Obama wil dat Groot-Brittannië in EU blijft

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. Hij zei dat in een onderonsje met de Britse premier David Cameron tijdens de G7-top die zondag en maandag plaatsvindt in de Duitse deelstaat Beieren.

Volgens Obama heeft het leiderschap van Groot-Brittannië een positieve invloed op de Europese Unie en op de rest van de wereld.

Cameron won met zijn Conservative Party onlangs de verkiezingen. Hij heeft het Britse volk onder druk van de opkomst van de UK Indepence Party een referendum beloofd over de vraag of het land lid moet blijven van de EU. Voor het zover is wil hij EU-leiders eerst zover krijgen hervormingen door te voeren, onder meer op het gebied van (interne) immigratie.

De uitspraken van Obama waren te verwachten maar komen voor sommige Britten wellicht toch als een verrassing. In het debat over het EU-lidmaatschap wordt namelijk vaak verwezen naar de zogeheten special relationship van het Verenigd Koninkrijk met de Verenigde Staten. Die wordt door sommigen als belangrijker gezien dan de EU.

Obama bemoeide zich zondag overigens ook met het Britse defensiebeleid. Hij zei te hopen dat het land niet bezuinigt op defensieuitgaven en benadrukte daarbij de belangrijke rol van de VS en Groot-Brittanië in de NAVO.

Obama wil dat Groot-Brittannië in EU blijft
Obama wil dat Groot-Brittannië in EU blijft (Foto: ANP)