Rusland bereidt mogelijk sabotage voor in de noordelijke wateren

Volgens Scandinavische media gebruikt Rusland onderzoeksschepen om onder meer kritieke infrastructuur in Noord-Europese wateren te bespioneren. Volgens onderzoeksjournalisten van de Scandinavische omroepen SVT, NRK, DR en Yle heeft een Russisch militair programma tot doel de locaties van offshore windparken, gaspijpleidingen, stroom- en internetkabels rond Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland in kaart te brengen. In totaal hebben de media 50 schepen geïdentificeerd die de afgelopen tien jaar verdachte reizen hebben gemaakt, waaronder onderzoeks- en vrachtschepen, vissersboten en jachten.

Eind september 2022 waren er explosies op de Nord Stream 1 en 2 gaspijpleidingen nabij het Deense Oostzee-eiland Bornholm. Hierdoor onststonden vier lekkages in de leidingen. De autoriteiten gaan uit van sabotage. Ondanks onderzoeken door Duitse, Deense en Zweedse autoriteiten is het nog steeds onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de sabotage. De krant 'Information' meldde onlangs dat een Deense patrouilleboot vier dagen voor de explosies 112 foto's maakte van Russische schepen in de buurt van de pijpleidingen.

In hun gezamenlijke documentaire 'Schattenkrieg' meldden SVT, NRK, DR en Yle nu dat Russische schepen regelmatig in Noordse wateren zijn. De verdachte schepen zouden echter hun identificatiezenders hebben uitgeschakeld om onder de radar te blijven. Als voorbeeld noemden de omroepen het Russische onderzoeksschip Admiral Vladimirsky dat in november 2022 werd waargenomen in het Kattegat tussen Denemarken en Zweden: Officieel doet het zeeonderzoek maar heeft het radioberichten gestuurd naar een marinebasis in Rusland. Toen DR-journalisten naar het schip reden, zagen ze een gemaskerde man met een pistool op het dek.

Volgens de omroep gaan geheime diensten en experts ervan uit dat de Russen sabotage aan het voorbereiden zijn om te proberen de stroomvoorziening in Noord-Europa lam te leggen. Bij een conflict met het Westen weet Rusland op welke plaats het de Deense samenleving kan platleggen door sabotage, aldus chef contraspionage van de Deense geheime dienst, Anders Henriksen. De Russische ambassadeur in Noorwegen zei dat Russische zeevarenden het recht hebben om in de Noorse kustwateren te varen.