Senaat South Carolina wil omstreden vlag weg

De Senaat in de Amerikaanse staat South Carolina wil af van de Confederate Flag. Van de 40 senatoren vinden er 37 dat de vlag mag worden weggehaald bij het parlementsgebouw, meldt The New York Times. Critici zien de vlag als een symbool voor de onderdrukking van Afro-Amerikanen, slavernij en rassenhaat.

De confederatievlag is een rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes. Het was de vlag van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de Verenigde Staten. Gouverneur Nikki Haley van South Carolina riep eerder al op om de vlag te verwijderen van overheidsgebouwen en -grond. Het Huis van Afgevaardigden moet nog stemmen over het voorstel om de vlag weg te halen.

South Carolina was de eerste staat die zich afsplitste. In de burgeroorlog die volgde ging de confederatie uitgeput ten onder in 1865. Recent is de discussie over de vlag opnieuw opgelaaid. Aanleiding hiervoor was de schietpartij op 17 juni in een kerk in Charleston. Een blanke racist schoot daar negen Afro-Amerikanen dood. Op foto's poseerde hij onder meer met de omstreden vlag.