Inflatie stijgt naar bijna 12 procent: "Een nog hogere bierprijs is schofterig"

Échte zorgen over de inflatie maken de meeste mensen op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt zich nog niet. Ze boffen met een goed inkomen of pensioen, of letten überhaupt niet zo goed op de prijzen. Maar angstig voor wat er nog komen gaat, zijn ze wel. "Hopelijk zijn we een beetje solidair met zijn allen." Zo meldt AT5

De inflatie in Nederland kwam voor maart 2022 uit op 11,9 procent. De gemiddelde prijzen lagen dus bijna 12 procent hoger in vergelijking met maart 2021. Het is het hoogste inflatiecijfer in 47 jaar.

De gestegen energieprijzen zijn de grootste aanjager, maar ook op de markt merken bezoekers dat de prijzen hoger uitvallen de laatste tijd. "Ik heb het zeker gezien," zegt een Amerikaanse bezoeker. "Vooral groente en fruit zijn duurder."

De oudere bezoekers maken zich minder zorgen. "Ik heb het allemaal al een keer gezien", zegt een gepensioneerde docent economie. "Uiteindelijk komt het weer goed." Wel denk hij aan een paar van zijn buren, die moeten rondkomen van een minimumsalaris. "Hopelijk zijn we een beetje solidair met zijn allen."

De jongere garde moet duidelijk nog wennen aan de hoge stijgingen, die zij niet eerder meemaakten. "Toen ik vier jaar geleden hier begon betaalde je 2,50 voor een vaasje," aldus een medewerker van het populaire café De Groene Vlinder. "Nu is dat 3,50." Ze durft het nauwelijks te vragen, al geven de meeste bezoekers geen krimp. "Maar ik zou het wel heel schofterig vinden als het nóg hoger wordt dan 3,50." Ook voor haar eigen portemonnee, voegt de studente daar lachend aan toe. "Maar ik heb er helaas niets over te zeggen!"