Zweeds 1-2'tje op WK biatlon, razendsnelle BÝ ondanks missers goed voor goud

In het Duitse Oberhof nadert het wereldkampioenschap biatlon haar ontknoping. Inmiddels zijn ook de twee individuele wedstrijden afgewerkt, de klassieke biatlonwedstrijden: twintig kilometer voor de mannen, vijftien voor de vrouwen, en een strafminuut in plaats van strafrondje voor een misser.

Mannen
Johannes Thingnes Bø begon als topfavoriet weer met vijf treffers, maar bij de twee volgende schietbeurten liet hij telkens één schijf staan. Daardoor moest hij op de ski's nog aanpoten om onder de tijd van Quentin Fillon Maillet te duiken, maar de Fransman had zijn twintigste en laatste schot gemist en met veel beter langlaufen dook Bø alsnog anderhalve minuut onder de tijd door.

De Zweed Sebastian Samuelsson kwam de eerste twee schietbeurten foutloos door, maar bij de derde liet hij een schijf staan. Sturla Holm Lægreid deed dat niet, maar kende hetzelfde euvel als Fillon Maillet: negentien keer raak, de twintigste mis. Het kostte hem de kans op goud, en in een spannende slotronde wist hij een tijd neer te zetten die nét scherp genoeg was om Samuelsson naar het brons te verwijzen, voor Fillon Maillet.

Vrouwen
De Franse World Cup-leidster Julia Simon was weer erg snel onderweg, maar liet drie keer een schijf staan bij het schieten en dat was uiteindelijk ook voor haar teveel om op de ski's nog goed te maken. De Italiaanse Lisa Vittozzi was heerlijk onderweg, maar bij de vierde en laatste schietbeurt ging het laatste schot mis. Ze dook wel ruim onder Simon's tijd door, maar er waren nog dames sneller onderweg.

Linn Persson uit Zweden was op de ski's niet de allersnelste, maar schoot wel keer op keer alles raak en bleef zowaar foutloos. Daardoor kon ze bij de finish 17,7 seconden onder Vittozzi's tijd door duiken, maar landgenote Hanna Öberg zorgde voor gevaar: zij had bij de eerste schietbeurt een keer gemist, maar daar bleef het bij. In de slotronde was ze vervolgens snel genoeg om Persson met tien tellen te kloppen en - na de Spelen van 2018 en het WK van 2019 - voor de derde keer het goud op 'haar' discipline te pakken, voor Persson en Vittozzi.