael, maar dat mocht de pret niet al te hard drukken. Het werd een duel der 16-jarigen, waarbij Kaylia Nemour namens Algerije lang aan de leiding ging met 15,033 punten. Qiu Qiyuan ging daar echter overheen en met 15,100 punten was het goud voor de Chinese, voor Nemour, die zo wel de eerste Afrikaanse WK-medaille ooit won. Brons ging met 14,766 punten naar de Amerikaanse Shilese Jones - Sanna Veerman (14,200) en Naomi Visser (14,166) werden keurig zesde en zevende.

Ringen mannen
Liu Yang won in 2014 al eens de wereldtitel en de olympisch kampioen van Tokyo herhaalde eindelijk dat succes: met 15,233 punten stond er geen maat op, alleen de Griekse grootheid en drievoudig wereldkampioen Eleftherios Petrounias kwam met 15,066 punten een beetje in de buurt. Het brons ging met 14,833 punten naar Liu's landgenoot You Hao.