Chinees goud op de aerials voor Qi

Op de Olympische Spelen in Beijing is het olympisch goud op de aerials bij de mannen vergeven. Nadat Xu Mengtao de Chinese fans bij de vrouwen al had doen juichen, konden de vlaggen voor het thuisland ook bij de mannen gezwaaid worden.

De al geruime tijd uiterst dominante Rus Maxim Burov haalde de finale niet: één dag voor vertrek naar Beijing testte hij positief op COVID-19, en uiteindelijk kon hij pas een dag voor de wedstrijd arriveren in China. Zijn broer Ilya, goed voor brons in Pyeongchang, zat er wel bij en deed het in de finale uitstekend; hij plaatste zich als beste voor de beslissende finaleronde met de zes beste springers.

In die finale kwam veteraan Oleksandr Abramenko als tweede in actie en de regerend olympisch kampioen deed het redelijk: met een back-double-full-full-double-full kreeg de Oekraïner 116,50 punten. Qi Guangpu was de volgende en de Chinees liet zien hoe dezelfde sprong uitgevoerd én geland moest worden: 129,00 punten, waar niemand meer aan zou komen.

Qi pakte zo in zijn vierde Olympische Spelen eindelijk dikverdiend goud, de tweevoudig wereldkampioen zag Abramenko zilver pakken en Burov met 114,93 punten met het brons eindigen.