Sunny Bergmans docu over Zwarte Piet bekroond in Japan

Documentairemaakster Sunny Bergman heeft twee prijzen gewonnen op het Japanse filmfestival Japan Prize. Haar film Our Colonial Hangover, in Nederland bekend als Zwart als roet, won prijzen in de Life Long Learning Category en de Grand Prix. Dat meldt de VPRO.

De jury prees onder meer de manier waarop Bergman aan de hand van een lokaal thema, de discussie rondom Zwarte Piet, een universeel onderwerp, racisme en discriminatie, aankaart. Dat en de openhartige persoonlijkheid van Bergman maken Our Colonial Hangover volgens de jury een 'zeer vermakelijke' maar ook 'provocerende' film.

Zwart als roet werd vorig jaar december uitgezonden door de VPRO, coproducent van de documentaire. De film viel onder meer op door een scene waarin Bergman als Zwarte Piet verkleed door een Londens park loopt, wat niet malse reacties oproept. De volledige documentaire is nog te zien op de site van de NPO.

Bergman maakte eerder de films Beperkt houdbaar, Sunny Side of Sex en Sletvrees? Momenteel werkt ze aan haar nieuwe drieluik Sunny Side of Spirit, waarin ze onderzoekt hoe er in Ghana, Taiwan en Brazilië op geheel andere, veelal spirituele, wijze met psychische klachten als depressiviteit, slapeloosheid, ADHD en stress wordt omgegaan. 

Sunny Bergman wint filmprijzen in Japan
Sunny Bergmans docu over Zwarte Piet bekroond in Japan (Foto: BuzzE)