'Roken vermindert kans op baan'

Roken is niet alleen goor en bij tijd en wijle asociaal, maar het zet je ook op een achterstand op de arbeidsmarkt. Een groepje wetenschappers uit Californië (waarschijnlijk niet-rokers) ziet een verband tussen werkeloosheid en het opsteken van een staafje teer met nicotine.

Het verschil valt ook niet mee: mensen die liever schone longen houden en waarvan de adem niet ruikt naar een volle asbak, maken 30 procent meer kans om in het eerste jaar, na werkeloos te zijn geworden, een nieuwe baan te vinden.

Bovendien verdienen ze dan gemiddeld ook nog meer dan rokers.

"We weten al zo'n 50 jaar dat tabak schadelijk voor je is", vertelt Judith Prochaska van de universiteit van Stanford. "Maar nu zien we ook het financiële effect van deze verslaving. Zowel in termen als succes op de werkvloer (dat wil zeggen: opnieuw ingehuurd worden), maar ook in het verschil in salaris dat rokers en niet-rokers opstrijken".

De studie volgde 131 werkeloze rokers en 120 niet-rokers. Opvallend was dat de verslaafden gemiddeld wat jonger waren, minder hoog opgeleid, een wat minder stabiele thuissituatie hadden, wat slechter van gezondheid waren en sneller tot crimineel gedrag geneigd waren dan normale mensen. Meer dan de helft van de deelnemers zat al meer dan een half jaar thuis, 60 procent van hen was werkeloos geraakt door een aflopend contract of ontslag.

Nadat de deelnemers een jaar waren gevolgd was het verschil significant. Zelfs wanneer er rekening werd gehouden met andere factoren zoals etniciteit, leeftijd of gezondheid, was het duidelijk dat de niet-rokers een duidelijke voorsprong hadden. Zij vonden eerder werk en behielden deze ook beter.

De onderzoekers vinden dat de maatschappij zich bewust zou moeten worden van deze nadelige gevolgen van het roken. Er zou meer hulp moeten komen voor personen die willen stoppen met deze vreemde gewoonte.