Zuid-Korea isoleert ruim 680 mensen om MERS-virus

Meer dan 680 mensen zijn in Zuid-Korea geïsoleerd omdat ze contact hebben gehad met patiënten die besmet waren met het MERS-virus, zegt het Zuid-Koreaanse ministerie van volksgezondheid. Het virus veroorzaakt luchtweginfecties en heeft in het Midden-Oosten aan honderden mensen het leven gekost.

In Zuid-Korea zijn zeventien gevallen van MERS geregistreerd sinds de ziekte vorige maand werd geconstateerd bij een man die in Saudi-Arabië was geweest. Alle gevallen hebben connecties met deze eerste patiënt; het zijn familileden of ziekenhuismedewerkers die hem hebben verzorgd en patiënten die met hem op de kamer hebben gelegen voordat de ziekte bij hem werd vastgesteld en hij geïsoleerd werd.

De zoon van een van de patiënten legde een doktersadvies naast zich neer om niet naar China te reizen; hij werd vorige week in dat land de eerste die met de ziekte werd gediagnosticeerd. De Zuid-Koreaan is in een ziekenhuis geïsoleerd en de autoriteiten in Hong Kong hebben achttien mensen die naast hem in het vliegtuig zaten in quarantaine geplaatst.

Het MERS-virus werd in 2012 ontdekt en concentreert zich voornamelijk in Saudi-Arabië. Het behoort tot de coronavirussen, dezelfde familie waartoe ook het verkoudheidsvirus en SARS behoren. Het kan koorts, ademhalingsprobelemen, longontsteking en nierfalen veroorzaken. Het virus verspreidt zich voornamelijk door contact met kamelen. Van de 1167 patiënten bij wie het virus in de hele wereld werd geconstateerd zijn er 479 overleden, zegt het Europees Centrum ter voorkoming en beheersing van ziektes.