Lili en Howick mogen in Nederland blijven en zijn terecht

Mark Harbers heeft zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt en besloten dat de Armeense tieners Lili en Howick tóch in Nederland mogen blijven. Dat meldt de NOS. De twee verdwenen vannacht ineens uit het huis van hun 'grootouders' en tot nu is onbekend waar het tweetal is. 

Het ministerie: "Actuele ontwikkelingen die zich in deze zaak de afgelopen uren hebben voorgedaan hebben er echter toe geleid dat het welzijn en de veiligheid van de kinderen niet meer voldoende kunnen worden gewaarborgd. De staatssecretaris heeft daarom, alles overwegend, besloten dat de kinderen in Nederland mogen blijven. De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen nu veilig zijn en waar zij zijn."

Update 18:08 uur
Lili en Howick zijn terecht. Zij werden door politie in Wijchen in goede gezondheid aangetroffen. Er waren grote zorgen over de veiligheid van de twee kinderen, die in een emotionele situatie verdwenen waren. Daarom zocht de politie met verschillende middelen naar de kinderen en riep de hulp van het publiek ook in. Vanwege de - toen nog - op handen zijnde uitzetting van de kinderen werd deze oproep niet breed omarmd.

Na de beslissing zaterdagmiddag dat de kinderen niet uitgezet zullen worden, ging het vermissingsonderzoek onverminderd door. Niet alleen het vinden van de kinderen was belangrijk, ook wordt onderzocht of er strafbare dingen met hen gebeurd zijn tijdens hun vermissing.

De kinderen zullen daarom gehoord worden door de politie. Daarna worden zij overgedragen aan hun voogd.