Hockeykeepster Sombroek wil reputatie hoog houden

Keepster Joyce Sombroek van Laren en Oranje verrichtte bij het gouden WK hockey vorig jaar in Den Haag een uitzonderlijke prestatie. In de zeven wedstrijden kreeg de 24-jarige Noord-Hollandse nietéén treffer tegen. Toch werd ze na afloop om onverklaarbare reden niet uitgeroepen tot beste doelvrouw van het toernooi. Die grove beoordelingsfout maakte de internationale hockeyfederatie FIH een half jaar later echter meer dan goed. Sombroek werd gehuldigd als beste hockeykeepster van de wereld. De studente geneeskunde heeft derhalve bij de halvefinaleronde van de Hockey World League in België, die zaterdag begint, een zware reputatie hoog te houden.

"Het is een heel mooie titel, een grote eer ook", zegt Sombroek in alle bescheidenheid. "Het verandert echter niets aan mijn instelling. Het eindresultaat met de ploeg is heilig. Het is niet reëel om nu weer de nul in het hele toernooi als doelstelling te nemen, maar je weet het natuurlijk nooit. Ik wil graag de beste keepster blijven, maar het geeft geen extra druk. Het geeft eerder nog wat meer zelfvertrouwen."

Sombroek heeft met Oranje in de afgelopen vijf jaar al alles gewonnen wat er winnen valt in het vrouwenhockey. De honger naar titels is bij haar echter nog lang niet gestild. "Mijn motivatie en ambitie zijn nog even sterk als vroeger. De eerstvolgende prijs wil ik altijd weer pakken, met een nieuwe olympische titel volgend jaar in Rio als hoofddoel. Maar laten we ons eerst maar eens kwalificeren en dat moet dan hier in België gaan gebeuren."

Sombroek beseft dat Oranje als olympisch en wereldkampioen inmiddels bij elk toernooi als grote favoriet wordt gezien. "Mede daardoor spelen veel ploegen nogal verdedigend tegen ons. Het valt dan vaak niet mee om er doorheen te komen. Maar daarin zit voor ons juist de uitdaging. We zijn er op de training en in wedstrijden druk mee bezig om als team toch een hoog rendement te halen, ook als de andere partij eigenlijk niet wil meehockeyen. We proberen dan om de cirkel van de tegenstander heen te spelen, zoals in het handbal bijvoorbeeld. Mede dankzij onze goede strafcorner kunnen we meestal het verschil toch wel maken."

Bij de Champions Trophy eind vorig jaar in Argentinië (derde), met Sjoerd Marijne als opvolger van de succesvolle Max Caldas als debuterend bondscoach, verliep alles bij Oranje nog niet helemaal naar wens. "Dat was een leerzaam toernooi voor ons", erkent Sombroek. "Het heeft ons geprikkeld. We weten nu weer met z'n allen hoe het beter kan en beter moet."

Keepster Sombroek wil reputatie hoog houden
Keepster Sombroek wil reputatie hoog houden (Foto: ANP)