Touretappe van vandaag: de Alpe d'Huez

 De sprinters zullen verheugd zijn, want vandaag staat de laatste bergetappe op het programma in de Tour de France. Na de lastige rit van gisteren krijgen de renners vandaag weer twee zware cols voor hun kiezen. In de 110 kilometer lange etappe wacht eerst weer de Col de la Croix de Fer en wordt er gefinisht op de Alpe d'Huez.

De laatste kans voor Nairo Quintana om Chris Froome nog uit het geel te krijgen. De Brit verloor gisteren ruim een halve minuut, maar staat nog steeds 2.38 voor op de Colombiaan, die vroeg zal moeten aanvallen. Ook de strijd om plaats drie ligt nog open en dat zal gaan tussen Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. 

Modane Valfréjus
Modane is een klein stadje in de Franse Alpen. Het heeft slechts 3.500 inwoners, maar heeft dan wel weer een internationaal treinstation. Dit omdat het stadje deel uit gaat maken van het traject van een spoorverbinding tussen Lyon en Turijn, die in 2020 voltooid moet zijn. 

Modane was vier jaar geleden ook al startplaats voor de rt naar de Alpe d'Huez. Die rit werd toen gewonnen door Pierre Rolland, die deze Tour ook weer meerijdt. Gisteren was hij nog in de aanval en staat momenteel op de tiende plaats in het klassement.

Alpe d'Huez
De Alpe-d’Huez krijgt vandaag voor de 29e keer de Tour op bezoek. Het stadje kent 1.345 inwoners en is het wintersportresort van Isère. De laatste winnaar op de berg was Christophe Riblon in 2013. In die etappe gingen de renners twee maal over de berg. 

De berg staat bij ons vooral bekend als de Nederlandse berg. Van de 26 voorgaande aankomsten werden er liefst acht gewonnen door een Nederlander. Joop Zoetemelk, Peter Winnen en Hennie Kuiper wisten twee keer te winnen. Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse wonnen hem één keer. Theunisse was de laatste winnaar in 1989.

Etappebeschrijving

De etappe van vandaag zou eigenlijk eerst over de Galibier gaan, maar een ingestortte tunnel staat een passage over de Alpenreus in de weg. In plaats daarvan zullen de renners, na 25 dalende kilometers, weer beginnen aan de Croix de Fer, die gisteren ook al werd beklommen. Dit keer echter vanaf een andere kant. Dat maakt de klim niet minder lastig, met zijn 29 kilometer aan ruim vijf procent. De zware kilometers zitten vooral aan het begin en het absolute einde van de klim.

Profiel van de twintigste etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de twintigste etappe (Bron: LeTour.fr) 

Na een lange afdaling en ruim tien vlakke kilometers rijden de renners naar de gevreesde Alpe d'Huez. Het is misschien niet de meest zware col, maar gisteren was het aan de renners te zien dat elke berg een zware is. De klim is veertien kilometer lang aan acht procent, waarvan het begin met stukken boven de tien procent het zwaarste is. Na tien kilometer volgt er nog een zwaar stuk, waarna de renners de finish al kunnen ruiken. Die finish zal voor velen, na vier zware Alpenritten, als een ware bevrijding voelen.

Profiel van de Alpe d'Huez (Bron: LeTour)Profiel van de Alpe d'Huez (Bron: LeTour) 

Algemeen klassement na negentiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 78h 37' 34''
2. Nairo Quintana Col Movistar + 02' 38''
3. Alejandro Valverde Spa Movistar + 05' 25''
4. Vincenzo Nibali Ita Astana + 06' 44''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 07' 56''
6. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 08' 55''
7. Mathias Frank Zwi IAM Cycling + 12' 39''
8. Bauke Mollema NED Trek + 13' 22''
9. Romain Bardet Fra AG2r + 14' 08''
10. Pierre Rolland Fra Europcar + 17' 27''
11. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 18' 25''
12. Samuel Sanchez Spa BMC + 19' 27''
13. Serge Pauwels Bel MTN-Qhubeka + 26' 48''
14. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 27' 00''
15. Geraint Thomas GBr Team Sky + 27' 24''
16. Thibaut Pinot Fra FDJ + 40' 40''
17. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 57' 49''
18. Mikael Cherel Fra AG2r + 59' 26''
19. Jarlinson Pantano Col IAM Cycling + 59' 42''
20. Jan Bakelants Bel AG2r + 01h 12' 21''

FOK!sport favorieten voor de etappe
 De klassementsrenners zullen vandaag ook hebben aangestipt voor een mogelijke ritzege. Immers is een overwinning op de Alpe d'Huez een mooie om op je lijstje te zetten. De rest van het peloton zal ook hun benen voelen en wellicht al blij zijn dat ze een tijd kunnen aanhaken. Gezien de vorm van gisteren lijkt Nairo Quintana de voornaamste kandidaat om de zege te pakken. Vanuit Nederlands perspectief lijkt Steven Kruijswijk een kanshebber op een mooie klassering.

***** Nairo Quintana
**** Chris Froome
*** Steven Kruijswijk, Vincenzo Nibali
** Alejandro Valverde, Alberto Contador
* Romain Bardet, Robert Gesink, Thibaut Pinot