Schok na zelfmoord Joost Zwagerman

Schrijver Joost Zwagerman leeft niet meer. De auteur maakte dinsdag een einde aan zijn leven, 51 jaar oud. Zwagerman kampte jaren met depressie. Dat hield hij eerst voor zich, maar de laatste jaren was hij open over de strijd die hij van binnen voelde.

Zwagerman sprak in 2012 in de Volkskrant over zijn depressie. "De gedachte aan zelfmoord kan een troostgedachte zijn: je kunt er altijd nog uitstappen'', zei hij. Zwagerman was ingestort na een "rampjaar'' met een echtscheiding en drie sterfgevallen. "Ik was in duizend stukjes uiteengevallen en moest mezelf weer zien te lijmen'', zei hij zelf.

Zwagerman zou dinsdagavond aanschuiven bij het kunstprogramma Opium op Radio 4. "Vanavond zou Joost Zwagerman te gast zijn in ons programma. Ons bereikt het treurige bericht dat hij is overleden. In verband met het onverwachte overlijden van onze gast Joost Zwagerman een aangepaste uitzending'', twitterde het programma van de AVROTROS.

De kunstwereld reageert geschokt. Joost Zwagerman sprak "zonder cynisme, maar met pure hartstocht en geestdrift'' over de kunsten, zei presentator Matthijs van Nieuwkerk dinsdagavond bij Pauw. Zwagerman sprak regelmatig in De Wereld Draait Door over de kunst. "God, wat heeft hij ons geleerd'', voegde Van Nieuwkerk eraan toe.

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, prees de manier waarop Zwagerman over kunst kon vertellen. "Joost kon als geen ander lezers meetrekken in zijn niet aflatende enthousiasme voor kunst. Hij wist een groot publiek te bereiken, ook met bijvoorbeeld zijn stukken over abstracte kunst.'' Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, schreef op Twitter: "Dit komt zo hard aan. Shit.'' Zwagerman had columns in de beide kranten.

Zwagerman debuteerde in 1986 op 22-jarige leeftijd met de roman De houdgreep, één jaar later gevolgd door de verhalenbundel Kroondomein. Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman Gimmick! (1989) een groot leespubliek, gevolgd door de bestseller Vals licht (1991) die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en in 1993 werd verfilmd. In 2010 schreef hij het boekenweekgeschenk met de titel Duel. Er werd een recordoplage van 958.000 exemplaren van gedrukt.

Schok na zelfmoord schrijver Joost Zwagerman
Schok na zelfmoord schrijver Joost Zwagerman (Foto: ANP)