IJshockeysters Zwitserland verrassen Rusland in kwartfinales Spelen

Ook de derde en vierde kwartfinales in het olympisch ijshockeytoernooi bij de vrouwen zijn achter de rug. Nadat topfavorieten Canada en de VS zich al voor de halve finales plaatsten, was het zaterdag de beurt aan de vier overgebleven kwartfinalisten.

Het Russische team nam het in de eerste wedstrijd van de dag op tegen Zwitserland, dat dankzij Phoebe Stänz na een dik half uur ietwat verrassend op voorsprong kwam. Anna Savonina bracht de Russinnen een paar minuten later langszij, maar Dominique Rüegg was met twaalf minuten te gaan trefzeker. Via Polina Luchnikova werd het opnieuw gelijk, tot Zwitserland het in de slotminuten tóch af wist te maken: een halve minuut na Luchnikova's gelijkmaker zette Alina Müller Zwitserland op voorsprong, twee minuten later tikte ze in open doel de 4-2 eindstand op het bord.

Finland was favoriet tegen Japan en in de eerste minuten bleek dat al wel terecht: Petra Nieminen en Viivi Vainikka tekenden voor 2-0 binnen vijf minuten. Via Akane Shiga deed Japan iets terug, maar tien minuten later maakte Finland het eigenlijk al af dankzij Michelle Karvinen en Nieminen, die tien minuten later ook de 5-1 maakte. Dankzij Suski Tapani en Sanni Hakala werd het zelfs nog 7-1 voor Finland, dat vier jaar geleden brons pakte, net als op het gros van de WK's in de laatste dertig jaar.

Zwitserland speelt maandag om 05.10 uur Nederlandse tijd in de halve finales tegen Canada, Finland neemt het op 14.10 uur op tegen de VS.