Kromowidjojo met toptijd naar halve finales EK

Ranomi Kromowidjojo heeft zich op het EK kortebaanzwemmen in Netanya overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vrije slag. De Nederlandse snelde in de series naar een tijd van 51,80 seconden en was daarmee duidelijk de snelste. Wereldwijd waren dit jaar slechts drie vrouwen sneller dan de tijd van Kromowidjojo. Femke Heemskerk kwam met 52,84 seconden tot de vijfde tijd en plaatste zich ook voor de halve finales. Robin Neumann werd met 53,84 weliswaar twaalfde - normaal gesproken goed voor de halve finales - maar doordat slechts twee zwemsters per land door mogen haalde Neumann het niet. Toptalent Marrit Steenbergen verscheen niet aan de start.

De 15-jarige Steenbergen kwam wel in actie op de 100 meter wisselslag, waar ze met 59,91 seconden de zesde tijd en bijna een persoonlijk record liet noteren. Zoals verwacht was de Hongaarse Katinka Hosszu oppermachtig. Wederom zoals verwacht kon alleen de Britse Siobhan-Marie O'Connor (58,32) ruim binnen twee seconden blijven van de wereldrecordhoudster, die 57,52 liet noteren.

Op de 200 meter vrije slag tikte Maarten Brzoskowski aan in 1:44,06 minuten, goed voor een persoonlijk record en de zevende tijd. Ben Schwietert haalde het niet: met 1:47,17 werd hij negentiende. De Belgen maakten zeer grote indruk in de series: Gleen Surgeloose zwom met 1:42,94 een nationaal record en was de snelste van allemaal, Pieter Timmer (1:43,33) noteerde de tweede tijd. Emmanuel Vanluchene en Louis Croenen werden zelfs nog vijfde en achtste, maar door de 'twee per land'-regel mogen zij niet door.

Inge Dekker kende weinig problemen om de halve finales van de 50 meter vlinderslag te bereiken: haar 25,67 seconden was goed voor de vierde plek, terwijl Jeanette Ottesen met 25,23 de snelste was. Sebas van Lith haalde de finale van de 200 meter schoolslag niet, hoewel hij wel eerste reserve is: zijn 2:06,81 was goed voor plek negen. Opvallend was vooral dat het Russische toptalent Anton Chupkov gediskwalificeerd werd en dat de Hongaar Daniel Gyurta slechts als zevende naar de finale ging.

Op de 4x50 meter gemengde wisselslag haalde Nederland als derde de finale. Jesse Puts, Van Lith, Dekker en Kromowidjojo deden 1:40,12 minuten over de afstand. Alleen Rusland en Italië waren sneller in de series.

Om 16.30 uur Nederlandse tijd begint de finalesessie met de halve finales van de 50 meter vlinderslag, met Dekker. Zij zwemt om 18.10 uur de finale als ze bij de beste acht zit. Om 16.38 uur zwemt Brzoskowski zijn finale op de 200 meter vrije slag, gelijk daarna wordt de finale van de 200 meter schoolslag - mogelijk, maar waarschijnlijk niet met Van Lith - gezwommen. Kromowidjojo en Heemskerk komen in de halve finales van de 100 vrij om 16.52 uur in actie, terwijl Steenbergen om 17.39 uur Steenbergen gaat zwemmen. Het laatste onderdeel van de dag is de finale van de gemengde wisselslagestafette om 18.19 uur, met Nederland.