Dakar etappe 9: Belen - Belen

Gisteren werden we al getrakteerd op de eerste duinen, en vandaag krijgen de deelnemers opnieuw een flink aantal voor hun kiezen. Voor de motoren en quads zal deze etappe extra zwaar worden: zij zullen de eerste dag van de marathonetappe eindigen in een geïsoleerd bivak in Fiambalá. De rest van de etappe volgen zij dezelfde route als de andere categorieën, een route die bestaat uit begroeide duinen, hardere terreinen en rivierbeddingen.

De special stage gaat van start in de plaats Amanao op een rivierbedding, maar al snel maakt de kleiachtige ondergrond plaats voor zanderig begroeid terrein, de eerste grote uitdaging van de dag. Het komt op dit deel opnieuw aan op een goede navigatie langs de verradelijke duinen. Echte zandduinen komen pas later op de dag, maar dit is een goede voorbereiding. Vanaf het eerste waypoint loopt de route opnieuw over een rivierbedding, eentje die uiteindelijk eindigt in de startplaats Belén.

Vlak na de brug wordt er gekeerd en richting de zandvlakte gereden (Foto: WikiCommons)
Vlak na de brug wordt er gekeerd en richting de zandvlakte gereden (Foto: WikiCommons)

Na een U-bocht op de rivierbedding in Belén wordt de rivier gevolgd diep de zandvlakte in. Enorm zanderig is het nog niet te noemen, maar het is zeker een voorproefje van de duinen van morgen. Opnieuw maakt de vaste bedding plaats voor een lossere ondergrond, maar net als het eerste deel zal dit niet lang duren: een kleine klim de bergen in volgt snel. De uitdaging zal echter vele male hoger liggen, want tussen Belen en de bergrug ligt één grote zandvlakte, die ver de bergen in gaat. Vanaf de top wordt er opnieuw een rivier gevolgd, die uiteindelijk de route vormt tot de finish. 

Ondanks de vele rivierbeddingen zal de ondergrond overal uit zand bestaan, met de duinen die erbij horen. Een echte Dakar-etappe dus. De motoren beginnen om 11:00 aan hun marathon, gevolgd door de quads om 12:00. De auto's en trucks vertrekken tussen 13:00 en 15:00 door elkaar.