Oorlog in Oekra´ne: Zware explosies in Kiev, EU gooit Rusland uit Swift -Liveblog 4

De Russische president Poetin heeft woensdag nacht in een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie een militaire operatie in de Donbas-regio aangekondigd. "We hebben besloten een militaire operatie te beginnen", zei hij. En viel vervolgens Oekraïne binnen.

We houden een overzicht bij van verschillende berichtgeving over de oorlog in Oekraïne. Bepaalde nieuwsfeiten zullen daarnaast in een eigen artikel op FP nader worden toegelicht. Eerdere liveblogs vind je hier:

Rusland is grootschalige invasie Oekraïne begonnen- deel I

Rusland in oorlog met Oekraïne; hackers opgeroepen om infrastructuur te beschermen- Liveblog deel 2

Oorlog in Oekraïne: Russische raketten op Odessa- Liveblog deel 3

Met de laatste update is deze Liveblog gesloten. Indien de toestand in Oekraïne er om vraagt zal een nieuwe Liveblog worden geopend, totdan zal berichtgeving rondom Oekraïne per nieuwsfeit op de FP worden geplaatst.

Updates tot 23.59 uur:

 • 23:41 uur-Rusland sluit luchtruim voor meerdere EU-landen
  Rusland heeft zijn luchtruim gesloten voor vliegtuigen uit een aantal EU-landen. Volgens een verklaring van de Russische luchtvaartautoriteit mogen machines uit Letland, Estland, Litouwen en Slovenië niet meer naar Rusland vliegen, zo meldt het agentschap Tass. Het verbod geldt ook voor transitvluchten en overvluchten door het Russische luchtruim. Dit is een reactie op overeenkomstige stappen door deze toestanden.

 • 23.57 uur- Zware explosies in Kiev
  Correspondenten van internationale media in Kiev melden zware explosies in de Oekraïense hoofdstad. De lucht zou meerdere minuten volledig verlicht zijn na een explosie ten zuidwesten van het centrum, meldt onder meer CNN.

 • 23.58 uur- EU wil het Russische bankverkeer uit SWIFT
  De Europese Unie gaat een aantal Russische banken de toegang ontzeggen tot het internationale betalingssysteem Swift. Daarnaast worden ook financiële transacties van Russische oligarchen aan banden gelegd.


Updates tot 22.45 uur:

 • 21:20 uur-Oekraïne sluit controleposten aan grenzen met Rusland en Wit-Rusland
  Vanwege de aanhoudende Russische aanval sluit Oekraïne tijdelijk controleposten aan de grenzen met buurlanden Rusland en Wit-Rusland. "De regering heeft besloten om alle controleposten aan de staatsgrenzen met Rusland en Wit-Rusland tijdelijk te sluiten", zei premier Denys Schmyhal in een officiële verklaring. Oekraïense burgers die in een van beide landen zijn gebleven en willen terugkeren, kunnen dat echter blijven doen, benadrukte hij.
 • 21:38 uur-EU-landen gaan hun luchtruim sluiten voor Russische vliegtuigen
  De EU-landen sluiten hun luchtruim voor Russische vliegtuigen. Volgens ARD. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hadden al eerder aangekondigd hun luchtruim te sluiten. Het vliegverbod van de Baltische staten zal vanaf zondag middernacht van toepassing zijn op vliegtuigen die worden geëxploiteerd door luchtvaartmaatschappijen met licenties die zijn afgegeven door de Russische Federatie. De sluiting van het luchtruim van de drie EU- en NAVO-landen zal gelijktijdig en voor onbepaalde tijd plaatsvinden, zo maakte het ministerie van Transport in Vilnius bekend. Er moeten uitzonderingen zijn voor noodlandingen en humanitaire vluchten. Polen, Tsjechië en Bulgarije hebben hun luchtruim al gesloten voor Russische vliegtuigen.
 • 22:35 uur-Frankrijk wil meer wapens en brandstof leveren aan Oekraïne
  Frankrijk wil meer militair materieel aan Oekraïne leveren en het land ondersteunen met brandstof. Dit werd aangekondigd door het Elysée nadat de Defensieraad bijeengeroepen was door president Emmanuel Macron. Hoeveel materieel en brandstof wordt geleverd is niet gespecificeerd. Frankrijk is ook van plan de economische en financiële sancties aan te scherpen in overleg met de Europeanen en de Amerikanen, met name op het niveau van het SWIFT-bankcommunicatienetwerk. Daarnaast moeten er nationale maatregelen worden genomen om de financiële tegoeden van Russische persoonlijkheden te bevriezen. Zoals het officiële hoofdkantoor zei, moeten er ook maatregelen worden genomen tegen de propaganda van Russische beïnvloeders en media op Europese bodem.
 • 22:41 uur-Meer dan 450 arrestaties tijdens protesten in Rusland
  Tientallen Russen gingen vandaag opnieuw de straat op om te protesteren tegen de invasie van Oekraïne. Minstens 460 mensen werden gearresteerd in 34 steden, meldde het burgerrechtenportaal Owd-Info, waarvan meer dan 200 in Moskou. Donderdag meldde Owd-Info ongeveer 1.800 arrestaties, op vrijdag meer dan 400. Een petitie tegen de Russische aanval op Oekraïne had zaterdag meer dan 780.000 ondertekenaars, meer dan bijna elke andere online petitie in Rusland in de afgelopen jaren.Updates tot 20.00 uur:

 • 18:28 uur-Bommeldingen bij treinstations en luchthavens in Moskou
  De Russische autoriteiten hebben volgens het agentschap Ria anonieme bommeldingen ontvangen tegen treinstations en luchthavens in Moskou. De bedreigingen worden momenteel beoordeeld, zei het. Daarnaast heeft de Russische ambassade in Londen contact met de Britse politie na bedreigingen in verband met de Russische inval in Oekraïne.
 • 19:10 uur-Duitsland levert antitankwapens en Stingers
  Duitsland levert nu wapens uit de Bundeswehr-voorraden aan Oekraïne. Zoals bondskanselier Olaf Scholz op Twitter aankondigde, worden de Oekraïense strijdkrachten ondersteund met 1.000 antitankwapens en 500 "Stinger" grond-luchtraketten.
 • 19.18 uur Nederland levert extra wapens aan Oekraïne
  Nederland gaat extra wapens naar Oekraïne sturen. Minister Ollongren meldt dat er 50 antitankwapens en 400 bijbehorende raketten aan het land geleverd zullen worden. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om in NAVO-verband samen met Duitsland een zogenoemde Patriot-luchtverdedigingseenheid te sturen naar Slowakije.

  De extra wapens komen boven op de leveringen van 200 Stinger-luchtdoelraketten, helmen, scherfvesten en scherpschuttersgeweren aan Oekraïne die eerder al door Nederland waren toegezegd. Volgens Ollongren heeft de levering van de extra wapens gevolgen voor de gereedheid van het Nederlandse leger, maar dit is volgens de minister acceptabel "gezien de huidige omstandigheden".

 • 19:38 uur-Baltische staten sluiten het luchtruim voor Russische luchtvaartmaatschappijen
  De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen willen hun luchtruim sluiten voor Russische luchtvaartmaatschappijen. Dat hebben de transportministers van de drie landen bekendgemaakt. De maatregel zou nog steeds wettelijk worden geformuleerd. Het is dus nog onduidelijk wanneer deze in werking zal treden. De Litouwse minister van Transport, Marius Skuodis, zei dat het doel van de Baltische staten is om tegelijkertijd het verbod uit te vaardigen. Zijn Letse collega Talis Linkaits vertelde het lokale persbureau Leta dat het besluit om het luchtruim voor Russische luchtvaartmaatschappijen te sluiten in overleg met Estland, Litouwen en de EU zou worden genomen. De Estse premier Kaja Kallas tweette zaterdag dat het Westen Rusland economisch en politiek moet isoleren vanwege de invasie van Oekraïne. "Er is geen plaats voor agressor-staatsvliegtuigen in democratische luchten."
 • 19:56 uur-Zelenskyy verwelkomt bemiddelingsaanbiedingen uit Turkije en Azerbeidzjan
  De presidenten van Turkije en Azerbeidzjan hebben Oekraïne aangeboden om te bemiddelen bij gesprekken met Rusland. "Dat kunnen we alleen maar toejuichen", zei de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyj in een videoboodschap, verwijzend naar het aanbod van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev. Zelenskyy bood vrijdag onderhandelingen aan over een van de belangrijkste eisen van Moskou: dat Oekraïne zich neutraal verklaart en zijn ambities voor het NAVO-lidmaatschap opgeeft. Diplomatieke inspanningen om de Russische aanval op Oekraïne te beëindigen zijn echter tot dusver op niets uitgelopen

Updates tot 18.30 uur:

 • 16.14 uur-De website van het presidentiële kantoor van Poetin is offline
  De website van het Russische presidentieel bureau is niet meer toegankelijk. Bij het oproepen van het Kremlin-adres kremlin.ru verschijnt een foutmelding. Eerder berichtten de media over cyberaanvallen op verschillende websites van overheids- en staatsmedia.

  Ook het hackerscollectief Anonymous had via Twitter melding gemaakt van het niet beschikbaar zijn van sites als het Russische Ministerie van Defensie.

 • 16:15 uur-VS: Russische opmars verloopt langzamer dan ze hadden gepland
  Volgens de Verenigde Staten stuiten de Russische troepen in Oekraïne nog steeds op hardnekkig verzet. Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat Russische troepen niet zo snel oprukken als ze hadden gepland, vooral in het noorden. Het Oekraïense presidentiële bureau heeft de verklaring van de regering in Moskou afgewezen dat Rusland de opmars van de troepen had onderbroken. De Amerikaanse functionaris zegt dat de VS 250 lanceringen van Russische raketten heeft waargenomen. Rusland zette meer dan de helft van de troepen in die bij de invasie in de regio rond Oekraïne waren ingezet.

 • 17:29 uur-Wereldwijde demonstraties tegen de oorlog
  In veel landen over de hele wereld gaan mensen de straat op tegen de oorlog in Oekraïne. In een zee van blauwe en gele vlaggen in de nationale kleuren van Oekraïne dringen ze er bij hun regeringen op aan meer te doen om het land te steunen. In Tokio roepen de demonstranten op tot uitsluiting van Rusland uit de VN-Veiligheidsraad. Duizenden - waaronder veel Oekraïners die in het buitenland wonen - gaan ook de straat op in Londen, Athene, Helsinki, Madrid, Milaan, Bern, Berlijn en München. In Genève marcheren demonstranten voor het hoofdkwartier van de Verenigde Naties en eisen de onmiddellijke toelating van Oekraïne tot de NAVO.

 • 17:50 uur-Russische troepen blazen dam op
  Volgens eigen verklaringen heeft Rusland na acht jaar de watervoorziening van het geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim hersteld. Russische troepen bliezen een dam op die door Oekraïne was gebouwd en die sinds 2014 het vitale kanaal van de Noord-Krim van de rivier de Dnipro had afgesneden, meldde leger-tv-station Zvezda. Parachutisten veroverden het kanaal na een aanval op Oekraïne. Totdat het door Rusland werd geannexeerd, haalde de Krim tot 90 procent van zijn watervoorziening uit de structuur. Vanwege de blokkade had het hoofd van de Krimrepubliek, Sergei Aksjonov, opdracht gegeven om spaarzaam met water om te gaan. Het grondwaterpeil op het schiereiland zakte flink en grote gebieden droogden uit door een gebrek aan neerslag.

 • 18:17 uur-NAVO verplaatst snelle reactiemacht naar Roemenië
  Om de oostelijke flank te versterken, verplaatst de NAVO troepen van de NRF-macht voor snelle inzet naar Roemenië, dat grenst aan Oekraïne. De Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder kondigde de inzet aan van 300 soldaten die momenteel deel uitmaken van de zogenaamde NAVO-"speerpunt" VJTF. Dit is weer onderdeel van de NRF. Naast de Belgische troepen worden volgens informatie van het Duitse persbureau vooral Franse troepen naar Roemenië overgebracht. Dit jaar leidt Frankrijk de VJTF, die zo'n 5.000 soldaten telt. Duitsland levert momenteel ongeveer 750 troepen voor de snelste reactiemacht van de NAVO. Volgens een woordvoerder van het Federale Ministerie van Defensie zaterdagmiddag zijn ze echter nog niet gevraagd door de NAVO-opperbevelhebber voor de missie.

 • 18:24 uur-Russische troepen bezetten strategisch belangrijk voormalig vliegveld
  Russische troepen hebben een strategisch belangrijk voormalig vliegveld in het zuiden van het land ingenomen. Volgens het regionale bestuur van de stad Berdyansk staat er zwaar Russisch militair materieel op de luchthaven. Volgens berichten in de media is de stad omringd door Russische troepen, die van daaruit naar Mariupol zouden kunnen oprukken en de stad met een tang innemen. Mariupol, gelegen nabij de oostelijke Oekraïense separatistische gebieden, is de laatste grote door de overheid gecontroleerde haven aan de Zee van Azov. De autoriteiten hebben een avondklok ingesteld.


Updates tot 16.00 uur

 • 9:33 uur-Zelenskyy vraagt tot toelating tot de EU

  In het licht van de Russische aanval heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy opgeroepen tot toelating van zijn land tot de Europese Unie. "Het is een cruciaal moment om de langdurige discussie voor eens en voor altijd te beëindigen en te beslissen over het lidmaatschap van Oekraïne in de #EU", tweette Zelenskyy.

  Hij besprak "verdere effectieve hulp" en de "heldhaftige strijd van de Oekraïners voor hun vrije toekomst" met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel.

  Het EU-lidmaatschap van Oekraïne werd tot nu toe als onmogelijk beschouwd. Een dergelijke stap zou volgens deskundigen ook een akkoord met Rusland onmogelijk maken.

 • 10:10 uur- Nederland levert 200 Stinger-raketten aan Oekraïne
  Nederland gaat 200 Stinger luchtafweerraketten leveren aan Oekraïne. De regering heeft de Tweede Kamer in Den Haag geïnformeerd. De regering reageert op een verzoek van Oekraïne. De zogenaamde Stinger-raketten kunnen bijvoorbeeld vliegtuigen en helikopters raken.

  Nederland had vorige week al ingestemd met de levering van wapens en militaire goederen. Dit omvatte 100 sluipschuttersgeweren met 30.000 stuks munitie, evenals radar- en mijndetectoren. Een deel ervan is zaterdag verzonden, de rest moet zo snel mogelijk volgen. Maar net als andere bondgenoten had Nederland "logistieke" problemen.

 • 10:28 uur- Russische mediatoezichthouder bedreigt onafhankelijke media
  De Russische mediawaakhond Roskomnadzor heeft de onafhankelijke media in het land gewaarschuwd om de Russische invasie van Oekraïne niet langer als een "oorlog" te bestempelen. Onder meer het radiostation Echo Moskvy en de krant "Novaya Gazeta" ontvingen een brief in die zin. Als ze zich niet aan de regels hielden, zouden hun pagina's worden geblokkeerd.

 • 10:37 uur-Nederland verhuist ambassade naar Polen
  Vanwege de onzekere situatie in Oekraïne verhuist Nederland zijn ambassade naar Polen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bekendgemaakt.

  De ambassade was eerder verplaatst van Kiev naar Lviv in het westen van het land. Maar zelfs daar "verslechtert de veiligheidssituatie", zei het ministerie. Ook het consulaat in Lviv zal gesloten zijn. Het is niet langer verantwoordelijk dat de diplomaten langer in het land blijven.

 • 10:49 uur-Meer dan 120.000 mensen ontvluchtten Oekraïne
  Volgens de VN zijn meer dan 120.000 mensen het land ontvlucht sinds de Russische aanval op Oekraïne donderdag begon. De situatie zal naar verwachting verslechteren, zei de plaatsvervangend hoge commissaris voor vluchtelingen van de VN, Kelly Clements, in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNN.

  Meer dan 120.000 mensen zijn naar de buurlanden van Oekraïne gegaan, zei Clements. Ze zouden daar fantastisch ontvangen worden door de lokale gemeenschappen en autoriteiten. "Maar het is een dynamische situatie." De UNHCR maakt zich grote zorgen over wat komen gaat, zei de plaatsvervangend Hoge Commissaris. De meeste vluchtelingen zoeken hun toevlucht in Polen en Moldavië, anderen reizen naar Roemenië, Slowakije of Hongarije

 • 12:08 uur- Zelenskyy vraagt om SWIFT-uitsluiting van Rusland
  De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft Duitsland en Hongarije opgeroepen de uitsluiting van Moskou van het internationale betalingssysteem SWIFT te steunen met het oog op de Russische invasie van zijn land. "Er is al bijna volledige steun van EU-landen om Rusland los te koppelen van SWIFT", zei Zelenskyy in een videoboodschap die vandaag online is gepubliceerd. "Ik hoop dat Duitsland en Hongarije de moed zullen hebben om deze beslissing te steunen."

 • 12:47 uur-Frankrijk stopt Russisch koopvaardijschip in Engels Kanaal
  Een paar uur nadat de laatste sancties tegen Rusland van kracht werden, stopten de Franse autoriteiten een Russisch koopvaardijschip in het Engelse Kanaal. Het vermoeden bestaat dat de levering van auto's aan St. Petersburg een overtreding van de sancties is, aldus de verantwoordelijke prefectuur.

  De Russische ambassade in Parijs heeft de Franse autoriteiten om opheldering gevraagd, aldus een woordvoerder van de ambassade. Het koopvaardijschip verliet Rouen en werd vervolgens vergezeld door verschillende Franse boten naar Boulogne-sur-Mer. De Franse douane bepaalt of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding van sancties.

 • 13:34 uur-Russen roepen op tot einde oorlog
  Steeds meer Russen verzoeken Kremlin-chef Vladimir Poetin om onmiddellijk een einde te maken aan de oorlog tegen Oekraïne. "Wij, Russische artsen, verpleegkundigen en paramedici, zijn resoluut tegen oorlogshandelingen door de Russische strijdkrachten op het grondgebied van Oekraïne", staat in een brief die door meer dan 300 mensen is ondertekend. Tientallen Russische hulporganisaties publiceerden een open brief aan Poetin met het verzoek de oorlog te beëindigen. "Oorlog is een humanitaire catastrofe die pijn en lijden vergroot. (...) We beschouwen gewelddadige methoden om politieke conflicten op te lossen als onmenselijk en roepen u op om het vuur te stoppen en onderhandelingen te starten."

 • 14:02 uur-Kremlin: Oekraïne verwerpt vredesbesprekingen
  Volgens het Kremlin heeft Oekraïne vredesbesprekingen met Rusland afgewezen. "Aangezien de Oekraïense kant in principe weigerde te onderhandelen, is de opmars van de belangrijkste Russische troepen vanmiddag hervat volgens het operationele plan", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het agentschap Interfax. Aanvankelijk was er geen bevestiging van Oekraïense kant. Oekraïne heeft de Russische beweringen dat het weigert te onderhandelen over een staakt-het-vuren met Rusland afgewezen. Een adviseur van president Volodymyr Zelenskyy voegde er echter aan toe dat de regering niet bereid was ultimatums of onaanvaardbare voorwaarden te aanvaarden.

 • 14:48 uur-Meldingen van troepenbewegingen nabij de Poolse grens
  Op sociale media worden Russische troepenbewegingen nabij de Wit-Russische stad Brest gemeld. Dit is aan de Poolse grens.

 • 15:54 uur-25.000 automatische wapens uitgedeeld aan burgers in Kiev
  Om de verwachte grootschalige Russische aanval op de Oekraïense hoofdstad Kiev af te weren, hebben de autoriteiten naar eigen zeggen talrijke wapens aan de inwoners uitgedeeld. In totaal werden 25.000 automatische wapens en tien miljoen patronen uitgegeven, zei minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrskyj in een gepubliceerde video.

  Ook werden antitankwapens uitgedeeld. "Kiev zal zichzelf verdedigen", zei Monastyrskyj. Hij zei trots te zijn toen hij mensen hun steden, dorpen, wegen en huizen zag verdedigen. "Ze organiseren zich, er is geen plundering of overval."


Updates tot 9.00 uur:

  • 6.06 uur Facebook staat geen advertenties Russische staatsmedia meer toe
   Facebook-bedrijf Meta neemt verdere stappen in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Facebook-beveiligingschef Nathaniel Gleicher legde uit dat Russische staatsmedia wordt verhinderd om wereldwijd advertenties op het sociale netwerk te plaatsen of daar geld te verdienen: "We houden de situatie in Oekraïne nauwlettend in de gaten en zullen onze stappen ondernemen om mensen op ons platform te beschermen blijven communiceren Als reactie op het conflict in Oekraïne is een speciaal operatiecentrum met experts opgericht om zo snel mogelijk te kunnen reageren.

   Rusland had Facebook de dag ervoor gedeeltelijk beperkt. De communicatiesupervisor Roskomnadzor beschuldigde de groep van het schenden van "fundamentele mensenrechten en vrijheden" en "rechten en vrijheden van Russische burgers" door Russische media te blokkeren. 

  • 6.39 uur- Biden geeft goedkeuring voor militaire hulp aan Oekraïne
   De Amerikaanse president Joe Biden heeft toestemming gegeven voor $ 350 miljoen aan militaire hulp aan Oekraïne. Biden instrueerde het ministerie van Buitenlandse Zaken in een memorandum om fondsen vrij te geven die beschikbaar waren gesteld in het kader van de Foreign Assistance Act

  • 7.09 uur Zelenskyy wil niet uit Kiev weg
   Volgens Amerikaanse informatie heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy een verzoek om hem in veiligheid te brengen afgewezen. Dat meldt het persbureau AP. Zelenskyy verwierp het aanbod met de woorden: "Het gevecht is hier; ik heb munitie nodig, geen lift", aldus bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. 

  • 8.08 uur Rusland meldt verovering Melitopol
   Volgens het ministerie van Defensie in Moskou hebben Russische troepen de controle over de kleine Oekraïense stad Melitopol in het zuidoosten van het land overgenomen. Soldaten namen daarom alle maatregelen om de veiligheid van de bevolking te waarborgen en "provocaties door de Oekraïense geheime diensten en nationalisten uit te sluiten".

   De Oekraïense zijde zei vrijdagavond dat de stad was omsingeld en dat kleine groepen Russische soldaten de stad waren binnengetrokken.

   De stad ligt in de buurt van de Zee van Azov, tussen het geannexeerde schiereiland de Krim van Rusland en de separatistische gebieden van Donbass. 

  • 8.17 uur Zelenskyy spreekt het volk weer toe 'ik ben hier'
   De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy sprak de burgers van Oekraïne 's ochtends toe in een videoboodschap. "Ik ben hier. We zullen onze wapens niet neerleggen", zei Zelenskyy in de video, die op sociale media werd gepubliceerd.

   "We zullen onze staat verdedigen", voegde hij eraan toe en verwierp geruchten dat hij zich had overgegeven of gevlucht als vals. De president droeg saaie militaire kleding. "Er is veel valse informatie opgedoken op het internet, waarin wordt beweerd dat ik ons leger heb opgeroepen de wapens neer te leggen", zei hij. "Onze waarheid is dat dit ons land is, ons land, onze kinderen, en we zullen dit allemaal beschermen." 

  • 8:37 uur- Rusland: Meer dan 800 Oekraïense militaire objecten "buiten werking gesteld"
   Volgens Rusland zijn sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne op donderdag in totaal meer dan 800 Oekraïense militaire objecten "buiten werking gesteld". Dat maakte de woordvoerder van het ministerie van Defensie Igor Konashenkov in Moskou bekend. Deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

   Volgens Konashenkov werden 14 militaire vliegvelden, 19 commandoposten, 24 S-300 luchtafweerraketsystemen en 48 radarstations vernietigd. Daarnaast werden acht Oekraïense marineboten geraakt.

    
  • 8:46 uur-Wolkenkrabber getroffen in Kiev - oproep van Kuleba
   Een hoog flatgebouw in Kiev is getroffen door zware aanvallen van Russische troepen in Oekraïne. Foto's van de wolkenkrabber toonden duidelijk een impact op de bovenste verdiepingen.

   Minstens vier verdiepingen aan één kant van het huis werden verwoest. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd en of er slachtoffers zijn.

   De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba plaatste op Twitter een foto van de ingeslagen hoogbouw. “Kiev, onze mooie, vredige stad, heeft weer een nacht van aanvallen van Russische grondtroepen en raketten overleefd”, schreef hij. "Ik dring er bij de wereld op aan: isoleer Rusland volledig, verdrijf ambassadeurs, olie-embargo's, vernietig de Russische economie", schreef Kuleba. "Stop Russische oorlogsmisdadigers!"

 Updates vanaf 0.00 tot 2.40 uur:
   • 0.12 uur-Zelenskyy verwacht vannacht een zware aanval op Kiev 
    De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy verwacht dat het Russische leger zaterdagavond Kiev zal aanvallen. In een verklaring laat vrijdagavond laat riep hij de bevolking op om de hoofdstad resoluut te verdedigen. "Over het lot van het land wordt nu beslist", zei hij in een videoboodschap op zijn Telegram-kanaal. 'De vijand zal al zijn kracht gebruiken om ons verzet te breken,' zei Zelenskyj. 'Die nacht bereiden ze zich voor om Kiev te bestormen.'

    Hij riep alle Oekraïners op om "de vijand waar mogelijk tegen te houden". De bevolking moet alle speciale borden verwijderen die saboteurs op straten en huizen plaatsen. "Verbrand de vijandelijke militaire technologie met alles tot je beschikking!" Als de aanvallers zich ook richten op kleuterscholen, moet worden voorkomen dat ze dat doen, vervolgde Zelenskyj. "Alle gebeden zijn met onze soldaten. We geloven in hen. Zorg voor hen!" 

   • 0.12 uur-Resolutie tegen invasie niet aangenomen door Russisch veto in VN-Veiligheidsraad
    Een resolutie tegen de Russische invasie van Oekraïne is gefaald in de VN-Veiligheidsraad. Zoals verwacht sprak Moskou zijn veto uit over de tekst tijdens de stemming in het machtigste orgaan van de Verenigde Naties in New York - China onthield zich van stemming. 

   • 0.19 uur-Polen, Tsjechië en Bulgarije blokkeren het luchtruim voor Russische vliegtuigen 
    Polen, Tsjechië en Bulgarije hebben vannacht hun luchtruim gesloten voor Russische luchtvaartmaatschappijen vanwege de Russische aanval op Oekraïne. De Poolse regering zei dat het verbod om middernacht van kracht zou worden. De Tsjechische minister van Verkeer, Martin Kupka, zei dat er na middernacht geen Russisch vliegtuig meer door zijn land zou mogen. Russische vliegtuigen "mogen niet langer in het soevereine luchtruim van Bulgarije vliegen, zelfs niet boven de soevereine wateren", zei het ministerie van Transport in Sofia. De maatregel ging ook om middernacht in. 

   • 0.54 uur- Zelenskyy vraagt Israël om te bemiddelen in het conflict met Rusland
    De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy vraagt de Israëlische premier Naftali Bennett om te bemiddelen tussen in het conflict met Rusland. Israël is de enige democratische staat die uitstekende betrekkingen onderhoudt met beide landen, zegt de Oekraïense ambassadeur in Israël, Yevgen Kornijchuk. Kiev praat al zeker een jaar met Israël over een mogelijke bemiddelende rol. 

   • 0.59 uur- Oekraïne-Russisch vliegtuig met parachutisten neergeschoten
    Oekraïense troepen beweren dat ze een Russisch Ilyushin Il-76 militair transportvliegtuig hebben neergeschoten. Er waren Russische parachutisten aan boord, schreef de Oekraïense stafchef Valeriy Saluschnyi vannacht op Twitter. Hij noemde de stad Wassylkiv ten zuiden van de hoofdstad Kiev als de crashlocatie. De informatie was niet onafhankelijk verifieerbaar. Het Oekraïense luchtmachtcommando maakte bekend dat het Russische leger probeerde parachutisten te droppen in Vasylkiv. Er zijn zware gevechten gaande.

   • 0.59 uur- Rusland arresteert honderden demonstranten bij protest tegen invasie in Oekraïne
    Volgens burgerrechtenactivisten zijn vrijdag in Rusland opnieuw honderden mensen gearresteerd tijdens protesten tegen de invasie van Oekraïne. Het burgerrechtenportaal Owd-Info telde 437 arrestaties, de meeste in Moskou en St. Petersburg. Maar ook in 24 andere steden werden demonstranten weggevoerd. Volgens berichten in de media heeft de politie in Moskou ook gewone voorbijgangers gearresteerd. De protesten op vrijdag waren kleiner dan die op donderdagavond, toen duizenden in het hele land de straat op gingen. 

   • 1.11 uur- Tsjetsjenië biedt Moskou 15.000 soldaten aan
    De Russische republiek Tsjetsjenië heeft Moskou zijn steun aangeboden voor het militaire offensief in Oekraïne. Republikeinse leider Ramzan Kadyrov liet 15.000 soldaten in het centrum van de hoofdstad Grozny inzetten om te controleren of ze klaar waren voor de strijd, meldden lokale media. Ze staan klaar om deel te nemen aan elke speciale operatie als dat nodig is, zei Kadyrov. Hij riep ook de Oekraïense president Zelenskyy op om zijn excuses aan te bieden aan de Russische president Poetin.

   • 1.16 uur- Amerikaanse regering vraagt congres om $6,4 miljard voor Oekraïne 
    De Amerikaanse regering vraagt het Congres om $ 6,4 miljard vrij te maken. Het geld is bestemd voor humanitaire en militaire hulp aan Oekraïne, zegt een congresfunctionaris.

   • 1.22 uur- Oekraïne vraagt financiële noodhulp aan bij het IMF 
    Oekraïne heeft om aanvullende steun gevraagd bij het Internationaal Monetair Fonds vanwege de Russische invasie. De regering in Kiev heeft naast het huidige hulpprogramma van $ 2,2 miljard om aanvullende noodhulp gevraagd, zei IMF-baas Kristalina Georgieva. Het IMF zal "Oekraïne op elke mogelijke manier steunen", voegde ze eraan toe. Het huidige leenprogramma loopt zoals gepland in juni af. Maar het fonds heeft "een aantal instrumenten in zijn gereedschapskist" om hulp te bieden, zei Georgieva. Ze beschreef het conflict in Oekraïne als "extreem zorgwekkend", mede vanwege de mogelijk verstrekkende gevolgen voor het wereldwijde economische herstel van de coronapandemie.

   • 1.35 uur- Twitter blokkeert advertenties in Oekraïne en Rusland
    Twitter blokkeert tot nader order advertenties in Rusland en Oekraïne. Op deze manier wil men ervoor zorgen dat belangrijke informatie over de openbare veiligheid in de twee landen duidelijker naar voren komt, zei de groep op zijn nieuwsdienst. Reclame zou afleiden van dergelijke informatie. De dag ervoor had Rusland het sociale netwerk Facebook gedeeltelijk ingeperkt. De communicatiesupervisor Roskomnadzor in Moskou had de Facebook-groep Meta ervan beschuldigd "fundamentele mensenrechten en vrijheden" en "rechten en vrijheden van Russische burgers" te hebben geschonden door Russische media op Facebook te blokkeren.

   • 1.50 uur- Guterres benoemt Amin Awad tot VN-crisiscoördinator
    De Soedanese diplomaat Amin Awad moet het werk van de Verenigde Naties in de oorlog in Oekraïne coördineren. VN-secretaris-generaal António Guterres heeft het voormalige hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR benoemd. Volgens de Verenigde Naties heeft Awad 30 jaar ervaring op het gebied van humanitaire hulp en strategische planning en ontwikkeling. 

   • 2.01 uur- CNN: Explosies in Kiev, gevechten ten zuiden van de stad
    Journalisten van CNN melden vannacht een nieuwe reeks explosies in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Wat er ontploft en hoe ver deze ontploffingen van het stadscentrum van Kiev zijn is onduidelijk. Ten zuiden en westen van het centrum zijn ontploffingen te horen. Ook op livestreams van Oekraïense media zijn ontploffingen te horen. Volgens CNN vinden er ten zuiden van Kiev heftige gevechten plaats. Dat gebeurt in Vasylkiv, een stad op zo'n dertig kilometer van de Oekraïense hoofdstad, waar het leger eerder claimde een Russisch militair transportvliegtuig te hebben neergehaald. Dat kon niet worden bevestigd.

   • 2.39 uur- Hongarijebiedt zichzelf aan als gastheer voor onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne
    Hongarije heeft aangeboden de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland te organiseren. Boedapest "kan dienen als een veilige plek voor de Russische en Oekraïense onderhandelingsdelegatie", zei minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto in een video die vrijdag werd vrijgegeven. Hij heeft al gesproken met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov en de Oekraïense presidentieel adviseur Andriy Yermak. "Beiden weigerden niet, beiden waren dankbaar en denken erover na", aldus Szijjarto. "Ik hoop oprecht dat er binnen enkele uren of dagen overeenstemming zal zijn om onderhandelingen te starten." Onder premier Viktor Orban heeft Hongarije, lid van de NAVO en de EU, nauwe banden onderhouden met Rusland en president Vladimir Poetin. Orban veroordeelt echter de Russische invasie van Oekraïne.

CNN reporter spreekt vanaf deze webcam in Kiev

Meerdere webcams, vermoed dat ze iets achterlopen met beeld