Wereldwijde verontwaardiging na bestorming overheidsgebouwen Brazilië

De bestorming van het Congres, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof in Brazilië door aanhangers van de extreemrechtse oud-president Bolsonaro is internationaal veroordeeld. Talrijke regeringen hebben zich solidair getoond met de huidige president, Lula da Silva. Bolsonaro heeft beschuldigingen van aanzetten tot de gebeurtenissen ontkend.

De Amerikaanse president Biden noemde de bestorming van overheidsgebouwen "schandalig". Het is een aanval op de democratie, zei hij. De Braziliaanse regering heeft de volledige steun van de Verenigde Staten. De wil van het Braziliaanse volk mag niet worden ondermijnd. Soortgelijke verklaringen werden afgelegd door EU-Raadsvoorzitter Michel, VN-secretaris-generaal Guterres en Europese regeringen. 

Latijns-Amerikaanse leiders ontzet
Het Argentijnse staatshoofd Fernández sprak van een poging tot staatsgreep. Zijn onvoorwaardelijke steun behoort toe aan Lula da Silva. De Chileense president Boric beschreef het geweld als een laffe en lage aanval op de democratie. Ook uit andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Mexico, Bolivia, Cuba en Uruguay kwamen verontwaardigde reacties.

President Lula da Silva zelf noemde de daders relschoppers, terroristen en fascisten. Op het moment van de aanval was de 77-jarige in de stad Araraquara in de staat São Paulo om zich te informeren over de gevolgen van de zware stormen in de regio.

Bolsonaro ontkent beschuldigingen
Enkele uren na de gebeurtenissen nam ook Bolsonaro, die zich momenteel in Florida bevindt, afstand van de bestorming. Het plunderen van openbare gebouwen is in strijd met de regels voor vreedzame demonstraties, zei hij. Tegelijkertijd verwierp hij beschuldigingen dat hij de aanvallers heeft aangemoedigd.

Bolsonaro verloor bij de presidentsverkiezingen van oktober van Lula. Rond de jaarwisseling liep zijn ambtstermijn af. Hij had het land kort daarvoor verlaten en was naar de VS afgereisd. Voor zijn vertrek had Bolsonaro zijn aanhangers opgeroepen om tegen de regering te strijden.

Honderden aanhangers van Bolsonaro bestormden gisteren het Congres, het Hooggerechtshof en de ambtswoning van Lula. De politie kreeg de situatie in de hoofdstad Brasília pas na uren weer onder controle. Ze had geprobeerd de menigte uiteen te drijven met traangas en waterkanonnen. Ramen werden ingeslagen in de gebouwen en meubels werden vernield.

Arrestatiebevel uitgevaardigd voor veiligheidschef Brasilia
Er wordt nu onderzoek gedaan in Brazilië naar de bestorming. Volgens de autoriteiten zijn tot nu toe zeker 200 mensen opgepakt. De Braziliaanse minister van Justitie Dino zei dat veiligheidstroepen nog steeds op zoek zijn naar betrokkenen. "Het gaat over terrorisme". Men is er zeker van dat de overgrote meerderheid van de bevolking geen staatsgreep wil. De veiligheidschef van Brasilia, Torres, is ontslagen en er is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Torres is lid van de partij van Bolsonaro en was onder hem minister van Justitie van Brazilië.