Coaches willen directeur voetbalzaken KNVB

De coaches betaald voetbal hebben zich woensdag tijdens de algemene ledenvergadering van hun belangenvereniging CBV in Garderen unaniem uitgesproken voor het aanstellen van een directeur voetbalzaken bij de KNVB. Die moet ervoor zorgen dat er meer "voetbaltechnische expertise" komt bij de bond, aldus CBV-voorzitter Han Berger.

CBV-voorzitter Han Berger: "Een directeur voetbalzaken bij de KNVB is absolute noodzaak. Dit is van onze kant geen populistische actie nu het even wat minder gaat met het Nederlandse voetbal. Al 50 jaar behoren Nederlandse coaches tot de top van de wereld. Alle successen in die periode kwamen mede door de coaches tot stand en niet door de bestuurders."

Eventuele namen voor de aan te stellen Directeur Voetbalzaken wil de CBV nog niet noemen. Berger: "We willen samenwerken met de KNVB en het indien mogelijk samen eens worden over een profielschets. Pas daarna kunnen we het over namen hebben." Over de taken van zo'n directeur is Berger duidelijker: "Om eens wat te noemen: het bevorderen/scheppen van een topsportomgeving, het ontwikkelen van een éénduidige spelfilosofie voor de nationale selecties en het maken van profielen voor aan te stellen bondscoaches."

Hoop

Gerard Marsman, directeur van het CBV, heeft de hoop dat de KNVB wel oor heeft naar de wens van de coaches. "Afgelopen maandag heb ik nog een gesprek met KNVB algemeen directeur Bert van Oostveen gehad. Mijn gevoel is dat er zo langzamerhand een voedingsbodem ontstaat om samen te werken en serieus te praten over een directeur die over voetbal gaat." Berger aanvullend: "Voetbal is de corebusiness van de KNVB. Het is toch te zot dat er tal van directeuren rond lopen, maar niemand die zich op dat niveau met voetbal bezighoudt."

Opmerkelijk daarbij was dat de hoofdcoaches van de Nederlandse topclubs in Garderen schitterden door afwezigheid. Berger: "Er stonden belangrijke gespreksonderwerpen op de agenda. Dan is het teleurstellend dat veel van onze gelouterde topcoaches niet de moeite hebben genomen aan de discussie deel te nemen."

Coaches willen directeur voetbalzaken KNVB
Coaches willen directeur voetbalzaken KNVB (Foto: ANP)