ING ziet winst flink stijgen
ING heeft in het tweede kwartaal ruim een kwart meer winst geboekt dan een jaar eerder. De bank verstrekte meer leningen en trok meer spaargeld aan, terwijl de kosten voor probleemleningen daalden.
ING meldde woensdag een nettowinst van 1,4 miljard euro. Dat is ruim 27 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2014. De onderliggende nettowinst, waarin eenmalige posten niet zijn meegeteld, steeg met 21 procent naar 1,1 miljard euro.
ING trok vorig kwartaal voor 9,3 miljard euro nieuw spaargeld aan en verstrekte voor 8,7 miljard euro aan nieuwe leningen. De bank verwelkomde in de eerste helft van dit jaar 600.000 nieuwe klanten.
Die ontwikkelingen wijzen erop dat de winst van ING wordt gestuwd door ,,sterke commerciële prestaties", zei bestuursvoorzitter Ralph Hamers in een toelichting. De klantengroei, die in heel Europa zichtbaar is, toont volgens hem dat ING zijn rol uit 'uitdager' in de markt goed weet te vervullen. De klantenaanwas was vorig halfjaar ongeveer even sterk als in 2014 en volgens Hamers is dat tempo de komende tijd vol te houden.
ING had volgens Hamers de afgelopen tijd weinig last van de onrust rond Griekenland. De situatie op de financiële markten was wel onrustig, maar "onderliggend bleef de stemming behoorlijk positief", stelde hij.
Dankzij het economische herstel in Nederland en de rest van Europa nemen de risico's en de daaraan verbonden kosten voor ING af. Vorig kwartaal scheelde dat de bank 13 procent aan kosten ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014.
ING ziet winst flink stijgen (Foto: ANP)
It's a measure of the soul.
Banken zouden gewoon weer van de staat moeten worden zonder enig winstoogmerk. Banken zouden er moeten zijn voor de burgers, niet om winst te maken en toch al rijke mensen nog meer te spekken.
Wordt altijd een beetje misselijk van dit soort berichten
Als het goed gaat met de bank krijg je winst uitgekeerd. Als het slecht gaat met de bank neemt de overheid jouw risico weg.
It's a measure of the soul.
Als zakenbanken zichzelf dan in de nesten werken, kun je ze om laten vallen net als een bedrijf dat slecht geleid wordt i.p.v. dat de overheid (lees: burgers) weer moeten opdraaien voor alle ellende die ze zichzelf op de hals hebben gehaald.
Helemaal mee eens!
Tering zakkenvullers
Wel opmerkelijk is dat, hoewel de omloopsnelheid van geld ietsje gedaald is in de crisis (deze was voorheen factor 10), er niet voor die factor meer leningen zijn uitgegeven dan dat er aan spaargeld is binnengekomen...
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken