YouTube 'censureert' wederom rechts geluid

YouTube lijkt alles in het werk te stellen om rechts geluid in te dammen. Het nieuwste wapenfeit van YouTube lijkt het verwijderen van de documentaire 'Borderless' van Lauren Southern, politiek activist en sinds kort documentairemaker, te zijn. Waarom? Misschien omdat de documentaire over de vluchtelingenstroom richting Europa ging? Of toch een foutje.

Binnen 24 uur nadat de film ge-upload was werd deze er door de censuurhamer weer vanaf gehaald. Southern kreeg de melding dat er iets misgegaan was tijdens het uploaden, maar de video was inmiddels al een aantal keer bekeken, dus dat excuus lijkt onzin.

Inmiddels heeft de onafhankelijke filmmaker een tweede versie online gezet en hoopt dat deze wel mag blijven staan. Eerder maakte Southern een documentaire die een schokkend beeld gaf van de blanke boerenmoorden die de afgelopen jaren Zuid-Afrika teisterden. Deze aanrader, de docu Farmlands, werd inmiddels al bijna 2,5 miljoen maal bekeken.

Eerder werden geruchten bekend waarbij social media platforms onwelvallende geluiden kan dwarszitten. Zo kunnen er problemen ontstaan bij het uploaden van materiaal, worden gebruikers spontaan uitgelogd en krijgen deze video's minder zichtbaarheid in de lijst van aanbevolen video's. Het lijkt erop dat Southern inmiddels deel uitmaakt van dit 'beveiligingssysteem' van YouTube, dat origineel bedoeld is om trollen te ontmoedigen.

Vorig jaar wist Southern, die voor de Canadese wet officieel als man geregistreerd staat, NGO Activates Abroad laten bekennen dat zij vluchtelingen leren om te liegen over hun vluchtelingenstatus.


Backupversie Borderless-documentaire (Bron: Youtube)