CBS: het gaat steeds beter met bouwsector

Het gaat steeds beter met de Nederlandse bouwsector. Vrijwel alle ontwikkelingen in de bouw waren in het tweede kwartaal positief. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag in zijn Kwartaalmonitor Bouw.

Volgens het CBS lag de omzet in het afgelopen kwartaal 10 procent hoger dan een jaar eerder, gingen veel minder bedrijven failliet en waren bouwondernemingen positiever gestemd dan ooit. Het aantal banen nam daarentegen nog wel verder af.

Het is het derde opeenvolgende kwartaal waarin de bouw een forse groei doormaakte. De omvang van de bouw ligt echter nog wel 17 procent onder het niveau van eind 2008, voor de crisis uitbrak. Op het dieptepunt in 2013 was dit 28 procent.

Failliet

In de afgelopen periode gingen 203 bouwondernemingen failliet, het laagste aantal sinds eind 2008. Bij het dieptepunt in het eerste kwartaal van 2013 waren er nog 501 faillissementen van bouwbedrijven. Het aantal banen in de bouw zakte afgelopen kwartaal met 2000 naar 506.000. De werkgelegenheid in de bouw daalt nu al zes jaar gestaag. Ten opzichte van begin 2009 zijn er 114.000 banen verdwenen.

Het vertrouwen van bouwondernemers stijgt sinds eind vorig jaar en is voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis positief, aldus het CBS.

CBS: het gaat steeds beter met bouwsector
CBS: het gaat steeds beter met bouwsector (Foto: ANP)