Overwinning Viruswaarheid: 'eis negatieve coronatest bij binnenkomst Nederland is tegen de wet'

De Nederlandse Staat heeft een rechtzaak tegen de jurist van actiegroep Viruswaarheid verloren. Volgens de rechter hoeft het gezin van Jeroen Pols bij terugkeer uit Tanzania geen negatieve PCR-test te overleggen. Sterker nog, de rechter stelt dat het met dwang afnemen van een coronatest een ingrijpende verplichting is waarvoor een juridische basis ontbreekt.

"Voor een dergelijke plicht, geldend voor een Nederlandse onderdaan die wil terugkeren naar huis, is een deugdelijke wettelijke grondslag nodig, en die ligt niet besloten in artikel 53 of 54 Wet publieke gezondheid", zo meldt de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag.

Hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer vindt dit een interessante uitspraak, omdat indien iemand in de toekomst de Nederlandse Staat voor de rechter daagt om eenzelfde conflict, zij zich kunnen beroepen op deze uitspraak.

"Een rechterlijke uitspraak geldt in beginsel altijd alleen tussen de procespartijen, maar het is echter gebruikelijk om algemene gelding aan zo'n vonnis te verbinden", zo ziet Brouwer kansen voor andere Nederlanders in het buitenland om onder een negatieve coronatest uit te komen.

Het zou dus zomaar kunnen gebeuren dat de Staat terugkerende Nederlanders in gijzeling quarantaine gaat nemen, indien men denkt dat die persoon besmet is.

"Dat wilde de regering tot nu toe niet doen omdat ze dat te draconisch vonden. Maar nu de mindere ingreep, de negatieve PCR-test, geen genade vindt bij de rechter komt dit wellicht weer in beeld", aldus Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht.

Willem Engel van Viruswaarheid is uiteraard enorm tevreden over deze uitspraak van de rechter. "Eindelijk rechtvaardigheid, en dit is pas het begin."