Stunt, WK-medaille en olympisch ticket worstelaarster Blaszka

Worstelaarster Jessica Blaszka heeft op het WK in het Amerikaanse Las Vegas voor een daverende verrassing gezorgd. De 23-jarige Nederlandse pakte in de klasse tot 48 kilogram het brons, door in de herkansingen drie keer te winnen. Een plek bij de beste zes was nodig om naar de Olympische Spelen te mogen en dus mag Blaszka zich tevens opmaken voor een reis naar Rio. Ze zal de eerste Nederlandse vertegenwoordiger in het olympisch worsteltoernooi worden sinds George Gia Torchinaya in Sydney 2000.

In haar eerste gevecht stond Blaszka tegenover de Azerbeidzjaanse Mariya Stadnik, Europees kampioene en voormalig wereldkampioene. Het ging niet goed, want Stadnik won na ruim een minuut al op superioriteit en dus moest Blaszka hopen op de herkansingen. Stadnik schopte het tot de finale, wat als gevolg had dat de Nederlandse zich inderdaad op mocht maken voor de herkansingen.

Stadnik maakt korte metten met Blaszka (Bron: YouTube)

Daarin stond ze eerst tegenover de Peruviaanse Thalía Mallqui,die in de tweede ronde van Stadnik verloren had. Blaszka won op superioriteit en moest het opnemen tegen Tatyana Amanzhol uit Kazachstan, in 2008 nog vijfde op de Olympische Spelen. De Nederlandse won opnieuw, dit keer met 7-5, en stond dus in de wedstrijd om het brons. Daar wachtte de ervaren Li Hui uit China, regerend wereldkampioene bij de militairen. Tegen Li stond Blaszka lang op achterstand, tot ze in de allerlaatste seconden van de wedstrijd de Chinese buiten de mat duwde en dus een punt kreeg: 5-5. Omdat de Nederlandse de laatste score maakte mocht zij met het brons naar huis.

Het was pas de vierde Nederlandse medaille ooit op het WK worstelen. De laatste was in 1987, toen Lynie van der Holst zilver pakte in de klasse tot 47 kilogram. Bij de mannen was er in 1910 brons voor J. Gelot - zijn voornaam is niet bekend - en in 1921 voor Jan Muijs.

Blaszka verslaat Li en pakt WK-brons (Bron: YouTube)