FOK! Wat een weer: trick or treat!

Met wat (lichte) sluierbewolking en in het noordoosten wat laaghangende bewolking beginnen we vandaag een prachtige herfstdag. Met op veel plaatsen zon en een aangename temperatuur uiteenlopend van 14 graden in het noorden, 15/16 graden in de randstad en 17 graden in het zuiden. In de avond koelt het snel af en ontstaan mistbanken die tot zondagochtend laat in de ochtend kunnen aanhouden. In de late avond en/of nacht is het mogelijk dat u een heks op een bezemstiel ziet vliegen. Happy Halloween! 

 We onderbreken de serie Rotterdam by Night even vanwege storing in de atmoseer, veroorzaakt door los rondvliegende heksen op bezemstelen. 

happy halloween
happy halloween

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:

* In 1517 spijkert Maarten Luther 95 stellingen op een kerkdeur. Dit is het begin van de Reformatie

* Vandaag is het dag van Halloween, Samhain, Saci, Korrigan of Allerheiligen

* De Jack-o'-lantern heeft een bijzondere geschiedenis. Het verhaal wil dat een smid, Jack, op een avond de duivel tegenkomt die hem mee wil nemen naar de hel. Door een list weet Jack de duivel te vangen in een boom, en laat hem pas vrij als hij de belofte krijgt dat hij nooit naar de hel hoeft. Als Jack jaren later overlijdt, komt hij de hemel niet in, maar ook de duviel laat hem, volgens de gemaakte belofte, niet toe in de hel. Wel gooit hij Jack een gloeiend kooltje uit het vagevuur achterna. Jack stopt dit in een uitgholde kool die hij net aan het eten was, en zo ontstond er een lantaarn die hij bij zich droeg tijdens zijn omzwervingen. 

* De legende van de Korrigans moet veel FOK!kers wel aanspreken. Een korrigan heeft mooi haar en rode oplichtende ogen. Ze worden beschreven als belangrijke prinsen of druïdes die tegen de christenen vochten in de tijd dat de apostelen naar Brittannië kwamen. De wezens haten priesters, kerken en de maagd Maria. ze kunnen de toekomst voorspellen, kunnen van gedaante verwisselen en zijn net zo snel als het licht. Net zoals sirenes en zeemeerminnen zingen ze, kammen hun lange haren en jagen bij fonteinen en bronnen. Ze kunnen mannen verliefd op zich laten worden, maar doden hen wanneer dit gebeurt.


Bijzondere Jack-o'-lantern creatie's