Onbedoeld schot 'geen gebrek aan training'

Marechaussees hebben het afgelopen jaar tientallen keren per ongeluk een schot gelost doordat ze de veiligheidsprocedures voor het wapengebruik niet goed naleefden. Dat blijkt uit statistieken van het ministerie van Defensie.

Het gaat geregeld mis in de zogeheten laad- en ontlaadbakken op bijvoorbeeld Schiphol. Die zijn bedoeld om een kogel op te vangen als een wapen per ongeluk afgaat. Marechaussees die dagelijks een wapen dragen moeten vaak laden en ontladen.

In 2015 en de eerste twee maanden van dit jaar kwam er in totaal 68 keer een kogel in de bakken terecht. Liefst 55 keer speelde het niet naleven van de veiligheidsprocedures tijdens het laden en ontladen een rol. Defensie heeft vaker informatie vrijgegeven over het aantal onbedoelde schoten, maar niet over de oorzaken.

Opleiding
"De incidenten laten zien hoe belangrijk veiligheidsbewustzijn is en dat we daaraan moeten blijven werken. Defensie hanteert strikte veiligheidsmaatregelen in het omgaan met wapens. Elk incident wordt onderzocht en indien nodig worden maatregelen getroffen", laat Defensie weten. Het ministerie stelt dat de incidenten niets te maken hebben met munitietekorten of opleiding.

Advocaat Sébas Diekstra, oud-teamcommandant bij de marechaussee, ziet dat anders. "Er wordt nog altijd te weinig getraind op veiligheidsprocedures met dienstwapens. Het aantal incidenten is al jaren onverminderd hoog. Maatregelen zijn nodig, voordat het mogelijk iemand nog een keer het leven kost."

Missies
Diekstra verdedigde in 2014 een marechaussee die op Schiphol per ongeluk iemand had neergeschoten. Ze had niet gecontroleerd of het pistool leeg was.

Bij de marechaussee klonk de afgelopen tijd ook weleens een schot in de wapenkamer en tijdens het wapenonderhoud. Bij andere legeronderdelen ging sinds begin vorig jaar 25 keer onbedoeld een wapen af. Relatief vaak gebeurde dat tijdens de buitenlandse missies in Irak (zeven keer), Mali (acht keer) en Afghanistan (drie keer).

In Irak raakte begin 2015 een Koerdische Peshmerga-soldaat gewond door een onbedoeld schot op de trainingslocatie Atrush. Uit de nieuwe informatie blijkt dat het in 2015 in totaal vier keer is gebeurd in Atrush dat per ongeluk een wapen afging.

Onbedoeld schot 'geen gebrek aan training'
Onbedoeld schot 'geen gebrek aan training' (Foto: ANP)