Kabinet besluit tóch tot landelijk vuurwerkverbod rond de jaarwisseling

Een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk wordt opnieuw besproken in het kabinet. Na de late lobby van burgemeesters en artsen zien ingewijden dat het eerdere voornemen om vuurwerk niet te verbieden ‘is gekanteld’. Meer hierover bij het AD.

Update 13.25 uur: Er komt dit jaar toch een landelijk verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Dat besluit heeft het kabinet zojuist genomen tijdens de ministerraad, zo melden ingewijden aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Eerdere berichtgeving:
Het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters zijn verenigd, heeft een brief gestuurd naar demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De burgemeesters willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk. "Belangrijkste reden is dat de zorg en het zorgpersoneel momenteel onder zware druk staan als gevolg van de coronacrisis", schrijft het Veiligheidsberaad. "De verwachting is dat dit voorlopig ook niet significant wijzigt."

Volgens de burgemeesters, waaronder Halsema, staat de zorg en het zorgpersoneel op dit moment onder zware druk staan als gevolg van de coronacrisis. "Het aantal coronabesmettingen is hoger dan ooit en stijgt nog altijd snel", schrijven ze in de brief.

Het kabinet zou gevoelig zijn voor de brief. RTL-journalist Frits Wester acht de kans heel groot dat kabinet besluit tot een vuurwerkverbod, "gezien de indringende, eensgezinde en brede oproep van de burgemeesters om landelijk één lijn te trekken en zo extra druk op de zorg te voorkomen en tevens te voorkomen dat in de ene gemeente of wijk een andere regeling gaat gelden dan in de andere".

Er zou dit jaar al in meerdere steden, waaronder Amsterdam een vuurwerkverbod van kracht zijn. Vorig jaar gold er in het hele land ook een afsteekverbod voor vuurwerk vanwege het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, al hield niet iedereen zich aan dit verbod. Zo meldt AT5.


Vuurwerk (Foto-Pixabay)
Vuurwerk (Foto-Pixabay)