Nederlandse atleten pakken beste resultaat ooit op EK voor teams

In het Poolse Chorzow is het atletiektoernooi van de Europese Spelen afgerond. Dat toernooi was tweeledig: het deed dienst als het reguliere Europees teamkampioenschap, met landen die in drie in plaats van vier divisies in werden gedeeld, en de individuele prestaties over alle drie divisies zorgden ook voor individuele medailles op de onderdelen, die dan weer telden als medailles voor de Europese Spelen.

Nederland zat in de hoogste divisie en zondagavond werd die competitie na drie dagen strijd afgesloten. Na de twaalf onderdelen op de openingsdag stond Nederland er uitstekend voor met een vierde plek, onder meer dankzij overwinningen van Femke Bol (400m) en Menno Vloon (polsstokhoogspringen), een tweede plaats van Raphael Bouju (100m), derde plaatsen voor Liemarvin Bonevacia (400m) en N'Ketia Seedo (100m) en vierde plaatsen voor Jessica Schilder (kogelstoten) en de verrassende Bram Buigel (800m).

Op de tweede dag verloor Nederland een positie in het klassement, maar met een zege voor de vrouwen op de 4x100 meter, een tweede plaats van Nadine Visser (100m horden), derde plaatsen voor Niels Laros (1500m), Cathelijn Peeters en Nick Smidt (beiden 400m horden) en een vierde plaats voor de mannen op de 4x100m bleef Nederland nog uitstekend in de strijd om de hogere posities in het eindklassement.

De slotdag werd zwaarder voor Oranje: Lieke Klaver won wel zeer overtuigend de 200 meter, maar daar bleef het wat echte successen betreft bij. Taymir Burnet pakte wel een prima vierde plek op de 200 meter en hier en daar werd wel prima gepresteerd, maar niet in de top-3. Op de afsluitende gemengde 4x400 meter ging het fout voor Terrence Agard: hij raakte al vroeg geblesseerd. Hij liep de race op het tandvlees uit en kon het stokje doorgeven aan slotloopster Eveline Saalberg, waardoor de schade voor Nederland beperkt bleef tot het terugvallen naar plek zes.

Al met al was het een bijzonder geslaagd toernooi, getuige het feit dat veel van de toppers überhaupt niet aanwezig waren. Zo moest Nederland het doen zonder een vrachtlading aan potentiële punten van Sifan Hassan en hoogspringster Britt Weerman, maar een zesde plek is met afstand het beste resultaat ooit voor Nederland op het EK voor landenteams.

De Europese titel ging voor het eerst naar Italië, voor Polen en Duitsland.