Internetruzie om kraken mediabestanden
De invloedrijke digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) stopt de samenwerking met internetstandaarden-organisatie World Wide Web Consortium (W3C). Steen des aanstoots is de zogeheten Encrypted Media Extensions (EME), die de W3C voor webbrowsers wil standaardiseren. Hiermee kunnen contenteigenaren zoals muziek- en filmmaatschappijen delen van het web ontoegankelijk maken.
Dat is misschien op zich niet zo gek, maar de EFF wil niet dat W3C-leden wetgeving over digitaal rechtenbeheer (DRM) kunnen gebruiken tegen lieden die EME-versleuteling kraken. De W3C weigert echter daarover een clausule op te nemen. Dat maakt de weg vrij voor bij W3C aangesloten bedrijven om internetters aan te klagen die bestanden toch toegankelijk maken.
Vervolging zou plaats kunnen vinden onder artikel 6 van de European Copyright Directive, of de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA).
Controle over de browser
Het gaat de EFF niet om het toestaan van het kraken van encryptie onder alle omstandigheden. Maar het zou moeten kunnen voor bijvoorbeeld onderzoeksdoeleinden, het toegankelijk maken van media voor mensen met beperkingen, of het archiveren van webcontent. Daarmee zou het principe overeind blijven dat gebruikers controle over de browser hebben, terwijl mediabedrijven de mogelijkheid behouden om mensen te vervolgen voor copyrightschending. Maar de W3C wijst dit compromis van de hand.
Volgens de EFF zal die weigering het ook onmogelijk zal maken om legaal naar lekken te speuren. Kwaadwillenden kunnen onopgespoorde kwetsbaarheden gebruiken om talloze apparaten met malware infecteren, zegt de burgerrechtenbeweging.
De starre houding van de W3C over EME bedreigt het vrije en open internet, zegt de EFF. Om dit te behouden is een rechtszaak tegen de Amerikaanse regering in voorbereiding om de 'giftigste' clausules uit de DMCA te krijgen. Ook zal de burgerrechtenbeweging mensen juridisch bijstaan die worden vervolgd voor het kraken van EME.
EFF is resigning from the W3C. It should not approve standards that deny users control over their own browsers https://t.co/xjhaYlI0c8
— EFF (@EFF) September 19, 2017