Mindere dag Luiten op US Open, nog wel top 10

Joost Luiten had zaterdag op de US Open een mindere dag. Hij stond na twee dagen op de gedeeld vijfde plaats (drie slagen onder par), maar door een ronde van 74 slagen (vier boven par) daalde hij in het klassement van de Amerikaanse major. Toch doet Luiten nog steeds mee bovenin. Hij staat nu gedeeld negende, op vijf slagen van de vier koplopers.

De 29-jarige Rotterdammer noteerde naast twee birdies ook vier bogeys en een double bogey. "Dit is de US Open, waar ze het uiterste van de golfers vragen. Iedere extra dag is nog zwaarder dan die ervoor. Zowel fysiek als mentaal", aldus Luiten. "Het gekke was dat het aanvankelijk best lekker ging. Een par op deze baan is gewoon heel goed. Tot de laatste holes. Toen was er geen beginnen meer aan. Gelukkig gold dat niet alleen voor mij."

De ranglijst wordt aangevoerd door de Amerikanen Dustin Johnson en Jordan Spieth, de Zuid-Afrikaan Branden Grace en de Australiër Jason Day. Die laatste zakte vrijdag nog tijdens zijn ronde in elkaar toen hij niet lekker werd, maar was een dag later in topvorm. Day noteerde een ronde van 68 slagen (twee onder par).