Zwitsers wijzen basisinkomen af
Zwitserland ziet ervan af een basisinkomen voor iedere burger in te voeren. Een grote meerderheid van de Zwitsers stemde zondag in een referendum tegen het plan, blijkt uit de exitpolls.
De afwijzing van het basisinkomen komt niet als een verrassing. Voorstanders betoogden dat een basisinkomen de menselijke waardigheid beter zou waarborgen, nu die onder druk staat door automatisering en het banenverlies dat daarmee gepaard gaat. Maar volgens de regering is het plan veel te duur en bevat het niet de juiste prikkels voor de arbeidsmarkt.
Kroegbaas Daniel Häni, de initiatiefnemer van het referendumvoorstel, wilde iedere volwassen Zwitser onvoorwaardelijk een inkomen van omgerekend 2250 euro per maand toekennen. Ouders zouden bovendien per kind nog een forse toeslag (van 560 euro) krijgen. Ongeveer 78 procent van de kiezers zag echter geen brood in het plan, peilde onderzoeksbureau GFS bij de uitgang van de stemlokalen. Häni toonde zich zondag desalniettemin ingenomen met de volgens hem verrassend grote steun.
Een plan om de asielprocedure te versnellen kreeg wel de steun van de meerderheid van de Zwitserse kiezers. Zij gaven ook groen licht voor genetisch onderzoek op eicellen en embryo's, zij het onder strenge voorwaarden.
Zwitsers wijzen basisinkomen af (Foto: ANP)
Volgens zoetsappige linkse dromen zal dat ongetwijfeld een redelijke aanname zijn. Maar ik vermoed zomaar dat de gemiddelde burger er geen bal om geeft wat ie wel of niet voor de maatschappij kan doen. Persoonlijk ben ik er daarom al heel blij om dat die burger met de afdracht van loonbelasting hele belangrijke dingen financiert zoals scholen, ziekenhuizen, wegen, politie, sociale voorzieningen en een rechtssysteem. Hopelijk blijft dat ook zo.
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
Angst is een slechte raadgever en de rechtse politiek zal dit zoveel mogelijk proberen uit te buiten en dat is precies wat in Zwitserland gebeurd is. Er is de elite en werkgevers veel aangelegen om het huidige geldverslindend systeem waar 2/3 van het budget opgaat aan uitvoeringskosten, het controle apparaat, re-integratie die niet werkt ect. in stand te houden want zij zijn de gene die er aan verdienen.
Je zult in ieder uitkeringssysteem mensen hebben die niet willen of kunnen maar dit is een kleine groep. Ik durf rustig te stellen dat 95% van de uitkeringsgerechtigde liever werkt en een normaal inkomen heeft dan van een uitkering te leven. Ik denk wel dat je met een basisinkomen je nu wel meer mogelijkheden krijgt om je eigen talent te ontwikkelen en werk te doen wat je wel graag doet of als je geen werk hebt je sneller geneigd bent om vrijwilligerswerk te doen.
Laten we eens eerlijk zijn, het aantal arbeidsplekken neemt af en de plekken die er zijn worden steeds meer deeltijd werk waar je ook niet meer van rond kan komen. gooi nog een lading goedkope buitenlandse arbeidskrachten en verplicht te werk gestelde uitkeringsgerechtigde op de arbeidsmarkt ( betaald door de belasting betaler) en je ziet dat de arbeidsmarkt steeds krapper word. Gooi dan nu nog flink wat robots en automatisering tegenaan en er blijven maar banen verdwijnen. Aangezien het sociaal stelsel steeds verder afgebroken ben ik steeds meer en meer een voorstander van een basisinkomen.
Ik zeg niet dat dit een perfect systeem is, maar de bijstand vroeger was eigenlijk ook een basisinkomen en veel betaalbaarder dan het huidige bijstands en toeslagen systeem.
junk01.
Dat basisloon vervangt zowel de bijstandsuitkering als de studiebeurs. Het gedeelte wat geen studie en helemaal geen éne vorm van arbeid wil verrichten zal dus nooit minder zijn dan nu het geval is. (nu nemen die mensen een studiebeurs en gaan niet naar school).
Het wordt voor deze mensen wel makkelijker van ingeslagen weg te veranderen. Nu krabt een werkloos iemand met uitkering en huis m,et huursubsidie zich wel twee keer achter z'n oren alvorens weer terug naar school te gaan.
[ Bericht gewijzigd door the-eye op zondag 5 juni 2016 @ 22:09 ]
Plus er zijn minder uitgaven doordat subsidies wegvallen.
SP heeft voor Nederland de mogelijkheden bekeken en hier zou een basisinkomen van €1500,- per persoon mogelijk zijn.
Maar misschien moet je je er eens wat meer in verdiepen ipv meteen alles afkeuren.
Joris Buitendijk heeft er een interessante docu over gemaakt, al eens gezien?
We moeten zeker nadenken over die verandering en misschien ook de consumptiebehoefte ecologisch houdbaarder maken, maar het invoeren van een basisinkomen is zo'n grote wijziging dat niemand precies weet wat er gaat gebeuren. Lijkt me behoorlijk gevaarlijk. De angst voor inflatie is niet ongegrond: geld heeft waarde omdat er een prestatie tegenover staat. Dat het in kleine gemeenschappen/dorpjes wel werkt, is logisch: die bepalen niet de waarde van geld. Als een hele monetaire unie overgaat op basisinkomen, zijn die gevolgen wél aanwezig. Hoe groot weet niemand.
Ik geloof meer in de kleinere stappen. Het Utrechtse model van afschaffen van allerlei regelingen en potjes en uitkeringen hoger, maar meteen wel all-in, is een prima methode om als vangnet voor basisbehoeften te fungeren.
Dave: Al draagt een mod een blauwe kleur, het is en blijft een oude zeur.
yvonne says: nee hoor die Danny is gewoon een werknemer
Vis een optie?
En ja, ik heb me er een jaar of 2 geleden al in verdiept, en de conclusie blijft hetzelfde: "gratis" geld bestaat niet.
We hebben o.a. WAO, Wajong, AOW, bijstand, WW. Daarbovenop hebben we nog allerlei toeslagen, oa. zorgtoeslag, huurtoeslag, HRA, kindgebondenbudget, ouderkorting alleenstaande ouderkorting, aanvullende ouderkorting, kinderopvang toeslag, combinatie korting.
Daarnaast hebben we ook kinderbijslag
Tevens kennen veel gemeenten kwijtscheldingen voor mensen op of onder bijstandsniveau.
Het daadwerkelijk toekennen van een gegarandeerd bedrag voor iedere nederlander per maand zal eerder minder dan meer kosten. Je kan een heleboel uitkeringsinstanties opheffen. Al die mensen die niet willen werken maar wel continue gespekt worden om ze te stimuleren (scholing, gratis rijbewijs, etc) kosten dan alleen nog maar het directe geld.
Ik ben van mening dat een basisinkomen alleen maar gunstig is. Een land als Nederland heeft geld zat (we zijn een van de rijkste landen ter wereld). Als we daarbovenop een vlaktaks krijgen en grondig snoeien in allerlei belasting kortingen, wordt het goedkoper en simpeler.
We gaan echter steeds harder in de richting dat de maatschappelijke onderklasse niets meer kan doen omdat het werk wat zij nu doen steeds verder geautomatiseerd wordt en daar waarschijnlijk geen ander werk voor in de plaats gaat komen.
Ik denk dat het te makkelijk en kortzichtig is om het idee van een basisinkomen gelijk af te doen als "onzinnig" of "onmogelijk".
Dat gezegd hebbende: Wat voor effecten een gegarandeerd basisinkomen echt heeft, weet niemand. Zelfs wetenschappers die zich bezighouden met dit thema niet. Maar het lijkt me zeker een interessant fenomeen dat de moeite waard is om verder onderzoek naar te doen, en om op kleine schaal mee te experimenteren.
#Nuance
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken