Beachduo Spijkers en Oude Elferink naar WK

De beachvolleyballers Daan Spijkers en Tim Oude Elferink hebben zondag een ticket verdiend voor het wereldkampioenschap dat vanaf vrijdag in Nederland wordt gehouden. Een derde plek op het eredivisietoernooi in Amstelveen was net voldoende om de minicompetitie voor de Nederlandse wildcard te winnen.

De twee beachvolleyballers hadden hun topsportcarrière eigenlijk beëindigd, legde Spijkers zondag uit. Hijzelf concentreert zich sinds een jaar op zijn studie en zijn partner heeft een kantoorbaan. Ze trainen nog maar twee keer per week, in de avonduren. "Het voelt heel raar maar met minimale inspanning hebben we het WK gehaald. Kennelijk is het genoeg.''

Spijkers gaat op het WK niet alleen spelen maar is door de NOS ook gevraagd om co-commentaar te leveren tijdens de rechtstreekse televisieuitzendingen.

Spijkers en Oude Elferink spelen hun poulewedstrijden in het grote WK-stadion op de Hofvijver in Den Haag. Ze moeten het in de groepsfase opnemen tegen Eric Haddock en Roberto Rodríguez uit Puerto Rico, de Zwitsers Philip Gabathuler en Mirco Gerson en de Amerikanen John Hyden en Tri Bourne.

Bij de dames hebben Daniëlle Remmers en Michelle Stiekema een wildcard verdiend voor het WK. Het ticket werd behaald dankzij een goed optreden in de Eredivisie beachvolleybal.

Remmers/Stiekema won al overtuigend de toernooien in Budel en Vlissingen en op het laatste toernooi in Amstelveen verzekerde het duo zich van voldoende WK-punten. "We werken er al een paar weken naar toe", vertelt Stiekema. "De kans was groot dat we het WK gingen halen, maar dan moet je het nog wel echt doen."

De dames zijn ingedeeld in een sterke poule en spelen hun wedstrijden in Rotterdam. Het Nederlandse duo komt uit tegen de Italiaanse Viktoria Orsi Toth en Marta Menegatti, de Argentijnse Ana Gallay en Georgina Klug en het Chinese team Yuan Yue Y en Wang Fan.