NS houdt poortjes station Zwolle gesloten

Vanwege een gebroken bovenleiding konden treinen richting het noorden donderdagavond niet verder bij station Zwolle. Vandaar dat de NS bussen had ingezet. Er heerste topdrukte op dat station, reden voor de NS om de in- en uitcheckpoortjes gesloten te houden. "Om reizigers gefaseerd naar de bussen te kunnen laten gaan", aldus een woordvoerster.

De gesloten poortjes zorgden voor veel overlast bij de reizigers. Mensen die lopend of met de fiets naar huis wilden konden hierdoor ook niet verder. "Het dreigde te druk te worden bij de bussen. Daarom is besloten om de poortjes te sluiten", aldus een woordvoerster van NS. "De poortjes werden gefaseerd geopend, zodat de toestroom naar de bussen in balans kwam."

De Maatschappij Voor Beter OV is het overigens niet eens met deze actie van de NS. Voorzitter Riekus Spithorst vindt niet dat die poortjes daarvoor bedoeld zijn en dat elke reiziger met saldo op zijn kaart zelf mag weten wanneer hij het station betreedt of verlaat. Ook wordt het doorgangsrecht voor bewoners genegeerd en is het voor de gezondheid van reizigers beter om ze buiten te laten wachten in plaats van in een benauwde tunnel. "Ook is er aan de zuidzijde voldoende ruimte om reizigers te laten wachten", volgens Spithorst.

Voor zover bekend is dit de eerste keer dat deze poortjes gebruikt zijn om een reizigersstroom te controleren.