Zwemster Van Rouwendaal waakzaam voor grimmige races

Zwemster Sharon van Rouwendaal bulkt van het zelfvertrouwen in aanloop naar de wereldkampioenschappen in Kazan. De 21-jarige Nederlandse zwom de afgelopen maanden het ene na het andere record en is de topfavoriet voor de openwaterwedstrijden in Rusland. "Ik voel me al maanden goed, ik ben in vorm en ik ben sterk", blikt ze vooruit op toernooi.

Het WK begint voor Van Rouwendaal op zaterdag met de 5 kilometer in open water, gevolgd door de 10 kilometer op dinsdag, de afstand waarop ze vorig jaar verrassend Europees kampioene werd. Met het open water heeft ze een haatliefdeverhouding. Ze houdt niet van het slaan, duwen en trekken dat nou eenmaal hoort bij een massastart. Ook bondscoach Marcel Wouda verwacht vanwege de grote belangen een grimmige, spectaculaire wedstrijd in Kazan. "Het kan heel agressief zijn maar dat onderduwen hoeft van mij niet. Zelf ben ik niet zo slaanderig, het kost ook veel energie."

Van Rouwendaal ontdekte dat ze in de training in het zwembad inmiddels drie minuten sneller is dan de concurrentie maar over de winstkansen zegt dat nog niks, meent ze. "Ik weet zeker dat als we 10 kilometer rechtdoor zwemmen, win ik wel. Ik ben het meisje dat het snelste zwemt in het bad, maar dat wil niet zeggen dat je heel makkelijk gaat winnen. Je moet slim zwemmen en het is ook een stukje geluk. In het open water moet ik wel echt een medaille halen. Ik moet alleen geen domme fouten maken."

Sharon van Rouwendaal staat bekend als trainingsbeest. Ze vertrok twee jaar geleden naar Frankrijk om zich dag in dag uit te laten afbeulen door haar excentrieke Franse coach Philippe Lucas die bekendstaat om zijn stemmingswisselingen. "Hij heeft af en toe zijn buien. Het is een hele aparte man maar het klikt gewoon goed."

Per week legt ze 90 kilometer af in het zwembad en daarbij komen nog twee krachttrainingen en een hardlooptraining. "Voor mij werkt het. De resultaten liegen er niet om", zegt de Baarnse.

Zelfs tot op de laatste dag voor een belangrijke wedstrijd blijft ze keihard trainen en is rusten er niet bij. De wedstrijd kan dan alleen maar meevallen, redeneert ze. "Het is wel fijn als ik aan de start al een beetje pijn heb, liever dan dat ik pijn krijg. Ik moet altijd hard zwemmen, alles geven."

Van Rouwendaal waakzaam voor grimmige races
Van Rouwendaal waakzaam voor grimmige races (Foto: ANP)