OS: Holland Acht grijpt naast medailles, Nieuw-Zeelanders slaan toe
Op de Sea Forest Waterway in Tokyo is de olympische roeiregatta afgerond. Dat gebeurde met wat toch wel de koningsonderdelen van de sport genoemd kunnen worden: de skiffs en de achten.
Skiff vrouwen
De Nieuw-Zeelandse Emma Twigg was in Beijing in 2008 een outsider, maar greep nét naast een finaleplek. In Londen in 2012 was ze een van de favorieten, maar eindigde ze als vierde. In Rio de Janeiro was ze in 2016 een van de favorieten, maar ze eindigde als vierde. In Tokyo was ze wederom een van de favorieten en nu was het raak: Twigg roeide zeer overtuigend naar niet alleen een medaille, maar het goud. De recentelijk uit het niks opgekomen Russische Hanna Prakatsen bekroonde haar opmars met zilver, voor de ook wel verrassende Oostenrijkse Magdalena Lobnig.
Sophie Souwer haalde - een beetje zoals verwacht - de finale niet, maar mocht wel in actie komen in de B-finale. Dat deed ze prima: met een sterk optreden verzekerde Souwer zich van een meer dan uitstekende zevende plek in haar olympische optreden.
Skiff mannen
Stefanos Ntouskos werd gezien als outsider, maar de Griek bleek veel meer dan dat: in een uiterst indrukwekkende finale domineerde hij in de tweede helft van de race en roeide hij naar verrassend goud, het eerste ooit voor het Griekse roeien. De Noor Kjetil Borch bleef steken op zilver, voor de Kroaat Damir Martin, die Sverri Nielsen uit Denemarken net voor wist te blijven - de Duitse favoriet Oliver Zeidler moest het doen met winst in de B-finale na een zeer teleurstellende uitschakeling in de halve eindstrijd.
Acht vrouwen
Ze waren bepaald niet de favorieten, maar zorgden wel voor de tweede stunt van de roeidag: Canada wist op overtuigende wijze zeer verrassend goud te pakken, nadat ze Nieuw-Zeeland nog net van het lijf konden houden. China pakte ook al verrassend brons, de Amerikaanse en Australische favorieten vielen buiten het podium.
Acht mannen
Vooraf zou het een strijd moeten worden tussen de Duitse topfavorieten en de Britse uitdagers, maar Nieuw-Zeeland bleek ook ijzersterk. Nederland begon erg matig aan de race en kwam er nooit meer echt bij, terwijl Nieuw-Zeeland de leiding pakte en er toch verrassend met het goud vandoor ging, nadat ze dat in 1972 voor het laatst deden - 1976 was überhaupt hun laatste medaille in de acht.
Duitsland kwam teleurstellend als tweede over de finish, de Britse boot pakte brons en daarmee zijn de twee meest tegenvallende landen van de Spelen wat roeien betreft bekend: Groot-Brittannië grijpt voor het eerst sinds 1976 naast al het goud, de Amerikanen weten zelfs voor het eerst sinds het roeien in 1900 debuteerde geen enkele medaille te pakken, de drie Spelen waar ze niet bij waren uitgezonderd.