Japan vreest Olympische deadline te missen

Het valt nog maar te bezien of Japan het grootste stadion voor de Olympische Spelen van 2020 op tijd af heeft. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat de Japanners het stadion in januari van 2020 opleveren. "Geen idee of dat haalbaar is", luidde het antwoord van de minister voor olympische zaken, Toshiaki Endo, volgens de Britse krant The Guardian.

Het toernooi begint in augustus 2020, maar het IOC wil het stadion in Tokio uittesten en er ceremonies laten plaatsvinden. Daarom moet het al in januari af zijn. De Japanners hoopten het stadion in april op te leveren. "En dat was al met een heel strak schema. Ik kan niet zomaar ja zeggen tegen deze nieuwe deadline. Ik kan de aannemer hooguit vragen om de werkzaamheden zo snel mogelijk af te ronden."

Het is niet het eerste probleem met het 'Nationale Stadion'. Een eerder ontwerp bleek zo'n 2 miljard euro te kosten, tot woede van veel Japanners. Het ontwerp van architect Zaha Hadid ging in juli in de prullenbak en is vervangen door een nieuwe variant, die 'slechts' 1,45 miljard euro moet gaan kosten.

Japan vreest Olympische deadline te missen
Japan vreest Olympische deadline te missen (Foto: ANP)