Stompé over Van Gerwen: "Niet het gevoel dat hij er alles aan doet"

Het eerste grote darttoernooi na de verplichte coronapauze bracht Michael van Gerwen niet het succes wat hij hoopte. De Nederlandse dartsgrootheid vloog er al in de tweede ronde uit. Co Stompé denk dat Van Gerwen er niet meer alles aan doet om de beste te zijn.

"Momenteel heb ik niet bepaald het gevoel dat hij er alles aan doet om de beste te blijven. Het nieuwe is er voor hem ook een beetje af. Zelf merkte ik ook dat ik in mijn beginjaren tien uur per dag trainde, maar dat ik dat later in mijn carrière minder goed kon opbrengen. Je krijgt met een gezin en andere zaken ook nieuwe prioriteiten, zeker als je je al bewezen hebt", aldus Stompé tegenover AD Sportwereld.

Dartscommentator Jacques Nieuwlaat denkt niet dat Mighty Mike zijn toptijd voorbij is. "Nee hoor, dat valt wel mee. Dit is een incident, misschien heeft hij tijdens de lockdown iets minder getraind dan normaal. Michael kennende grijpt hij deze wedstrijd aan om bij het volgende toernooi keihard terug te slaan. Dan komt de winnaar in hem naar boven. Het is ook niet zo dat hij al een lange periode faalt op het podium."

Nieuwlaat vindt het niet eerlijk om Van Gerwen van nu te vergelijken met die van 2015 en 2016. "In die jaren was hij gewoon exceptioneel. Iedere dartpijl die hij aanraakte, veranderde in goud. Nu behaalt hij zijn normale niveau. Dat is gewoon nog altijd heel goed, maar niet zo verwoestend als in zijn topjaren."

"Destijds was hij gewoon onoverwinnelijk. Tegenstanders gaan dubbels missen tegen je omdat ze weten dat hij genadeloos profiteert van fouten. De fear factor, noemen ze dat. Nu hebben tegenstanders het gevoel: misschien is hij wel te pakken", aldus de dartscommentator.

Stompé voegt daar ook nog aan toe dat de top in het darten ook breder is geworden dan de succesvolste jaren van Van Gerwen. "Jaren geleden was het verschil tussen de subtop en de wereldtop enorm groot. De laatste jaren zijn er veel subtoppers bijgekomen, die steeds meer het niveau van de wereldtop naderen. Dat komt de sport ten goede, het is geen zekerheid meer dat grote namen doorstomen tot de finale. Dat heeft Michael wel bewezen."