Netflix-film over Panama Papers

Netflix maakt een film over de Panama Papers, de miljoenen uitgelekte documenten over omvangrijke belastingontwijking en belastingontduiking. De streamingdienst heeft de exclusieve rechten gekocht op een boek van de twee Duitse journalisten die de praktijken hebben onthuld, aldus topman Ted Sarandos tegen de Britse krant The Guardian.

Het is niet bekend hoeveel Netflix betaalt, wanneer de film verschijnt en wie de hoofdrollen spelen. John Wells wordt de producent. Hij maakte eerder ER en The West Wing.

Netflix is niet de enige die een film maakt over de Panama Papers. Ook Steven Soderbergh werkt aan een productie. Die wordt gebaseerd op een boek van Jake Bernstein, een van de onderzoeksjournalisten die meewerkten aan de onthullingen.

Simon Cowell

De journalisten Frederik Obermaier en Bastian Obermayer van de Süddeutsche Zeitung hadden als enigen direct toegang tot hun anonieme bron. Die liet 11,5 miljoen documenten uitlekken. Omdat het zo veel informatie was, deelden de journalisten die met een international team van onderzoeksjournalisten, waaronder van Trouw en FD in Nederland.

In de Panama Papers werden ook beroemdheden als Simon Cowell, Stanley Kubrick en Jackie Chan genoemd.

Netflix-film over Panama Papers
Netflix-film over Panama Papers (Foto: BuzzE)